7 ukonventionelle tricks: Sådan får du bedre kaffe ud af Aeropress

Aeropress er en snedig opfindelse med stort potentiale. Med disse små kneb får du det optimale ud af kaffe-pumpen.

More...

Aeropressen er på mange måder blevet et fænomen i kaffeverdenen. Det er kun lidt mere end ti år siden, at bryggeren blev født, men allerede nu er den en institution i sig selv. 

Der er sjove hashtags på instagram som #milehighaeropressclub, der bliver lavet overraskende cool fan-art som skal hylde bryggeren, og der er masser af konkurrencer, som giver kaffenørder mulighed for at hænge ud og dyste på en uformel måde. Man kan nærmest tale om et Aeropress-miljø.  

Det siger sig selv, at alle kaffe-mennesker med respekt for sig selv skal kunne brygge en fornuftig Aeropress.

For mig har bryggeren dog altid været et svagt punkt. En frustration. Hvor gerne jeg end ville, kunne jeg ikke få ordentlig kaffe ud af den. Selv hvis jeg lavede en tilforladelig kop, ville den samme kaffe smage væsentligt bedre som pour over. Med mindre anstrengelse. 

Ny Aeropress, ny start

Jeg havde egentlig foræret min Aeropress væk og afskrevet den som seriøs bryggemetode, men for nylig faldt jeg over et godt tilbud på den nye udgave; 3. generation af pumpen. 

Gå ikke tilbage til en fuser, siger man jo, men det var akkurat, hvad jeg gjorde. Og det har jeg bestemt ikke fortrudt. 

Den nye model har et par fordele i ærmet. Den er en smule lettere, får færre ridser grundet en lille designændring, og så er den efter min mening også en tand flottere med den lysere farve og det gyldne logo. 

En ny Aeropress har betydet en ny start. Og denne gang har jeg gjort tingene anderledes.

I stedet for bare at stille mig tilfreds og følge de typiske instruktioner derude, har jeg forsøgt at dekonstruere teknikker, opskrifter og fremgangsmåder fra bunden. Jeg har eksperimenteret og studeret alt fra  ekstraktion til vand og bryggeratio.

Aeropress-fakta

  • Aeropress blev opfundet i 2005 af Alan Adler, som er indehaver af firmaet Aerobie
  • Adler har foruden Aeropress opfundet en yderst populær frisbee
  • De første Aeropress-modeller produceret mellem 2005 og 2009 var helt transparente. I dag er disse modeller i høj kurs blandt samlere. 
  • I 2010 fik Aeropress en mørk farve. I 2015 kom en ny model på markedet, som er en anelse lysere, lettere og har guldskrift på siden. 

Jeg kan nu med stolthed sige, at Aeropress er færdig med at spille femteviolin i mit kaffe-arsenal. Min nye fremgangsmåde giver krop, sødme og syrlighed og er er et reelt alternativ til pour over. 

Savner du også noget X faktor fra din Aeropress? Så prøv at implementere nogle af de følgende teknikker i din brygning. En Aeropress virker på overfladen simpel, men jeg kan garantere for, at vejen til succes ligger i de små detaljer. 

1: Pump blidt

De fleste der får en Aeropress i hænderne pumper instinktivt hårdt og hurtigt. Jeg har selv gjort mig skyldig i at stemple med det meste af min kropsvægt for at få det rette 50 bars tryk. 

På sin vis er det ikke så mærkeligt. Fra espresso-verdenen er vi opdraget til at tryk er essentiel for ekstraktionen. Men lige med Aeropress forholder det sig faktisk modsat. 

Hvis du studerer væsken fra en hårdt-pumpet Aeropress i et transparent glas, kan du se at den får en form for mudret udtryk. Der vil typisk være en del ubehagelig bismag i koppen og en mærkværdig mundfylde.

Efter alle mine eksperimenter har det vist sig, at den absolut vigtigste komponent i at få en balanceret kop er at pumpe blidt. Også en del blidere end almen konsensus. Det bør tage 60-120 sekunder at føre pumpen i bund.

Du vil øjeblikkeligt kunne smage forskel, ligesom du endda også vil kunne se forskel. I et klart glas vil kaffen pludselig fremstå anderledes klar – ligesom en typisk pour over – ingen uren grumsethed. 

2: Bland, nedkøl, ilt

Igennem årene har jeg snakket med mange, der ligesom mig selv, aldrig rigtig har fået Aeropress til at fungere. Personligt tror jeg, en af årsagerne er, at de fleste brygger direkte ned i den samme kop, som de drikker kaffen af. Det man i stedet bør gøre er at brygge i en kande beregnet til kaffe – ofte kaldet en range server

Hvorfor? Der sker flere ting, når du brygger i en separat kande. For det første får du blandet væsken mere grundigt.

Brygger du bare i en kop vil den mest koncentrerede del af kaffen være i bunden og de første mundfulde vil smage underekstraheret og fladt.

Et andet argument for at brygge i en separat kande er, at du får væsken kølet hurtigere ned. Kaffe er bedst ved en temperatur mellem 50 og 60 grader, og den rammer man langt hurtigere ved ikke at drikke af bryggekoppen.

Den tredje grund er lidt kontroversiel, men faktisk har kaffe godt af at ilte en lille smule. Jeg plejer at hælde kaffen frem og tilbage mellem kop og range server to-tre gange for at ilte den. Det er uvist præcis, hvorfor det fungerer (mekanismen er nok anderledes end med vin), men anerkendte kaffe-eksperter rapporterer, at let iltning er et plus. En forklaring kan være, at det hæver PH-niveauet en anelse i koppen.

3: Brug det rette vand

Vand er ikke bare en ingrediens i kaffe. Vand indgår nemlig også i en proces, hvor det trækker smagsstoffer ud af kaffen. Derfor er det ekstremt vigtigt, at vandet har den rette komposition af mineraler, når det kommer til kaffebrygning. 

Uheldigvis er det danske vand fra hanen ikke særligt velegnet til kaffebrygning. Den store mængde af kalk neutraliserer simpelthen de mest delikate og aromatiske smagsstoffer, så kaffen kommer til at smage fladt. 

Brug i stedet en relativt blød udenlandsk mineralvand til kaffebrygning – ikke de helt hårde som Perrier og San Pellegrino. Endnu bedre er det at lave sit eget kaffevand ved at bruge omvendt osmose-vand og tilsætte mineraler som kalk og magnesium. Vi har skrevet en længere artikel om emnet, som du kan læse her

4: Brug to filtre

Savner du endnu mere klarhed i koppen? Så prøv at brygge med to papirfiltre. Det lyder en anelse vanvittigt, men i praksis er det ganske enkelt og har en god effekt. Hvor du normalt sætter ét papirfilter i, bruger du bare to. Rens ekstra grundigt med kogende vand, så du er sikker på at få den ekstra papirsmag med. 

Jeg har kun brugt to filtre i kort tid, men har været virkelig begejstret for det lige fra jeg prøvede teknikken første gang. 

Med to filtre er det en anelse mere uøkonomisk at smide dem ud efter hvert bryg. Genbrug i stedet filtrene. Det er overraskende let, når først du er vant til det. 

Jeg plejer, når jeg har brygget færdigt, at føre stemplet helt i bund med et godt tryk. Derefter river jeg en anelse tilbage, skruer kapslen af. Derefter er det let at tage papirfiltrene af, stemple kaffe-pucken ud i komposten. Rens papirfiltrene under hanen, og lad dem tørre på gummistemplet, så de ikke mister formen. 

5: Rengøring, rengøring, rengøring

Aeropressens godfather Allan Adler er en fantastisk opfinder, men han er en knap så dygtig barista. Hans grundæggende idé var at bruge Aeropressen som en slags mini-espressomaskine. Den vision er for længst blevet skrinlagt af brugerne derude.

Der florerer dog stadig andre af Adlers teser derude. En af dem er, at Aeropress er selvrensende. Det må vi dog på det kraftigste opponere imod. Hvis du ikke gør rengør dit udstyr, vil din kaffe hurtigt komme til at smage ringe.

Gammel harsk kaffeolie er simpelhen ødelæggende for en god kop kaffe, så gør dig selv en tjeneste og skyl og skrub efter brug. Skil hele pumpen fra hinanden med jævne mellemrum og lad den bade i varmt vand med et par teskefulde natron (også et godt middel til elkedler med bismag). Husk særligt at tage gummiseglet af pumpen – ellers vil der opstå uhumske plamager af harsk kaffe nedenunder.

6: Vær ikke bange for long brew

De fleste opskrifter til Aeropress derude opererer med en bryggetid på 2-3 minutter og en kaffe/vand-ratio på 1:14.

Men jeg har haft virkeligt interessante resultater ved at eksperimentere med begge parametre. Hvis man går op til en 1:18 ratio kan man brygge i op til et kvarter og få rigtigt fyldige og spændende resultater ud af det. Samtidig er det også en smule mere økonomisk i kaffeforbrug.

Du kan bruge både inverted eller normalt vendt Aeropress. Tricket ved den normale metode er at lave et vakuum-segl ved at trække op i pumpen lige efter, den er blevet sat i. På den måde undgår du, at kaffen løber ud. Lad kaffen trække mellem 8 og 15 minutter i Aeropressen. Husk at røre rundt i kaffen efter fire minutter, så kaffen bundfalder sig. Ekstremt? Ja. Men det fungerer overraskende godt med visse kaffetyper. 

Med kaffer, hvor krop, mundfylde og dybere notere, er i fokus – typisk mellemrist – skal man slet ikke være bange for at prøve en lang, lang trækketid.

Med lysristede og syrlige kaffer er jeg dog blevet rigtig glad for Cristian Sciglianos opskrift. Cristian brygger jo for The Coffee Collective til daglig, så man må næsten gå ud fra, at denne opskrift passer perfekt til third wave ristninger.

Samme opskrift vandt i øvrigt det danske Aeropress-mesterskab for nylig. Der var det Cristians kone, Isabella, der stod for den vindende kop. 

CRISTIANS AEROPRESS-OPSKRIFT

– Brug 16 gram kaffe til 230 gram vand (93 grader)
– Bloom med 40 gram vand i 15 sekunder
– Hæld resten i på i løbet af 25 sekunder.
– vent ét minut,
pres derefter langsomt stemplet i bund indtil du kan høre luften sive ud.

7: Aeropress er genialt til coldbrew

Jeg er ikke specielt stor fan af coldbrew. Men der er situationer, hvor det kan være praktisk at lave.

Det gælder særligt, hvis du er ude og rejse og ikke kan få kogende vand næste morgen. Måske står du foran en lang busrejse. I den situation er det genialt at kunne lave en flaske cold brew dagen inden i en plastikflaske. Om morgenen filtrerer du den så i Aeropressen.

Et pour over filter bliver lynhurtigt tilstoppet, hvis du forsøger at filtrere coldbrew, men en Aeropress klarer det så let som ingenting.

Cold brew er ofte godt at brygge i en 1:10 ratio, men bryg hellere lidt for koncentreret, så kan du altid blande op med is, vand eller mælk bagefter.

Afslutning: Nu er det din tur

Aeropress adskiller sig fra metoder som pour over og stempelkande ved at have langt flere parametre, man kan lege med. På overfladen virker den simpel, men i virkeligheden er bryggeren meget mere kompliceret end de andre gængse måder at lave sort kaffe på. Det handler ikke bare om vand/kaffe ratio, kværnegrad og vandtemperatur, men meget, meget mere.  

Derfor er det lidt ærgerligt, at Aeropress netop bliver solgt ud fra et argument om, at det er en meget hurtig og simpel måde at lave kaffe på. Sådan forholder det sig langt fra.

Jeg håber, du kan bruge nogle af de ovennævnte teknikker til at få meget mere ud af din Aeropress end i dag.

Husk, kun at justere på et enkelt parameter ad gangen, når du eksperimenterer med din brygning. Jeg vil dog alligevel opfordre dig til, at du prøver vidt forskellige fremgangsmåder, da de alle kan have deres berettigelse. 

Hvad er din bedste Aeropress-opskrift? Smid gerne en kommentar. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *