Her er den bedste kaffekværn ifølge New York Times

New York Times er kommet frem til, at en kværn i mellemprislejet næsten kan bide skeer med topmodellen Mahlkönig EK43. 

More...

En kaffekværn er et af de vigtigste redskaber du kan investere i, når det handler om at lave god kaffe. Mange baristaer anbefaler faktisk, at du bruger flere penge på din kværn end din espressomaskine. Så vigtigt er det. 

Men det kan være lidt af en jungle at navigere blandt de mange modeller, som findes på markedet. Derfor er det interessant at skele til en ny test, som er blevet lavet af New York Times' forbrugerguide The Wirecutter. 

The Wirecutter er gået radikalt til værks og har testet en lang række billigere kaffekværne i forhold til industri-standarden Mahlkönig EK 43. 

Mahlkönig-kværnen koster i nærheden af 20.000 kroner og er dermed ude af rækkevidde for de fleste med et normalt kaffebudget. Men på de allermest seriøse caféer og til konkurrencer, er det den foretrukne kværn.

Ensartethed er nøglen

En af grundene til, at EK43 er så populær er, at den kværner meget ensartet. Jo mere ensartet kværnegrad, des mere konsistent bliver kaffen også. 

I testen allierede NY Times' testpanel sig med kafferisteriet Lofted Coffee fra Brooklyn og indstillede EK 43 til den optimale kværnegrad til filterkaffe. Derpå blev alle testmodellerne indstillet, så de i grovhed lå så tæt på EK43 som muligt.

Kværnesamples fra alle modeller blev underkastet en sediment-analyse, som fastslog hvor tæt de hver især var på EK 43's profil procentvist. 

Resultatet var ret chokerende, en kværn var nemlig utroligt tæt på EK 43 – nemlig Baratza Virtuoso. Faktisk går journalisten fra New York Times så vidt, at han kalder resultatet for 'nearly identical'.

baratza testvinder kaffekværn

Mahlkönig EK43 og Virtuosos to grafer flugter næsten perfekt med hinanden 

Mikroskop kunne ikke se forskel

Testholdet tog også kværnesamples fra Virtuoso og EK43 og sammenlignede dem i et mikroskop for at se, om der var forskelle, som ikke kom til udtryk i sedimentanalysen, men også her var resultatet stort set identisk. 

Baratzas kværn koster omkring 1800 kroner, så det er bestemt ikke den billigste på markedet. Den er dog stadig omkring ti gange billigere end baristaernes favoritkværn, så man må sige, at resultatet er opsigtsvækkende.

I testen gør avisen dog opmærksom på, at resultatet kun gælder en kværnegrad omkring filter. Da man forsøgte sig med groftkværnet kaffe til stempelkande præsterede Virtuoso knap så godt.

Testen melder intet om kværnegraden til espresso, men her må man igen formode at Virtuoso er udfordret. 

Solid Baratza-indsats

På andenpladsen efter Virtuoso kom en anden model fra Baratza. Nemlig Encore som af mange anses for en af de allerbedste kaffekværne i det billige leje. I testen fremhæves denne model dog også som den bedste til under 150 dollars. 

baratza virtuoso kaffekværn

Virtuoso kværnede næsten lige så præcist som en kværn, der var ti gange så dyr.

Testen inkluderede ikke nogen modeller fra Wilfa, som ellers er at de mest populære mærker på det skandinaviske marked. 

Kaffe-guruen James Hoffmann har dog tidligere sammenlignet Wilfas 2017-model med Baratza Encore. I denne test kom han frem til, at det var to sammenlignelige kværne – dog med en lille fordel til Wilfa Svart Aroma. ​

​På tredjepladen hvad angår filterkaffe kom en lille overraskelse. Harios lille håndkværn, Hario Slim, præsterede nemlig meget bedre end en række af de elektriske håndkværne. 

Det er vi nu ikke så overraskede over her på redaktionen, da det er helt i overensstemmelse med vores egne erfaringer. New York Times' testpanel minder dog om, at en håndkværn kan være lidt af en mundfuld, hvis man skal kværne til mere end et par kopper ad gangen. 

Læs hele artiklen her

Disse modeller blev testet: Capresso Infinity, OXO On, Breville Smart Grinder Pro, Cuisinart DBM-8, Baratza Encore, Baratza Virtuoso, Hario Slim

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *