Opskriften fra verdensmesterskabet: Sådan laver du verdens bedste Aeropress

Aeropress er muligvis den hippeste kaffegadget på markedet, fordi der er så mange forskellige anvendelsesmuligheder. Vi gransker verdensmestrenes hemmelige opskrifter.

Aeropress er på få år gået fra at være en mærkværdig dingenot til at være baristaernes yndlingslegetøj.

De årlige mesterskaber er nok en væsentlig årsag til, at det er gået sådan. Hvert eneste år dyster håbefulde kaffebryggere – både amatører og professionelle baristaer – for at finde ud af, hvem der laver den bedste Aeropress. Den nationale mester får derefter lov til at deltage i verdensmesterskabet; det såkaldte Word Aeropress Championship.

I år foregår det i Dublin, og polske Filip Kucharczyk fra Cafe Targowa i Wroclaw er netop blevet kåret som mester. Vi siger tillykke.

Aeropress opskrift

Hipsterkaffe har fået fingrene i den hemmelige opskrift, og den byder på et par gamle tricks, der egentlig var gået i glemmebogen. Han kører nemlig ‘inverted’ stil (bryggeren på hovedet) i modsætning til de mange seneste års mestre.

Kaffe, Aero-setup, vand:

  • Rio Negro, Huila Colombia fra Cafe Imports
  • Proces og art: Yellow Bourbon
  • Rister: Workshop Coffee
  • Brygge-setup: Omvendt aeropress
  • Type af filter: AeroPress-papir, renset
  • Vandmængde: 250-270g
  • Type af vand: Brita filtreret
  • Vandtemperatur: 81°C
  • Mængde kaffe: 35g
  • Type af kværn: Mahlkonig EK-43
  • Kværnegrad: 6 (0 = fint 10 = groft)

Instruktioner

  • Hæld 150 gram vand op på 15 sekunder
  • Rør rundt i 30 sekunder
  • Skru låget på og vent et minut
  • Vend Aeropressen, giv den et ryst, og tryk i bund
  • Fortynd den færdige kop med 100 til 120 gram vand afhængig af smag

Aeropress opskrift

Det er altid underholdende at kigge på opskrifter og prøve at analysere sig frem til den ultimative kop kaffe.

Indehaver af den legendariske japanske café Bear Pond, Katsu Tanaka, har sammenlignet hver eneste bryggemetode med en ligning. Der findes en perfekt ligning for espresso, filter, stempelkande og så videre. Men hvad er den perfekte ligning med Aeropress? Svaret blæser stadig i vinden – men det virker som om, at vi er ved at komme et skridt nærmer hver gang der afholdes VM.

Da jeg første gang bryggede på Aeropress omkring 2010 var det en helt anden type kaffe, man bryggede på pumpen. De officielle anbefalinger lød på espressolignende kaffe i store mængder med kun en smule vand. I løbet af årene med mesterskaber har bryggemetoden løbende undergået en række markante revolutioner. De seneste års vindere har alle brygget efter disse dogmer:

  • Vandtemperatur mellem 75 og 85 grader
  • Pumpen bliver aldrig presset helt i bund. Lad 50 gram vand blive i – eller alternativt stop, når pumpen begynder at væse
  • Alle har brugt et papirfilter – men renset med kogende vand først
  • Alle har ‘bloomet’ kaffen inden med en lille smule vand
  • Alle – indtil i år – har brygget med Aeropressen den rigtige vej (og ikke ‘inverted’)

Denne vinder-opskrift fra 2014 binder næsten alle elementerne sammen.

Aeropress er et klondike

Set i det lys giver årets resultat anledning til mere granskning. Den omvendte metode (inverted, upside-down) er tilbage, det samme er fortynding med vand.

Ligesom vi troede, at vi var ved at komme tættere på den ultimative ligning, så er der igen nye muligheder. Og det er måske i virkeligheden det sjove ved Aeropress. Der findes kun så mange måder at brygge V60 på, men med luftpumpen er det kun fantasien, der sætter grænser.

Jeg så blandt andet én af finalisterne, som bloomede kaffen ved at sætte underdelen med filtret oven på en Hario Buono-kande med kogende vand.

Som Aeropress-miljøet er lige nu, så ligner det et rent Klondike af muligheder. Entusiasmen kan ikke undgå at smitte. Opildnet af muligheder kan Hipsterkaffe allerede nu melde sit kandidatur til næste års verdensmesterskab.

Vi har gode erfaringer med en ratio på 18 gram kaffe (mellemkværnet) til 250 gram vand. Prøv det derhjemme, hvis du også vil lege med. Vand omkring de 80 grader.

Jeg vil ikke lægge skjul på, at jeg er mere til filter end Aeropress. Som regel smager det bedre, og samtidig er det langt mere økonomisk. Stiller du de to bryggetyper op ved siden af hinanden i et glas, er det også tydeligt, at eksempelvis en V60 er en meget mere ‘ren’ drik. Lufttrykket i pumpen trækker ganske enkelt flere stoffer ud, komprimerer dem mere, og det ændrer også den endelige smag. Nu er undertegnede hverken fysiker eller kemiker, men der er nok en helt naturlig forklaring på de forskellige smagsudtryk.

Vil man have lidt V60-præg over sin Aeropress giver det derfor mening at trykke pumpen i bund meget langsomt og endda lade op til en tredjedel af vandet løbe igennem udelukkende ved tyngdekraftens hjælp.

Læs vores test af Aeropress her.

Du kan købe Aeropress til landets skarpeste pris hos Kaffeteriet.

For at gøre historien endnu mere spicy, skal det siges, at Aeropress er skabt af opfinderen Alan Adler, som også står bag nogle af verdens bedste frisbees. Her fortæller ham om opfindelsen.

Læs meget mere om verdensmesterskaberne her.

2 Comments

  1. john k

    observationer omhandlende brygning på aeropress.

    1. der er forskel på om man kun varmer vandet op til 75-80 gr c, eller om man varmer det op til 100 gr.c for derefter at lade det køle ned til 75-80 gr. c før brygning. min teori er at der bliver frigjort kalk vs. ikke frigjort kalk og det gør en forskel i smagen.

    2. det er velkendt at man hælder vand på filteret inden brygning for at fjerne evt. bismag fra papiret, men hvorfor ikke indsætte filteret, for istedet at hælde opvarmet vand igennem aeropressen med filteret monteret og kop/glas nedenunder, derved får man både renset filteret + forvarmet kop/glas før den egentlige brygning. fjern det filtrerede vand når det er løbet igennem og/eller når man synes kop/glas er forvarmet nok.

    • Moustache

      Tak for kommentar, John. Tror grunden til at folk renser filteret seperat er, at papir han en tendens til at sample sig og krybe opad, når det får kogende vand. Så der ligesom behov for, at det bliver glattet ud igen inden man brygger. Det kan man selvfølgelig stadig, hvis man forvarmer og renser det hele på én gang.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *