Danmarks bedste kaffebarer: Forloren Espresso

Forloren Espresso var egentlig bare en spøjs arbejdstitel, men i dag dækker navnet over en café, der tør fokusere på kvalitet fremfor 'skalérbarhed'. 

More...

?️  NY SERIE: DANMARKS BEDSTE KAFFESTEDER – HIPSTERKAFFES GUIDE TIL DANSK SPECIALKAFFE

Forloren Espresso. Det er sådan et af de navne, man lige tygger på en ekstra gang. For hvad betyder det egentlig? En autentisk espresso må vel være det fineste, så hvem har frækheden til at kalde deres egen espresso for falsk – og ligefrem at brande sig på det? 

Forloren Espresso holder til på St. Kongensgade

Svaret er en person, der virker til at være ret ligeglad med den mere glossy del af branding-disciplinen – nemlig ejer Niels Nielsen. Han har skabt en kaffebar, som fokuserer på kaffe og ikke så meget andet.

​Selv kalder han det en café, hvor der ikke er skelet til udtryk som 'koncept og skalérbarhed'. Så er scenen ligesom sat. 

Gode bønner fra udenlandske ristere

Forloren Espresso ligger på Store Kongensgade tæt på Kgs. Nytorv. Det er i den lidt mere mondæne del af København, men alligevel er atmosfæren imødekommende og venlig. 

​Den tilfældige tirsdag morgen, jeg var forbi, var der forretningsfolk, vendinde-par og et par lokale originaler til stede i kaffebaren. Der er plads til de fleste herinde.

Okay, lad mig lige moderere det en anelse: teenagere og folk der går i Nike Freerun vil nok være bedre tilpas på den lokale Joe & the Bro, men ellers er stemningen inkluderende. 

Kaffegrejet er helt i orden på Forloren Espresso

​Jeg fik en kop kaffe og en informativ snak med baristaen, som var på arbejde; Emil. En venlig fyr med fuldskæg, langt hår og et forklæde i et grønt canvas-agtigt materiale. 

Jeg havde bestilt en kenyaner fra Has Bean, og den bryggede han i den luksuriøse Tsubame-udgave af Kalita Wave-filteret. Emil har styr på, hvordan man brygger en filterkaffe, ingen tvivl om det. 

S OGSÅ: Sådan kommer du i gang med at drikke god kaffe

Den smagte godt, tonerne var tydelige, og eftersmagen lang. Og jeg plejer – hånden på hjertet – faktisk ikke at være så tosset med kaffe fra Kenya. 

I modsætning til mange af de andre aktører på den danske scene for specialkaffe rister Forloren Espresso ikke selv. Det gør dog ikke noget, når man køber kaffe fra internationalt anerkendte risterier som danske La Cabra og engelske Has Bean og Colonna. 

Ingen smartphones, men godt design

Hjørnet, jeg sad i, var et såkaldt 'samtale og læsehjørne'–  eller om du vil: laptop- og smartphone-frit område. Og det er jo et initiativ, man egentlig kun kan sætte pris på. 

Personligt synes jeg, at det er fint signal at sende. Nogle caféer vil gerne have horder af laptop-arbejdende mennesker, andre vil ikke. Fair nok, så er der plads til alle typer. 

Hæng ud i læsehjørnet med et eksemplar af kaffebladet Standart

Jeg bed mærke i indretningen på Forloren Espresso. Det var smagfuldt. Der var ingen glødepærer, rå vægge eller andre designklichéer, i stedet virkede det bare som kvalitet fra ende til anden. Det var lækkert på den underspillede måde.

Summa summarum: Forloren Espresso er et kaffested, som hviler i sig selv. Der er ikke mange af den slags kaffebarer at finde i Danmark – man fornemmer modenhed og på sin vis et internationalt format. Et must-visit for kaffenørder på alle niveauer. 

Q&A med ejer Niels Nielsen

Hvorfor startede du Forloren Espresso? Og hvad er historien bag navnet?

Jeg ville lave noget, hvor jeg kunne tage fuld kontrol over alle detaljer, og da jeg besluttede at lave en kaffebiks i slutningen af 2013, manglede der noget mangfoldighed og dynamik i den ambitiøse del af den københavnske kaffescene. Navnet bliver jeg tit spurgt om, men har ikke et godt svar på.

Jeg holder meget af ordet Forloren og købte domænenavnet forloren.dk tilbage i 2000 for at få en slags ejerskab. Forloren Espresso var bare en spøjs arbejdstitel, jeg skrev på vinduet, mens jeg satte butikken i stand. Jeg bemærkede, at mange forbipasserende sagde navnet højt, og konkluderede at navnet så nok også havde en evne til at klæbe sig til hukommelsen - og noget skulle butikken jo hedde.

Niels Nielsen brygger her, hvad man må formode er, en 'autentisk' espresso

Hvad skal man drikke hos jer? Nogen anbefalinger fra menuen?

Vore menu er vores anbefaling! Men hvis du vil smage kaffen, så vælg noget uden mælk.

Hvorfor har I valgt ikke at riste selv, men i stedet at købe fra La Cabra, Has Bean og Colonna?

Vi vælger kaffe for at bidrage til den kvalitative mangfoldighed. Vi er ikke gift med de nævnte, men bruger dem pt fordi de bidrager til den københavnske kaffe-mangfoldighed. Og så evner de af få nakkehårene på vores smagsløg til at løfte sig – på den gode måde.

Vi rister ikke, fordi kaffe bliver ikke automatisk god af at være hjemmeristet, og jeg tror ikke, du kan opbygge en kvalitativ konsistent riste-rutine, hvis du kun rister en til to gange hver 14. dag og hele tiden skifter bønner for at få variation i dit sortiment.

Er der noget, du gerne vil være med til at ændre ved kaffekulturen i Danmark?

Jeg ved ikke om der kun er én kaffekultur i Danmark, jeg tror der er mange, og jeg har egentlig ingen ambition om at ændre nogen af dem. Jeg så dog gerne, at vi havde en mere fredelig verden med mere lighed og medfølelse – vi gør vores bedste.

I holder til i den lidt mere fornemme del af indre by. Hvem er jeres stamkunder? Og hvem vil I gerne se flere af?

Jeg ser gerne at Forloren Espresso fungerer og betyder noget i sit nærmiljø. Jeg er glad for, at stamkunderne også er de mennesker, som opfatter kvarteret som betydningsfuldt for dem – på alle mulige måder. I forhold til nye kunder, så er jeg faktisk godt tilfreds med det nuværende mix og mængde af kunder.

Du har tidligere boet i Japan og er inspireret af caféerne derovre. Hvad er det spændende ved de steder, og hvordan kan man se det i jeres stil?

Jeg kan kun tale om Tokyo, hvor der blandt alt det sædvanlige storbys-crap, findes et utal af små butikker med en intens personlig vibe. Noget som har fundet sin eksistens uden, at nogen har brugt ord som 'koncept' og 'skalérbarhed', da stedet blev undfanget.

Jeg håber, at Forloren Espresso fremstår personlig og nærværende, uanset om det er mig eller en af mine tre dygtige og engagerede medarbejdere, som serverer kaffe for dig.

Stor oversigt over de forskellige modeller fra Melitta til Moccamaster| kaffemaskine test

​FACTS OM FORLOREN ESPRESSO

?  ÅBNINGSTIDER: 8-17 hver dag 

?  PRIS: Espresso 25 kr, latte 36/41 kr, croissant 25 kr

​ ?️  ADRESSE: ​Store Kongensgade 32, 1264 København

?  WEB: Forloren Espresso på Facebook

2 Comments

    • Moustache

      Alle har deres egne små personlige favoritter – og det skal der være plads til 🙂 I denne serie forsøger vi at sætte fokus på de steder, som gør en indsats for at servere ægte specialkaffe

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *