100% gennemsigtighed: Vi er finansieret gennem reklame-links. Når du køber et produkt ved hjælp af links her på siden, er du med til at støtte vores arbejde. Læs, hvordan det fungerer lige HER.

 

Den bedste kaffekværn til espresso? Her er 5 bud

En espressokværn er det vigtigste udstyr, når du skal lave det perfekte shot. Her kigger vi på, hvilke kværne der klarer cuttet som de bedste kværne til espresso.

En god kværn er det vigtigste, når du skal lave kaffe. Det udsagn hører man tit fra baristaer, og det gælder særligt, når det kommer til espressokværne. Her betyder bare en lille smule ujævnhed nemlig rigtig meget for det endelige resultat.

Her er vores tre topanbefalinger, når det kommer til espressokværne. Læs videre for det fulde overblik.

Kvalitet

  • Meget solid
  • Perfekt espresso
  • Populær
anfim kaffekværn til espresso

Testvinder

  • Innovativ
  • God pris
  • Filter+Espresso
baratza sette espressokværn

God pris

  • Billig
  • Alsidig – kværner også til filterkaffe
  • Kompakt
sage kaffekværn

Espressokværn – Mazzer Mini Electronic

espressokværn mazzer

Mazzer er et italiensk firma med mange år på bagen. Firmaet begyndte allerede at producere kaffekværne tilbage i 40’erne og i dag er det stadig hovedfokus. Alle produkter bliver stadig fremstillet i Italien på Mazzers værksted tæt på Venezia.

Design

Mazzer Mini er en af firmaets mest succesfulde kværn. Man skal dog ikke lade sig snyde af navnet. Selvom den hedder Mini er det en forholdsvist velvoksen kværn på ni kilo. Det er kun i forhold til de helt store kommercielle kværne, at den er lille. Industristandarden, Mahlkönig EK 43, vejer sig ind på 24 kilo og set i det lys er det en lille kværn. Den populære Wilfa Svart kaffekværn vejer dog derimod kun to kilo, og det er samme leje de fleste af de billigere kværne til amatører befinder sig i.

Mazzer Mini er altså henvendt til den mindre café eller den seriøse espressofanatiker, der også vil have god espresso derhjemme.

Mazzer Mini fås i tre forskellige farver: sort, blank metal og mat metal.

Den har et klassisk italiensk look. Det er elegant uden at vække for meget opsigt.

I daglig brug

Mazzer Mini er dosorless. Det vil sige, at man kan kværne nøjagtigt den mængde kaffe, man skal bruge. Samtidig er det en trinløs kværn, hvilket er at foretrække, når vi taler espresso. Her er det ofte bittesmå forskelle, som bestemmer om et shot bliver perfekt eller et mere skævt et af slagsen.

Kaffengrynene er meget ensartede med Mazzer-kværnen – selv når der kværnes helt fint. Det betyder, at du kan lave velsmagende espresso uden at bekymre dig om ulige ekstraktion.

Kværnen byder på en del små finesser, men den er stadig meget brugervenlig. Det er ikke bare lir.

mazzer-kvaerneblad

Oven på kværnen er der et display, hvor du nøjagtigt kan tidsindstille kværnen. Du kan vælge forskellige indstillinger for både dobbelt- og singleshot, og trykker bare plus eller minus, så du får den ønskede kværnetid. Kværnen kan justeres med intervaller helt ned til 0,05 sekunder. Det betyder, at når først du har ‘dialet’ dine indstillinger ind, så kan du altid få den samme, perfekte mængde kaffe. Hvis det mere er din stil, så kan du også bare kværne, så meget du har lyst til eller indtil portafilteret er helt fyldt.

Selve bønneholderen er på 600 gram, så det burde være mere end rigeligt for de fleste.

Kværnens materialer er kvalitet hele vejen igennem. Kværnebladene er lavet af rustfrit stål og fremstillet af Mazzer selv og ikke bare af en underleverandør, som man ofte ser. Kværnebladene er 64 milimeter, og er designet til at køre ved en lav hastighed, så kun meget lidt varme opstår, når de kværner.

Mazzer har anden trumf i ærmet, som man hurtigt kommer til at sætte pris på. Kværnens indmad og udløb er nemlig designet, så det er antistatisk. Det betyder, at du undgår små partier af ‘mikrostøv’, som samler sig og danner klumper. Det giver både færre dårlige espressoer og mindre rengøring.

Vurdering

Mazzer Mini er en klassisk espressokværn rent udseendesmæssigt, men alligevel byder den på et par interessante teknologiske innovationer. Den kan indstilles meget præcist, så du ikke skal gætte dig frem til den rette mængde, men i stedet kan få god espresso hver gang.

Denne kaffekværn kommer også med særdeles gode anbefalinger fra garvede espressofolk. Da vi snakkede med Søren Stiller Markussen, en af Danmarks bedste baristaer, fremhævede han nemlig kværnen, som en af de bedste på markedet til hjemmebaristaen.

En af de mest anerkendte kaffe-hjemmesider, Coffeegeek, har også anmeldt kværnen, hvor den fejer al modstand af banen. Kværnen vurderes til at have den stærkeste motor, det mest ensartede kværneresultat samt en præcis dosering helt uden statisk elektricitet. Dermed undgår man klumper, der sidder tilbage.

Alt i alt, så kan Mazzer Mini kun anbefales, hvis man også har økonomien til det. 

Se flere billeder her.

Baratza Sette 270

baratza sette espressokværn

Baratza lyder umiddelbart italiensk, men mærket er faktisk fra USA. Det betyder dog ikke, at det er dårlige kværne, firmaet laver. Tværtimod! 

Baratza har et par af de mest populære kværne på budgetmarkedet med deres Encore og Virtuoso, ligesom mange hjemmebaristaer er fans af deres Vario og Forté-modeller. 

Sidste år lancerede Baratza, så deres nye model Sette, der har fået meget stor opmærksomhed. 

Faktisk har der ikke været den store innovation inden for espressokværne i flere årtier. Men det ændrer Sette virkelig på. Den vender nemlig op og ned på det traditionelle espressokværn-design. 

Design​

Det første, der slår én, er, at Baratza Sette ser helt anderledes ud end den normale espressokværn. Sette betyder syv på italiensk, og det er nok ikke helt tilfældigt. Sette ligner nemlig et syvtal fra siden. Kværnen vejer også 7 pund, hvilket er knap 3,5 kilo. Det må siges at være ret let for en espressokværn. Men det skyldes igen Baratzas nye og banebrydende design. 

I stedet for at placere motoren og det roterende kværneblad i bunden af maskinen, ligesom alle andre, har man vendt op og ned på det traditionelle design. Det er nemlig den nederste del af kværnebladet, der er stationært, mens den øverste del, der snurrer rundt. 

Rent praktisk medfører det, at kværnen, udover at være mindre, også er meget hurtigere end stort set alt andet på markedet.  

Daglig brug

Baratza Sette er ikke helt trinløs. Til gengæld har den både makro- og mikroindstillinger, som du styrer manuelt ved at dreje på skiven under kværnebladet. I praksis er det en rigtig god og hurtig måde at indstille kværnen på. Og det gør, at du BÅDE kan bruge kværnen til filter, Aeropress og stempekande OG espresso, hvilket er et kæmpeplus. 

Kværnen har digitale indstillingsmuligheder og timer helt ned til 0.1 sekunds præcision. Hopperen kan sagtens opbevare en pose bønner og lidt til. ​

Kværnen er som sagt lynhurtigt – den kan fylde et portafilter på under fem sekunder. Og samtidig producerer den ikke små klumper i ny og næ, som de fleste andre kværne har tendens til. 

En typisk espressokværn efterlader i omegnen af ti gram bønner inden i maskinen, når den er færdig. Baratza Sette kværner stort set det hele. Det betyder, at du kan styre alle aspekter af din kaffe og ikke spilder gamle kafferester hele tiden. 

Vurdering

Med introduktionen af Sette ændrer Baratza konkurrencesituationen på markedet for espresso-kværne. Den har ganske enkelt rigtig mange stærke kort på hånden, som man ikke finder blandt andre maskiner. Samtidig er prisen stadig i den lavere del af mellem-lejet.

Stort set alle anmeldere er dog også begejstrede for kværnen. ​I denne artikel kigger CoffeeGeek på, hvor revolutionerende kværnen egentlig er, når man tager den ikke-eksisterende udvikling blandt espressokværne de sidste par årtier med i betragtning. 

Som du kan se i videoen ovenover er Gail fra ​Seattle Coffee Gear ligeledes helt forelsket i Baratza Sette. 

Vi vurderer, at Sette er den espressokværn, som giver mest værdi for pengene på markedet lige nu. ​

Læs mere om den vilde kværn lige her.

Sage the Smart Grinder Pro – kaffekværn til espresso

kaffekværn til espresso

Sage er ikke et kendt mærke herhjemme. Men i virkeligheden er Sage lig med det anerkendte kaffebrand Breville fra Australien. I England fandtes allerede et andet mærke med samme navn, så firmaet valgte at entrere det europæiske markedet som Sage.

En del af Sages køkkenudstyr har fået stor opmærksomhed med på vejen det seneste års tid, da stjernekokken Heston Blumenthal er frontfigur for en del af produkterne. Sages espressomaskiner har ligeledes fået utroligt gode anmeldelser, men er deres kværn til espresso lige så god?

Design

The Smart Grinder er en hel del mindre end Mazzer Mini, og den koster også under halvdelen. Dermed er vi gået en prisklasse ned, og det kan ses på ydelse og design. Kværnen vejer kun omkring de to kilo og er lavet i plastik hele vejen igennem. Bortset set fra kværnebladene, som er lavet af rustfrit stål – kværnen ser dog ikke specielt billig ud af den grund.

I daglig brug

Kværnen har mange fans blandt hardcore kaffenørder, da det er en af de få modeller på markedet, som både egner sig til sort kaffe og espresso.

Der er hele 60 forskellige indstillinger på kværnen, så man er næsten garanteret at finde én, der passer. Kværnen kan indstilles i intervaller af et sekund ad gangen.

Kværnen har også en smart holder til dit portafilter – en såkaldt vugge – så du kan kværne direkte ned i portafiltret. Holderen passer til både små portafiltre, som typisk kommer med billigere espressomaskiner, og også til de store på industristandarden 58 mm.

Kaffekværnen fra Sage har desuden en ret snedig funktion i og med, at bønnehopperen er aftagelig og kan låses. Det betyder, at der ikke kommer bønner alle mulige steder, når du tager hopperen af. Det er godt, når kværnen skal gøres ren eller du vil nørde med små finindstillinger i nærheden af kværnebladene. Det øverste kværneblad kan nemlig tages ud og indstilles yderligere, hvis du ikke er helt tilfreds med de 60 fabriksindstillinger.

Vurdering

The Smart Grinder Pro har på kort tid vundet en del fans i kaffeverdenen, som mener, at forholdet mellem pris og kvalitet er meget solidt. Det er ikke superavanceret kværn, men den leverer godt på det vigtigste parametre. Det vil sige, at den kværner forholdsvist konsistent og er let at bruge i hverdagen. 

Den får dog meget hård konkurrence fra Baratza Sette, som kun er en anelse dyrere. 

Se flere billeder her.

Anfim K2 – kværn til espresso

anfim kaffekværn til espresso

Anfim er et italiensk mærke med mange år på bagen. Firmaet stammer fra Milano og har produceret kaffekværne siden 60’erne. Anfim fokuserer mest på det professionelle marked, men med K2-modellen er meget af ekspertisen og kvaliteten overført til en kværn, som økonomisk er inden for rækkevidde for de fleste espresso-elskere.

Design

Anfim K2 er kun en anelse dyrere end The Dose Control Pro. Men i byggekvalitet er vi oppe i en noget anden liga. Kværnen vejer 8 kilo, og det meste af den består af messing og metal. Kværnen er massiv, solid og har en karakteristisk aflang form. Det er ikke bare en kværn man løfter med en enkelt hånd.

Selve brugsdesignet er meget enkelt. Der er en tænd/sluk knap, og så er der en gaffel under kaffeskakten, som aktiverer kværnen, når dit portafilter holdes tæt på. I princippet kan man skrue gaflen af og bruge kværnen til at kværne direkte i en stempelkande.

Kværnen ser flot og klassisk ud uden at vække den helt store opmærksomhed. Den vil matche de fleste maskiner ganske godt.

I daglig brug

Det både gode og dårlige ved denne type kværn er, at du kan kværne, så meget du har lyst til fra gang til gang. Anfim laver en identisk model, der har en timer, hvis man er til den slags. Den er dog en anelse dyrere.

K2-kværnen fra Anfim er relativt lydsvag. Den maler meget ensartet og kan kværne så fint, som det skal være.

Selve indstillingen foregår trinvis, men der er masser af indstillinger at vælge imellem, så der skulle være gode muligheder for at finde den, der passer bedst til din espressomaskine.

Motoren i kværnen udmærker sig ved at udvikle meget lidt varme sammenlignet med andre kværne i denne prisklasse.

Vurdering

Anfim K2 er en meget velbygget kværn, som absolut klarer sit job med bravour. Det er først og fremmest en espressokværn, så hvis du leder efter en kværn, der også kan bruges til filter og stempel i ny og næ, så er det måske bedre at gå efter en anden type med timer og som er lettere at indstille. Er du derimod på udkig efter en rigtig god og dedikeret kaffekværn til espresso, så har du fat i det helt rigtige her. Til under halv pris i forhold til Mazzer Mini må det siges at være en rigtig god investering.

Læs mere her.

Rancilio Rocky – espressokværn

rocky kaffekværn til espresso

Rancilio er et klassisk italiensk espressomærke. Firmaet er særligt kendt for at have produceret den legendariske Rancilio Silvia espressomaskine, som stadig i dag anses som et af de bedste bud på en budgetvenlig semi-automatisk espressomaskine. Rancilio Rocky bliver ofte solgt i en tilbudspakke sammen med Silvia.

Design

Rocky har et kompakt ydre med plastik-front og mat metal på siderne. Selve hopperen er af plastik med et blåligt skær. Dette skulle beskytte bønnerne bedre mod sollys. Kværnen vejer 7 kilo og har dermed en hæderlig vægt for en seriøs kaffekværn til espresso. Kværnen følger samme designsprog som Rancilio Silvia og er en smule kantet.

I daglig brug

Rocky-kværnen findes i både en udgave med ‘doser’ og uden. Udgaven med dosering har en fordel, hvis du ofte skal lave espresso til flere personer på én gang. For eksempel til en middag. Men i daglig brug virker funktionen dog ikke særligt godt og i sidste ende, er det let at komme til at kværne for meget kaffe.

Udgaven uden doser fungerer ligesom Anfim K2. Man tager sit portafilter hen til udløbet og venter indtil, der er kværnet nok kaffe. Det er en smule uhensigtsmæssigt, men man bliver faktisk nødt til at holde en knap inde hele tiden på Rocky Rancilio. Det er ikke nok at trykke on/off – knappen skal holdes inde.

Kværnen har 50 indstillinger, så man kan let gå fra espresso til stempelkværn. Det er positivt. Til gengæld er trinindstillingen ikke helt perfekt, når der skal kværnes fint. Her kan bare et trin betyde en forlænget gennemløbstid på fire sekunder. Det er i overkanten.

Kværneblandene er de flade på 50 mm af rustfrit stål. Men desværre er kvaliteten ikke helt i top, og man hører ofte fra Rocky-ejere, at de skal skiftes hvert andet år for at bevare præcisionen.

Vurdering

Rocky er en hæderlig kværn. Den er solidt bygget, ser ok ud og prisen ligger i den billigere ende for en espressokværn. Men det er også dens udfordring. For den er akkurat dyr nok til, at de fleste der køber den ikke har lyst til at skifte kværn lige foreløbigt. Og det vil nok være resultatet, hvis du går op i din espresso. For kun en lille plovmand mere er der Anfim K2, og for yderligere 500 kroner, er Baratza Sette, som er i en helt anden liga, hvad angår teknologi og kvalitet, inden for rækkevidde. 

Samtidig så er kværnebladene ikke af imponerende kvalitet. Den kværnede kaffe har desuden en tendens til at klumpe, og når man tænker på, at det er svært at indstille kværnen helt perfekt, så tegner der sig et billede af en kværn som ikke kan følge med resten af feltet.

Se flere anmeldelser af Rocky lige her.

Opsummering: Den bedste kværn til espresso

En god espressokværn er essentiel, hvis du vil lave konsistent gode shots hver gang. Derfor kan det betale sig at gå efter kvalitet, der kan holde i mange år, når du skal investere i en ny kværn til espresso.

For kaffeelskeren, som har et budget at tage hensyn til, så er The Smart Grinder Pro eller Baratza Sette de bedste bud. 

Er penge derimod ikke det store spørgsmål, og vil du udelukkende brygge espresso? Så er Mazzer Mini det oplagte bud. Kværnen er en nyklassiker, som mange baristaer har til at stå derhjemme. Den bruges endda på mindre kaffebarer. Mazzer Mini vil kunne holde mange år og hjælpe dig med at lave det perfekte espresso-skud hver eneste gang.

Summary
Review Date
Reviewed Item
Mazzer Mini Espressokværn
Author Rating
51star1star1star1star1star

Skriv en kommentar

0 Shares
Share
Tweet
Share