Denne del af kaffeplanten vinder fans verden over, men er ulovlig i Danmark

Cascara kan ikke længere sælges i Danmark, selvom det både er et naturligt og velsmagende produkt. 

More...

Det lyder en anelse skørt, men man kan faktisk lave te af kaffe. Og det smager fantastisk. 

​Fænomenet hedder cascara, og i store dele af kaffeverdenen er det ved at få så meget momentum, at det kan gå hen og blive 'the next big thing'. Den nye nitrogenkaffe eller coldbrew måske endda. 

Men hvad er cascara egentlig? Og hvorfor er det for nylig blevet forbudt at sælge i Danmark? Godt spørgsmål. Inden vi kigger nærmere på forbuddet, så lad os lige få det botaniske ophav på plads. 

For de fleste mennesker er kaffe ikke meget mere end selve bønnen. Det er den, vi kværner, brygger og drikker.

Men bønnen er faktisk ikke en bønne. Den er ét af to frø, som sidder inde i et bær – kaffebærret. 

Kaffens bær ligner en anelse et kirsebær, og når det er modent har det en sødlig smag, lidt som vandmelon. 

Ender ofte som kompost

Når høsten er overstået bliver kaffen efterbehandlet. Her har man i mange år blot fjernet frugtkødet fra bønnerne og smidt det på komposten.

Umiddelbart er det et biprodukt – det er jo kaffebønnerne, som kan indbringe de høje priser på auktionen. 

Men i Etiopien og i dele af Latinamerika har der været en vis tradition blandt de fattige kaffeplukkere for at tørre de kassererede bær og brygge te på dem.

I takt med at specialkaffe er blevet mere udbredt, har kaffeindkøbere så småt fået øjnene op for, at cascara, som det tørrede bær kaldes i Latinamerika, også kan noget på egen hånd. 

LÆS OGSÅ: Her er den bedste kaffekværn ifølge New York Times

Når kaffeplanten har fået optimale betingelser fra naturens side, så får bønnen en masse unikke smagskvaliteter med sig. Mange af de samme kvaliteter kommer også bærret til gode og kan opleves, når man drikker cascara. 

Jovist, cascara er noget helt andet end kaffe – bærrene bliver jo tørrede og ikke ristet ligesom kaffebønner, men drikken kan også en masse på egen hånd. En god cascara smager både friskt, sødt og syrligt. Lidt ligesom frugt-te, men ikke helt. Cascara indeholder også koffein, dog i mindre doser end normal kaffe. 

Er cascara forbudt i Danmark?

Indtil for nylig kunne man være heldig at støde på cascara i Danmark. Flere prominente danske specialkaffesteder har haft det på hylderne i ny og næ.  

Tidligere på året kom cascara dog på sundhedsmyndighederne ​radar, og som tilfældet er med det meste, som myndighederne ikke forstår, var svaret et hurtigt og brutalt forbud.

Tænk lige over absurditeten i det. Danmark er kendt for at være et af de lande, hvor der bliver drukket mest kaffe pr snude, men tilsyneladende er det kun én del af bærret, der kan godkendes af sundhedsmyndighederne.

Det svarer til, at man forbyder kirsebær, men tillader stenen indeni. 

Der er ikke særligt meget info ude om forbuddet, og jeg hørte selv først om det for nylig, da en af mine Instagram-følgere gjorde mig opmærksom på det. Den tidligere baristaverdensmester James Hoffmann har lavet en video, hvor han fortæller en lille smule om, hvad der kan siges om sagen lige nu.  

Cascara har potentiale

Hvis det havde drejet sig om et nyt produkt fra Nestlé eller medicinalindustrien, så tror jeg allerede cascara var blevet godkendt. Men fordi var har at gøre med et naturprodukt, som ikke giver økonomisk gevinst til så mange andre end bondemænd i den tredje verden samt små danske risterier og caféer, så går tingene meget langsomt. 

Cascara har ellers et ret lovende potentiale, hvis man lige tænker et par skridt videre. Udover te, er nogle visionære folk også begyndt at bruge bærret på mange andre måder. Man kan eksempelvis putte det i chokolade eller müsli. Og en tidligere Starbucks-medarbejder har endda udviklet en form for mel af biproduktet

Der bliver produceret ufattelige mængder kaffe hvert år. Millioner af tons. Men når man plukker seks-syv kilo kaffebær, er det kun et enkelt kilo, som bliver eksporteret som grønne kaffebønner. Potentielt set er der altså enorme mængder cascara, som kan bruges meget mere fornuftigt end tilfældet er i dag, hvor det meste i bedste fald ender som kompost. 

CASCARA GIVEAWAY

Personligt er jeg sikker på, at sundhedsmyndighederne vil komme frem til det vi kaffe-folk allerede ved: Cascara er ikke usundt. Tværtimod. 

Jeg vil gerne være med til at sætte fokus på cascara herhjemme, så hold øje med Hipsterkaffes Facebook-side de næste par dage, hvor jeg vil udlodder en gratis pose cascara til en heldig vinder. 

(Det kan godt være, at det lige nu er forbudt at sælge cascara, men ingen har sagt, at det skulle være forbudt at forære bort!) 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *