Warning: Parameter 2 to wp_hide_post_Public::query_posts_join() expected to be a reference, value given in /customers/8/0/8/hipsterkaffe.dk/httpd.www/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286 Espressomaskine test: De 9 bedste i 2018 | Alt du bør vide

Test: Fuldautomatisk og semiautomatisk espressomaskine – 9 stærke bud

Med en espressomaskine er du sikret god kaffe. Vi kigger nærmere på nogle af markedets skarpeste modeller fra Sage, Siemens, Delonghi, Jura og Rancilio.

En fuldautomatisk eller semiautomatisk espressomaskine kan hurtigt blive din bedste ven om morgenen. Hvis du nogensinde har fået en rigtig god espresso, så ved du, at der er tale om en kunstform. Når en espresso er perfekt, så er det et helt magisk øjeblik.

Nedenfor ser du vores tre top-anbefalinger. Læs videre for det fulde overblik.

Bundsolid

  • Semiautomatisk
  • klassiker
  • Høj kvalitet
rancilio silvia semiautomatisk espressomaskine

Godt køb

  • PID-termometer
  • Pre-infusion
  • God pris
sage duo temp espressomaskine

Topmodel

  • HX-kedel
  • Smukt design
  • Håndlavet kvalitet
rocket giotto


Test: Fuldautomatisk og semiautomatisk espressomaskine

Det kan betale  sig at gøre et grundigt stykke forarbejde, når man skal på indkøb efter en ny espressomaskine.

Når vi snakker et fornuftigt leje, så er det først omkring de 3500 kroner og op, at vi for alvor ser maskiner, som kan levere kaffe på niveau med de bedre caféer.

Den gode nyhed er, at du rent faktisk godt kan finde en fin maskine i det leje, hvis du vælger med omhu. Med det rigtige valg, så har du en maskine, der ikke alene laver lækker espresso til dig, men også et stykke udstyr, der med omhyggelig pleje vil holde mange år frem i tiden.

Den mere kedelige nyhed er, at der også findes en del knap så gode maskiner fra 2000-4000 kroner. Som med så mange andre produkter, så er der dem, der er helt fantastiske, og så bare alle de andre.

Vi gør lidt af det hårde arbejde, og hjælper dig med at finde frem til en solid maskine.

Vælg en maskine efter dine behov

Den første ting du skal tænke over er, hvad dit behov er, og hvilken type espressomaskine du er ude efter. Der findes grundlæggende tre forskellige typer, som alle har hver deres fordele og ulemper.

Du kan se i skemaet nedenfor, hvilke egenskaber hver kategori af espressomaskiner har. Generelt så er de semiautomatiske mest for kaffenørder, mens fuldautomatisk er for dig, som vil have god kaffe uden at tænke alt for meget på de små detaljer.

Det kræver en god portion træning at lave en perfekt espresso på traditionel manér. Har du mod på at nørde dig frem med ekstraktion, kværnegrad og andre elementer? Så er en semiautomatisk espressomaskine måske noget for dig. Hvis du bare vil have en hurtig kaffe uden tænke alt for meget på de helt små detaljer, så er det bedst at gå efter en af de andre løsninger på markedet.

Forskellen på fuldautomatisk og semiautomatisk espressomaskine

En fuldautomatisk espressomaskine kan i mange situationer være en rigtig fornuftig løsning.

Har du for travlt til at bruge en traditionel espressomaskine, så kan en fuldautomatisk maskine give dig det fornødne skud koffein, uden at du skal til at tænke på indstilling af kværn, tampning og alle de andre små skridt, som er involveret i at brygge en espresso på den traditionelle måde.

Er du et sted, hvor mange folk bruger espressomaskinen (eksempelvis en virksomhed eller kaffegal familie) så gør det også livet meget lettere, at man ikke skal tænke på alle de små barista-kneb, hver gang man vil have kaffe.

Semiautomatisk

Automatisk

Super-automatisk

Indbygget kværn

Nej

Ja

Ja

Mælkevarmer

Manuel steamer

Manuel steamer

Auto steamer

Auto brygning

Nej

Ja

Ja

Auto mækedrik

Nej

Nej

Ja

Rengøringsprogram

Nej

Ja

Ja

For bare få år siden rynkede de fleste kaffenørder på næsen, når de så en fuldautomatisk espressomaskine. Den slags blev anset som en lidt for let løsning ude af stand til at producere et ordentligt espresso-shot. I dag har de fleste anerkendt, at automatiske maskiner fra eksempelvis Jura og Siemens ofte er på højde med de dyrere modeller, som mange espresso-elskere har til at stå derhjemme.

Protip: Husk at du skal afkalke din espressomaskine ofte, med mindre du bruger kildevand eller filtreret vand!

Fuldautomatiske espressomaskiner kan også steame mælk, uden at du skal gøre noget. Dem som kun er semiautomatiske eller manuelle har derimod en steamer, som kræver at du selv må skabe luftboblerne til din latte. Det er værd at have med i overvejelserne, når du skal købe en maskine, om du har tålmodighed til at gennemgå de små skridt som en hjemme-barista ofte må gå igennem. 

Den semiautomatiske espressomaskine kræver, at du gør det hele selv. Du skal kværne bønnerne, hælde kaffe i portafilteret, tampe det korrekt og derefter brygge. Desuden skal du steame mælken, hvis du vil have caffe latte eller andre mælkedrikke.

Hvad med den manuelle espressomaskine? 

Det kan være nærliggende at antage, at den semiautomatiske og den manuelle espressomaskine er én og samme ting. Sådan forholder det sig dog ikke. 

Den manuelle espressomaskine er i dag noget mindre udbredt, men faktisk er det den originale type af espressomaskine.

I modsætning til de andre typer har den et håndtag, som presser vandet gennem den tampede kaffe. Alle de andre typer espressomaskiner er drevet af en pumpe. Man vil typisk se at denne pumpe har X antal bar, som den kan 'trykke' med. Den berømte espressomaskine La Pavoni er et eksempel på en manuel espressomaskine.

Ikke-elektrisk manuel?

De seneste par år er der også kommet flere manuelle, ikke-elektriske espressomaskiner på markedet, blandt andet den ultra-kompakte Cafflano Kompresso. Selvom disse apparater laver udmærket espresso, hører de dog på sin vis til i deres helt egen kategori

Cafflano Kompresso
(Manuel, ikke-elektrisk)

Ved første øjekast ligner den lille dingenot ved navn Kompresso fra det koreanske firma Cafflano en joke. 

Men når man smager espressoen bliver det hurtigt klart, at vi har at gøre med en særdeles effektiv lille håndbrygger. 

Cafflano Kompresso er på størrelse med en Aeropress og er dermed særdeles rejse-venlig. 

Produktet startede som et projekt på crowdfunding-sitet Kickstarter, men der var altså nok kaffenørder der kunne se potentialet.

Genial is-presso

At lave espresso ved håndkraft er selvføgelig en helt anden oplevelse end at bruge en maskine. Man koger vand i en elkedel ved siden af og hælder op i beholderen som sluttes til den lille portafilter-kurv. 

Det tager noget længere tid og er en noget mere hands on oplevelse. Men espressoen smager fortrinligt og der er skam også ægte crema på toppen. 

Det bedste ved Cafflano Kompresso er, at man kan lave koldbrygget espresso. Denne type kaffe er ikke særligt udbredt, og ærligt talt tror jeg aldrig den er er blevet lavet i større stil indtil Kompresso ramte markedet sidste år. 

  • Transportabel
  • Utroligt billig sammenlignet med en 'rigtig' maskine
  • Kan lave koldbrygget espresso
  • Ingen mælkebaserede drinks 
  • Mere besværlig at brygge på

La Pavoni Europiccola

(Manuel)

La Pavoni Europiccola er en klassiker. Og en smuk en af slagsen. 

Det er nemlig en manuel espressomaskine. La Pavoni adskiller sig dermed fra de andre maskiner i denne artikel. 

Hvor de andre har en motordrevet pumpe, hvor man bare behøver at trykke på en enkel knap, så skal man selv trække i pumpen og gøre lidt af arbejdet med den gammeldags La Pavoni. 

Men hvorfor overhovedet gå igennem det ekstra besvær? 

Jo, selvom La Pavoni Europiccola stammer helt tilbage fra 1950'erne, så laver den forrygende espresso og cappuccino. I hvert fald hvis man har styr på sine barista-kundskaber. 

Pumpen giver muligheder

Pumpehåndtaget giver i virkeligheden flere muligheder for at tweake alle de små detaljer i ekstraktionen af dit shot. 

Du kan eksempelvis 'pre-infuse' – det vil sige vædde kaffen en anelse inden selve brygningen. 

I modsætningen til mange nyere maskiner, så er teknologien utroligt simpel. Der er ikke små plastikdimser eller komplicerede kredsløb. Det er old school og mekanisk. Som med så mange andre ting, gælder det også her, at det gør maskinen mere robust. Der er ganske enkelt færre ting, som kan gå i stykker.

Ulemper 

Men som med de fleste andre gammeldags design, er der også nogle ulemper ved La Pavoni Europiccola. Der er for eksempel ikke noget PID-termometer og generelt kan temperaturen være svær at styre, hvis man brygger flere shots ad gangen. 

La Pavoni kommer desuden med en 56 milimeter tamper, der er lidt under gennemsnittet kvalitetsmæssigt, så der vil de fleste nok have lyst til at opgradere på et tidspunkt. 

Konklusion

La Pavoni Europiccola er lidt espressomaskinernes svar på en sexet veteranbil. Den oser af klasse og kan også præstere at lave forrygende kaffe. Men man gå også glip af en masse convenience, som man finder på de nyere modeller. 

Er man til gengæld feinschmecker, der også har godt med tålmodighed, så kan denne klassiker dog vise sig at være det perfekte match. 

  • Elegant udseende​​​​
  • God kvalitet
  • Tradtionsmærke
  • Kræver tilvænning
  • Gammel teknologi

Læs mere og se flere billeder af maskinen lige her.


Rancilio Silvia

(Semi-automatisk)
rancilio silvia semiautomatisk espressomaskine

Rancilio Silvia er en klassiker, som blev sendt på markedet tilbage i 1998. Det er ikke uden grund, at den står i mange hjem samt mindre caféer. Den er simpelthen blevet en form for standard på markedet for semiautomatiske espressomaskiner til hjemmet.

Rancilio er synonym med kvalitet, og det er et italiensk mærke med historie.

Vi har tidligere anmeldt Rancilio mere dybdegående her, så vi vil blot hurtigt opremse, hvorfor det er en god maskine.

Robust. Hele vejen igennem. 

Rancilio er bygget i metal, og det er en tung maskine med knapper, som skriger af kvalitet. Pumpen leverer tilstrækkeligt tryk til at lave endda rigtig god espresso, og portafiltret er fuld størrelse, og ikke en mindre, let sag, som man nogle gang ser på billigere maskiner.
Steameren er bevægelig i alle retninger, hvilket gør ens liv lidt lettere.

I modsætning til de fleste andre maskiner i denne artikel, så er Rancilio Silvia dog det man kalder en semiautomatisk eller manuel espressomaskine. Det vil sige, at du selv skal kværne og dosere kaffen. Så selvom Rancilio Silvia er forholdsvis billig i forhold til byggekvalitet, så skal du dog også indregne en kværn i budgettet. Og det skal være en kværn af høj kvalitet, som minimum vil koste omkring 2000. Læs eventuelt vores guide til espressokværne for mere information.

Fordele og ulemper

Frøken Silvia, som maskinen også bliver kaldt, er kendt for at kræve en helt perfekt indstillet kværn for at yde optimalt.

En anden stor udfordring hos Rancilio Silvia er, at finde den rigtige temperatur at brygge ved. Du har mulighed for at installere et PID-termometer i maskinen, men det kræver noget fingersnilde. Mange benytter en teknik som kaldes temperature surfing, når de bruger Rancilio Silvia.

På trods af disse lidt negative ting, så er det dog stadig en maskine, som bliver anbefalet næsten alle steder. Maskinen har næsten konsekvent et snit omkring 4 ud af 5 på Amazon og på Coffeegeek giver brugerne den 8,5 ud af 10.

Den har kun undergået mindre opdateringer siden 1998, og det siger jo også en hel del om produktet.

  • Solid byggekvalitet
  • Super god espresso
  • Du kan øve barista-teknik
  • Temperatur-udsving
  • Kræver en topkværn
  • Du skal lære at bruge maskinen – det kan tage tid

Læs mere og se flere billeder af maskinen lige her.


Sage The Oracle

(Semi-automatisk)
Fuldautomatisk espressomaskine sage

​Sage er et nyt mærke på det danske marked, som laver både espressomaskiner, -kværne samt andet køkkenudstyr. Men faktisk er det det relativt kendte australske marked Breville, som gemmer sig bag navnet. Mærkevarenavnet Breville var allerede taget i England, så derfor hedder mærket altså Sage i Europa. Men alle produkter er dog identiske med Brevilles – selv navnene er de samme.

Sage er hurtigt blevet populært blandt gastrofile. Grunden er ganske enkelt, at mesterkokken Heston Blumenthal har indgået et tæt samarbejde med firmaet om at udvikle køkkenredskaber. Hvad kokken skulle kunne bidrage med, når det kommer til kaffemaskiner står dog hen i det uvisse. Men der er åbenbart nogle andre i Breville/Sages udviklingsafdeling, som har forstand på kaffe. 

Et teknologisk pragteksemplar

Vi kan nemlig lige så godt tilstå, at Sage The Oracle er både en innovativ og praktisk espressomaskine. Teknisk set er Sage ikke en fuldautomatisk espressomaskine – det er nærmere en mellemting, som også låner fra de traditionelle manuelle maskiner. 

Sage The Oracle har nemlig også et portafilter. Med en særlig teknologi kværner og stamper maskinen den pulveriserede kaffe i portafilteret. På den måde gør den det præcist som baristaen. Og du får samme resultat hver gang. Maskinen er en smule manuel – du må nemlig selv løfte portafiltret på plads og vælge den kaffetype, du vil have.

Alle indstillinger, du måtte ønske, kan til gengæld vælges. Og maskinen er utroligt brugervenlig med overblik over temperatur for brygning og skumning af mælk.

Fordele og ulemper

Overalt på nettet får maskinen ros, og den har også vundet Berlingskes espressotest 2016 med folk fra blandt andet The Coffee Collective i dommerpanelet, ligesom sitet Tech Test giver den en guldmedalje.

»Denne maskine er som en lækker bil, man kan se alle detaljerne og være med i hele processen,« siger Berlingskes anmelder.

Efter vores mening er det også den pæneste maskine i denne espressomaskine test.

Den eneste anke mod topmodellen fra Sage/Breville er, at prisen er helt oppe i det høje leje. Dermed er der konkurrence fra de mere gammeldags, men alligevel utroligt lækre modeller fra Rocket

Men har du budgettet, og vil du gerne have traditionel espresso på den lettest tænkelige måde, så er dette et rigtigt godt bud. 

  • Tesvinder
  • Flot design
  • Fuldautomatisk, men uden at gå på kompromis
  • Bestemt ikke billig

Se hvad dagsprisen på denne vilde maskine er lige her.

Se hvordan det specielle system fungerer i videoen her.


Sage Duo Temp Pro

(Semi-automatisk)
sage duo temp espressomaskine

Som nævnt ovenfor, så er Sage lig med det australske mærke Breville. Udover den lækre, men dyre The Oracle, så har Sage faktisk også et tilbud til espresso-fanatikere, der er mere bundet af et budget.  

Til dem er Duo Temp Pro en lækker lille pakke, som kan de vigtigste ting, når det kommer til brygning og steaming. 

Solidt portafilter

Duo Temp Pro er lavet af rustfrit stål og ser simpel og nydelig ud. Den har en traditionel, men frit bevægelig steamer, og et 54 mm portafilter i rustfrit stål. Altså ikke noget billigt, let aluminium, men ægte baristakvalitet. Maskinen har også en magnetisk indbygget tamper, der let kan tages ud og sættes på plads igen.

Sage Duo Temp Pro har kun nogle enkelte knapper på forsiden, som dækker over espresso, steam og varmt vand. Rimeligt simpelt. Ikke noget med programmérbare knapper. Den har Brevilles nye 'thermocoil'. Det betyder, at man ikke kan brygge og steame på samme tid. Til gengæld er det en bedre teknologi end de såkaldte 'thermoblocks', som sidder i mange billigere espressomaskiner. Den har ikke samme tendens til at lække vand. 

Flere snedige funktioner

Sage dog har en speciel teknologi indbygget, så den varmer lynhurtigt op. Derudover har den indbygget PID-termometer, ligesom de dyreste maskiner. PID er det meste præcise espresso-termometer, og det betyder, at man kan ramme temperaturen langt bedre i forhold til andre single-boiler espressomaskiner, hvor man lidt skal gætte sig frem. 

En anden lækker funktion er, at den har auto-nedkøling. Det vil altså sige, at når du går fra at steame mælk til at brygge espresso, så behøver du ikke vente. Duo Temp finder den perfekte temperatur lige med det samme. 

Fordele og ulemper

Generelt så er Breville/Sage gode til det med teknologi – de formår at putte ting i både deres kværne og espressomaskiner, som ikke bare er lir, men som rent faktisk gør en forskel, når man skal brygge. 

The Duo Temp har indbygget pre-infusion. Det betyder, at kaffen bliver vædet en anelse inden selve brygningen, og det hjælper med at opnå jævn ekstraktion. 

Alt i alt får man rigtig mange fornuftige ting med i pakken her. Det er ikke teknologi, som gør ens liv besværligt. Derimod hjælper det bare med at brygge effektivt, præcist og hurtigt. 

På Amazon har maskinen 4,5 ud af 5 baseret på 66 anmeldelser. 

Se flere billeder af den spændende maskine her.​

  • PID-termometer
  • Pre-infusion
  • Traditionel steamer
  • Kræver at du har en espressokværn. 

Sage Duo Temp vs Rancilio Silvia 

​Mange forbrugere spørger, hvilken maskine, der er den bedste af de to. Det er begge espressomaskiner, som er semiautomatiske og som ligger i omtrent samme prisleje. 

Faktisk er begge maskiner rigtig gode til kaffe-fanatikeren, der vil lave lækker espresso eller latte derhjemme. Men de er gode på hver sin måde. ​

Rancilio Silvia er bygget utroligt solidt, og den har været på markedet i knap 20 år, så man ved, hvad man får. Til gengæld er det også en maskine med noget gammeldags teknologi. 

Indbygget PID giver bonus-point

Sage The Duo Temp er en helt ny model, så ingen kan rigtig sige, hvordan den opfører sig efter fem til ti års brug. Til gengæld har den indbygget PID (stort plus), automatisk nedkøling og et meget elegant designet varme-elementer. 

De to maskiner kan nok sammenlignes lidt med en tyve år gammel Volvo sat over for en ny japansk bil. Den ene er solidt bygget og pålidelig, mens den anden har automatgear, hifi og aircondition. Men med mere teknologi er det også sværere selv at reparere maskinen, skulle uheldet være ude. 

Sage The Duo vil nok være en bedre løsning for de fleste. Der er blot værd at sikre sig, at man køber fra en pålidelig forhandler, som yder god garanti i tilfælde af fejl og mangler. 


Rocket Giotto Type V

(Semi-automatisk)
rocket giotto

Italienske Rocket er på år blevet utroligt populært hos kaffe-entusiaster verden over. Firmaet laver kvalitetsmaskiner, der kombinerer et æstetisk udseende med solidt håndlavet kram.

Rocket Giotto Type V er firmaets helt nye opdatering af deres klassiske Giotto. Den har stadig alle de gamle kvaliteter fra deres mere traditionelle maskiner, men den har også nyere smarte funktioner såsom PID. 

Kort fortalt så er et PID en anden form for måde at styre temperatur på i espressomaskiner, og de seneste år har teknologien vundet frem til fordel for et mekanisk, automatisk termometer.

Rocket Giotto benytter sig af det legendariske fire kilo tunge E-61 gruppehoved fra Faema. Gruppehovedet blev sendt på markedet af det italienske firma i 1961 og var med til at ændre fundamentalt på espressomaskinen, da det kan sikre stabil varme.

Gruppehovedet er lavet i stærkt forkromet messing. Faema er den første producent, der har lavet et gruppehoved med konstant vandgennemstrømning fra kedlen, hvilket giver mulighed for pre-infusion af kaffen og højere temperaturstabilitet. Det har sikret Faema en plads i historiebøgerne.

HX-kedel giver stabil temperatur

Rocket Giotto benytter sig af en såkaldt HX-kedel. Den virker som to-kedler-i-én på den måde, at der en større kedel med 120 grader varmt vand. Inden i den er der et mindre rør, som opbevarer vand, der har den perfekt temperatur til espressobrygning. Altså omkring de 94 grader. Det gør også, at maskinen kan både brygge og dampe på en gang. Man behøver ikke vente på, at temperaturforskelle er blevet udlignet eller ‘temperature surfe’ som eksempelvis på Rancilio Silvia’en.

Maskinen har to manometre, så man kan se, hvad trykket er i begge kedler.

Udover damptuden har Rocket Giotto en hane til vand, så du hurtigt kan lave en americano. Portafiltret er industristandarden på 58 mm.

FORDELE OG ULEMPER

Det er svært at finde klager over Rocket Giotto. De fleste, der ejer maskinen, glæder sig over det smukke udseende og den velsmagende espresso. Er du en latte-elsker, så er der godt nyt. Damperen er nemlig ekstremt kraftfuld, melder de fleste Cellini-ejere.

Det eneste man skal være opmærksom på er, at denne model ikke kan sluttes til en vandforsyning, som flere af Rockets tidligere modeller i Giotto-serien kan. Men det er en mindre anke, da de fleste nok alligevel vil foretrække at bruge flaskevand i maskinen for at undgå kalkproblemer.

Alt i alt fortsætter den nye Giotto med alle de ting, der har gjort modellen så populær, men byder samtidig på nogle nye små designmæssige forbedringer, som gør den endnu mere anbefalelsesværdig. 

Hvis du har budgettet og lysten til at kaste dig ud i rigtig seriøs espresso, så er dette en fremragende maskine at gøre det på. 

Se flere billeder og specifikationer her.

  • Solid byggekvalitet
  • Smukt udseende
  • God teknologi
  • Høj pris
  • Kan ikke tilsluttes vandforsyning

Delonghi Magnifica

(Automatisk)
Delonghi ECAM22.110.B espressomaskine

Delonghi er et klassisk italiensk mærke, som har rigtig mange år på bagen som producent af espressomaskiner. Det er også et af de billigste mærker på markedet, men det betyder ikke, at man får lidt for pengene. Mange starter deres espressorejse med Delonghi, og bliver ved med at støtte mærket, da det som regel er kvalitet man får i hænderne.

Denne maskine kombinerer mange funktioner fra langt dyrere automatiske espressomaskiner i en relativt kompakt model, der ikke koster alverden. Samtidig bliver den anbefalet af Which?, det engelske svar på forbrugsmagasinet Tænk, og opnår en score på hele 4,7 ud af 5 hos Amazon. Alt det viser, at der er tale om en solid maskine.

Ikke helt lydløs

Inde under motorhjelmen gemmer der sig også en pumpe med et tryk på 15 bar, så den rigtige smag og crema kan trækkes ud af bønnerne. Maskinen kan lave både espresso, cappuccino og caffe latte, men mælkeskummeren er manuel, hvilket ikke gør det store. Det letter rengøringen og gør, at du kan få bedre mælkeskum.

Magnifica’en, som også går under produktnavnet 21.117B, har indbygget kværn, så din espresso bliver brygget på helt friskkværnede bønner. En kaffemaskine med kværn giver selvfølgelig en fordel, når det kommer til friskhed. Skulle du dog af uvisse årsager foretrække at bruge kaffepulver i stedet for hele bønner kan dette også lade sig gøre.
Delonghi hævder, at maskinen er helt lydløs, men det er de færreste forbrugere enige i.

Dog skal det siges, at kværnen støjer mindre, end mange andre modeller.
Maskinen har desuden fornuftige funktioner, som aftagelig vandtank, vandfilter og autosluk. Den er 43 centimeter bred og 23 centimeter i dybden, så den behøver ikke optage for meget plads på dit køkkenbord.

Fordele

I daglig brug er det en hurtig maskine, der både kan køre rengøringsprogram og lave en kop i en fart. Kedlen varmer hurtigt op. Derudover er maskinen simpel at bruge. Der er ikke så mange ting, der kan gå galt, og det er let at indstille styrken på din kaffe.
Selvom maskinen er lavet af plastik er byggekvaliteten solid, som tilfældet som regel er med Delonghi-maskiner.
Der er en lækker finesse, at den har et gennemsigtigt låg til bønnerne, så man let kan tjekke om der er nok til en kop.

Ulemper

Flere brugere mener, at maskinen brygger en anelse tyndt ud af boksen, så det må man indstille manuelt.
Kopvarmeren er dog heller ikke særligt varm, så det kan være en god idé at forvarme koppen med noget kogende vand.
Samtidig er der ikke noget display på maskinen, så i forhold til andre maskiner, kan man være lidt mere i tvivl om betjeningen, når mere avancerede ting skal indstilles, eksempelvis automatisk slukning.

Konklusion

Når alt kommer til alt, så er det dog en maskine der på enkel vis leverer god espresso. Den har en indbygget kværn, som kan indstilles, og mælkesteameren har et godt tryk. Det er altså overordnet set en maskine, der kan alle de vigtigste ting uden at sprænge budgettet. Hvis din espresso ikke er helt i øjet, er der rigeligt med muligheder for at tweake kværneindstilling, vandmængde eller kaffemængde. Samtidig viser den samlede score på Amazon, at her er tale om en espressomaskine, som folk generelt tager godt imod.

Læs flere anmeldelser og se billeder her.

  • Rengøringsprogram
  • Let at indstille
  • Ægte Delonghi
  • Dårlig kopvarmer
  • Intet display

Saeco Incanto

(Automatisk)
saeco espressomaskine

Saeco lyder flot og italiensk. I virkeligheden er det Philips, som ejer mærket. At man har valgt at beholde Saeco-navnet skyldes nok, at hollandsk teknologi og espresso ikke rigtig rimer på hinanden.

Når man udelukkende kigger på specifikationerne for Incanto-modellen, så virker den bestemt lovende. Den har en konisk kværn med keramiske kværneblade, hvilket er bestemt er solidt.

Derudover kommer Saeco incanto med et såkaldt aquafilter. Det betyder, at du ikke behøver at afkalke maskinen så ofte som andre espressomaskiner. Maskinen skal kun afkalkes for hver gang du brygger 5000 kopper, lover Saeco

Udmærket – men ikke imponerende

Derudover er det alle de ting, man forventer af en moderne automatisk espressomaskine: Personlige programmer i forhold til indstillinger, et renseprogram, og som man oftere og oftere ser, et lille kammer, hvor man kan påfylde koffeinfri kaffe. Det er godt nok i pulverform, men alligevel et godt tilbud til dem, der gerne vil undgå alt for meget energi omkring sengetid.

På forskelige videoer ser mælkeskummeren også ganske lovende ud. Put bare røret ned i et glas med mælk og ud i den anden ende kommer smuk skum.

Fordele og ulemper

Generelt får maskinen gode anmeldelser på diverse testsider, men i Berlingskes test fra 2016 fik Incanto-serien blandede ord med på vejen. Dommerne mente, at det var en ok espresso, der dog var tynd og kedelig i smagen. Kun to stjerner blev det til.

Med en Saeco espressomaskine får man altså et gennemsnitligt skud kaffe – til gengæld er det også en af de billigere maskiner, vi har kigget på i denne test.
For:

  • Keramiske kværneblade
  • Gode automatiske programmer
  • Stærk pris
  • Dårlig anmeldelse i Berlingske-test til en anden model i Incanto-serien.

Jura E60

(Super-automatisk)

Jura er en af de største leverandører af espressomaskiner til virksomheder. Det er et schweizisk mærke, som tager de italienske espresso-principper og udsætter dem for noget af alpelandets ingeniørkunst. Det har gjort Jura til ét af de mest eftertragtede brands inden for kaffe de seneste fem år.

Denne udgave er noget mindre end storebroderen Impressa Z9, men stadig meget effektiv og til en meget mere overkommelig pris, hvilket gør den til et rigtig godt bud på en fuldautomatisk espressomaskine til hjemmet.

Kan måle sig med dyr storebror

Selvom det er en billigere espressomaskine, er der ikke sparet på udstyret.

Den indbyggede kværn er stadig en ægte jura-kværn. Det vil sige: milimeterpræcis og næsten lydløs.

Den kan tage mellem 5 og 16 gram bønner ad gangen, hvilket er noget mere end gennemsnittet. 

Maskinen kommer desuden med Juras prisbelønnede mælkeskummer, som særligt udmærker sig ved at kunne lave mikroskum. Det er altså 100 procent en cafe latte maskine.

Ligesom med de fleste andre modeller i denne prisklasse har Jura E60 også et rengøringsprogram.

Fordele og ulemper

I forhold til Jura Impressa Z9, er der kun plads til halvt så stor en mængde vand. Det burde dog stadig være nok for de fleste. Men er du på udkig efter en fuldautomatisk espressomaskine til en større gruppe, for eksempel en arbejdsplads, bør du nok gå efter en model med højere kapacitet. Men til en familie kan denne model snildt følge med.

Generelt så er Jura et af de mest velrenommerede firmaer, når det kommer til at levere maskiner til virksomheder, og det er der en god grund til. Det er nemlig kvalitet hele vejen igennem. Denne model er ingen undtagelse, og den kommer da også med 2 års garanti. 

  • Superkværn
  • Godt mærke
  • Steamer kan lave mikroskum
  • Ikke helt billig

Se flere billeder og anmeldelser her.


Jura Impressa Z9

(Super-automatisk)

Igen en maskine fra Jura. Impressa’en er en meget moderne maskine. Ja, man kan næsten kalde den espressoens svar på et ‘smart-tv’.

Det betyder, at den er fuldautomatisk i ordets fulde betydning. Den kværner, brygger og damper mælk helt af sig selv. Ja, rengør endda sig selv. 

Det hele foregår ved hjælp af et enkelt display. Derudover kan Jura Impressa customizes uden, at det går udover brugervenligheden

Stor kapacitet

Z9 kan som noget specielt tage mellem 5 – 16 gram bønner ad gangen. Det er en fordel, hvis du er til større kopper. Så behøver du nemlig ikke kværne to gange som med andre maskiner.

Bønneholderen har plads til 280 gram bønner, og vandtanken er på imponerende 2,8 liter, hvilket er langt over gennemsnittet.

Samtidig har maskinen to kedler, så den både kan brygge espresso og varme vand til at skumme mælk. Derudover kan man nøjes med at trække kogende vand ud, så der kan brygges te og andet. Sådan en funktion er vigtig på eksempelvis et kontor, hvor alle ikke er kaffedrikkere.

Fordele og ulemper

Jura er kendt for deres kværne, som maler med stor præcision, og som samtidig er næsten lydløse. Sådan én sidder der også i denne maskine.

Jura Z9 er en tung krabat og vejer næsten 14 kilo. Det er altså solidt kram. 

Det største minus ved denne model er, at det er en rigtig topmodel forstået på den måde, at prisen også helt deroppe. Men så er det til gengæld også schweizisk kvalitet, man får for pengene.

  • Superkværn
  • Schweizisk mærke
  • 2 års garanti
  • To kedler – det vil sige ingen ventetid når du går fra espresso til steaming af mælk
  • Koster en del

Læs mere om funktionerne her.


Siemens TE809201RW

(Super-automatisk)
siemens espressomaskine

Siemens er et af de mest velrenommerede navne, når det kommer til espressomaskiner. Ligesom Jura Impressa har denne et TFT-display, så du altid har helt styr på, hvad du brygger.

Maskinen har desuden alle funktioner, man vil forvente fra en fuldautomatisk espressomaskine i 2016. Den brygger lynhurtigt og kan endda lave to forskellige kaffe-drikke på samme tid.

Intelligent termometer

Takket være det intelligente termometer brygger maskinen konstant mellem 90-95 grader. På mange semiprofessionelle maskiner kan det være lidt af en kamp at opnå den perfekte bryggetemperatur, men ikke med espressomaskine fra Siemens. Modellen leverer desuden hele 19 bar tryk. Det er helt på omgangshøjde med de professionelle maskiner.

Solid garanti

Fordi Siemens er et meget etableret mærke i Danmark, så kommer maskinen med en række ekstra services, og det er værd at have med i overvejelserne. Der er en garanti på hele 15.000 kopper inden for de første to år, og skulle maskinen mod al forventning gå i stykker, så henter Siemens med deres ‘Pick-Up service’ maskinen og leverer den tilbage igen efter reparation.

LÆS OGSÅ: Elkedel test – Den bedste elkoger i 2016: Kenwood, Krups eller Bosch?

Fordele og ulemper

Siemens-maskinen har en stor vand- og bønnekapacitet. Dermed kan eksempelvis et kontor på mellem 10-20 ansatte snildt bruge den. På mange områder er det en maskine, hvor man får rigtig meget for pengene.

En læser har dog gjort opmærksom på, at der på vedkommendes kontor ofte er bøvl med Siemens-maskinen. Det kan selvfølgelig skyldes, at kaffemaskiner ikke altid behandles så godt på en arbejdsplads, men det er trods alt værd at være opmærksom på.

Du kan se mere information om Siemens TE809201RW her.

  • Imponerende garanti
  • 19 bar
  • TFT-display
  • Dyr

Se en grundig gennemgang af de forskellige Jura-modeller her:


Flere ting du bør tænke over

1: Hvilke materialer er bedst?

Espressomaskiner kommer i en hel række materialer, men når vi bevæger os op i en prisklasse over budget-segmentet ser man ofte rustfrit stål eller kobber. Der er dog i sig selv ikke noget i vejen med plastik, og hvis du fornemmer, at maskinen har en god byggekvalitet, bør det ikke afskrække dig.

2: Hvad med design?

Mange begyndere begår den fejl, at de udelukkende fokuserer på udseendet. Og som med mange aspekter her i tilværelsen, kan det være en fejl. Har du et perfekt designerkøkken eller er du indehaver af en café, så er det måske en god idé at gå op i den slags. Men ellers bør du først og fremmest tænke over funktioner, materialevalg samt fabrikantens renommé.

Heldigvis er der dog kun få decideret grimme maskiner i dette prisleje, og mange har det flotte italienske look, som mange espresso-elskere går efter.

LÆS OGSÅ: Elkedel test – den bedste model til kaffe

3: Hvilke mærker er bedst?

Som førstegangskøber er det en god idé, at gå efter mærker, der har en historik og et ry, som viser, at der er tale om kvalitet. Der findes en del mærker, som producerer espressomaskiner, men det er bestemt ikke dem alle, som er lige respekteret. En række firmaer får endda produceret deres varer af såkaldte OEM-fabrikanter i Kina, og klistrer derefter deres eget logo på. Med den slags ‘købt’ design kan man ikke forvente gennemtestet funktionalitet. Med mærker som Jura og Siemens får man et gennemtestet produkt, som desuden kommer med ekstra service og garanti med ved købet.

4: Hvad er det rigtige for mig?

Der er masser af forskellige typer af espressomaskiner på markedet. Der er den gode gamle manuelle, de semi-automatisk og de fuldautomatiske. Der er store forskelle i funktion, design, vedligeholdelse, tidsforbrug og så videre. De seneste år er en kapselmaskine til Nespresso-kapsler blevet et populært alternativ. Den slags maskiner er ofte endnu simplere og lettere at betjene end en fuldautomatisk espressomaskine.

Dermed er den en del ting at overveje. Har du travlt om morgenen? Har du lyst til at bruge tid på at justere din egen kværn til den helt perfekte formalingsgrad?

Flere funktioner som du måske bør kigge efter:

  • Program for rengøring
  • Automatisk mælkeskummer så du har en cafe latte maskine
  • Justerbar styrke
  • Programmerbare smagsprofiler
Summary
Review Date
Reviewed Item
Jura Impressa Z9
Author Rating
51star1star1star1star1star

26 kommentarer til “Test: Fuldautomatisk og semiautomatisk espressomaskine – 9 stærke bud

  1. Jeg har haft mulighed for at teste Siemens-maskinen gennem flere måneder, og den er meget vedligeholdelsesintensiv. Man kan dårligt nok lave en kop kaffe i hverdagen uden at den først kræver at man tømmer overløbsbakke, eller afkalker, eller renser mælkerør etc.
    På bureauet joker vi om at den altid først stiller dig en opgave du skal løse før du får kaffe. Lang historie kort, at lave en kop kaffe tager ofte mere tid end det tager at drikke den.

    • Hej Hans, altid godt med noget hands-on viden. Min erfaring med stort set alle maskiner på arbejdspladser er, at der ofte er bøvl med dem. Selv de virkeligt dyre. For det meste er det kun nogle få medarbejdere, der kan finde ud af at tømme grums, mælkebeholder osv. Lidt ligesom kopimaskinen og printeren 🙂 Håber ellers at kvaliteten på kaffen er udmærket 🙂

    • Jeg har nu brugt min Siemens maskine igennem 2 år og brygget 1500 problemfri kopper kaffe.

      Naturligvis skal man hælde vand og bønner på samt tømme drypbakken undertiden, men ikke noget jeg bruger meget tid på.

      Fantastisk maskine – ville uden tvivl købe den igen.

  2. Det lader til, at I har har rodet lidt rundt i specifikationerne for Jura Empressa A5 og Z9. Empressa A5 kan kun tage mellem 6-10 gram bønner ad gangen. Det er kun Empressa Z9, som kan tage mellem 5-16 gram ad gangen. Heldigt jeg opdagede det inden jeg bare tog jeres artikel for gode varer, da netop dette er vigtigt for mig i valget af maskine.

  3. Kender i noget til de billigere verisioner af Sage maskinerne? Kan se at man også kan få en til 6000kr. Er den også god?

      • Er kværnen ikke også indbygget i Oracle?

        Er Express-modelen semiautomatisk eller fuldautomatisk.

        Spørgsmål fra en grøn skid i kaffeverdenen.

        • Hov, her kommer et lidt forsinket svar! De har begge indbygget kværn, men er lidt specielle i forhold til andre automatiske maskiner, da de bruger et traditionelt portafilter. Man kan altså ikke helt kalde dem fuldautomatiske. Oracle er noget mere avanceret end Express, men princippet er det samme.

  4. Jeg har en Delonghi Magnifica S på andet år, og har blandede følelser da den på den ene side trods plastic finish er robust, med pænt design og laver god kaffe nemt og hurtigt, med en effektiv og hurtig steamer.

    Bagsiden af medaljen er, at jeg konstant får røde lamper om dit og dat, især afkalkning ca. hver 10. dag, hvilket slet ikke giver mening, da jeg dels anvender kildevand pga, eget brøndvand indeholder en del okker, dels kun brygger 2-4 kopper om dagen.

    Vedligeholdelsen er noget tung og snørklet, og da DeLonghi insisterer på at man kun anvender deres afkalker/descaler for at opretholde garantien, er snitprisen på en kop temmelig og tidsforbruget for overdrevent.

    Måske jeg har fået en mandagsmaskine, for modellen er jo meget populær med høj score alle steder.

    Skal lige nævnes, at jeg er udenlandsdansker, og derfor kun anvender maskinen i sommerhalvåret i mit sommerhus, så altså lille forbrug og slid sammenlignet med andre.

    • Hej Miguel, tak for kommentaren. Det lyder som en lidt blandet fornøjelse. Har du tjekket, hvor meget kalk, der er i dit kildevand? Det meste flaskevand fra DK har nemlig en ret høj mængde. Jeg .ville bruge noget blødt vand som Hayat eller filtrere flaskevandet i en Brita-filterkande. Mht. afkalkning, så fandt jeg lige dette online, som måske kan hjælpe:

      “DeLonghi (at least in Europe) sells Durgol under its own label, it is a sulfamic acid based solution and the most suggested descaling product in any coffee-related forum I read. If you don’t want to buy the overpriced, DeLonghi labeled stuff – look for Durgol or products with similar ingredients. Durgol is also not that expensive if you buy it in larger quantities (I get mine from eBay or amazon marketplace usually). I’ve been using it in my machines for years and never had any issues with them.”

  5. Hejsa. Vi har lige rodet os ud I noget nyt, nemlig køb af en ekspresso maskine. Valget faldt på en Sage The Barista Express, og vi er kommet rimelig godt igang, men vi har et problem. Vi syntes simpelthen ikke kaffen er varm nok? Og hvis vi så også prøver at varme mælk til cappuccino, ja så bliver det samlede resultat kun lunken? Hvordan sikre vi en rigtig varm kop kaffe? Kopvarmeren har vi heller ikke fundet endnu? de bliver ihvertfald ikke varme ved at sætte dem ovenpå maskinen? Håber på lidt hjælp her 🙂

    • Hej Susanne, tillykke med maskinen!

      Lige et par hurtige tips: Sage har indbygget PID, så temperaturen burde være ok. Defekter kan selvfølgelig forekomme, men hvis kaffen ikke er mistænkeligt kold, så skal løsningen nok findes et andet sted. Et godt bud er, at jeres kopper stjæler varmen. Prøv at varme dem op med kogende vand inden brygning og lad dem stå 1-2 minutter. En espresso er lille rent volumentmæssigt og mister lynhurtigt temperaturen, hvis ikke en kop er tilstrækkeligt varm.

      Hvis der går lang tid mellem brygning og steaming kan det også medføre varmetab. Og sidst men ikke mindst, så er det også en god idé at bruge en stål-pitcher til at skumme mælk, da porcelæn eller glas også stjæler meget varme. Det kan også være en idé at vende om på rækkefølgen så I steamer først og brygger derefter, hvis I have det varmest muligt. Held og lykke 😀

  6. Hej.

    Super fin artikel.

    Noget jeg dog ikke har kunnet finde svar på er hvordan Siemens’ og Delonghi’s klarer sig overfor hinanden. Jeg ved at det ikke er så lige til, da der jo selvfølgelig findes forskellige modeller. Men jeg har bl.a. rådført mig hos en enkelt Skousen butik, som klart anbefalede mig Siemens, da hun synes der var for mange problemer generelt med Delonghi maskinerne og at i hendes optik at Siemens maskinerne laver bedre kaffe. Mit spørgsmål er så, bliver kaffen lige så god på de gængse budgetbvenlige Siemens maskiner som denne. Begge kan jeg få til ca. 4000kr. Synes dog det har været langt nemmere at finde omtale om Delonghi’s maskiner, end det har været for Siemens. Derfor er jeg lidt i tvivl, da jeg selv har indkøbt den nævnte Delonghi i artiklen her, til vores lille kontor og er rigtig fin tilfreds med hvordan den brygger. Synes ikke der virker til at være lige så stor tilpasningsmuligheder hvad angår styrken på den Siemens, da der kun er 3 niveauer, hvor der er flere på Delonghien, hvilket bare giver mig et indtryk af mindre kvalitet. Dette kan selvfølgelig godt være forkert, men et eller andet i mig siger mig bare at Delonghien er en bedre maskine. Har du nogen holdning til dette? Grunden til at jeg spørger er at jeg gerne vil sikre mig at jeg får mest for mine penge, og at jeg synes at jeg har læst så meget på nettet om de forskellige maskiner i dette prisleje og endda dyrere, enten ikke har en særlig god steamer eller at kaffen bliver brygget ved for lav en temperatur. Jeg er selvfølgelig interesseret i den bedste løsning til pengene

    • Hej Frederik, ikke noget let spørgsmål… Generelt servicerer Delonghi den helt billige del af espresso-markedet, mens Siemens er mere oppe i mellem-klassen. Men det betyder ikke nødvendigvis, at Delonghi er ringere end Siemens på de modelller, du efterspørger. Jeg kender dem ikke, så har svært ved at lave en sammenligning eller give dig gode råd.

  7. Hej
    Jeg har købt en Siemens espressomaskine TE603201RW
    Og sagen er om der nogen der ved hvorfor at den ikke laver et så varmt kop kaffe, syntes kaffen er kun lunt varmt og ikke normalt meget varm?
    Har også været inde i indstillinger og sat den til max varm, men stadige lunt kaffe og ikke så varmt ????

  8. Hej .
    God informativ artikel.
    Har I en holdning til Gaggia ? Jeg er blevet anbefalet dette mærke og har svært ved at tage andre mærke lige så positivt. Jeg går efter en automatisk espresso (Altså hvor man steamer mælken selv) da jeg bruger økologisk sødmælk i kaffen og har set utrolig dårlige erfaringer med den slags der skal igennem en maskine og også med elektriske mælkeskumme-kedler/kander.
    mvh Linda doris

    • Gaggia er et gammelt italiensk mærke, og deres Classic-model sammenlignes ofte med Rancilio Silvia – begge er semiautomatiske, pålidelige og ikke for dyre. Det lyder som om, det der det du efterspørger? I dag er firmaet ejet af hollandske Saeco, og de har også en masse fuldautomatiske maskiner. Hvor gode de lige er, har jeg svært ved at vurdere.

  9. Hej,
    Jeg har en Delonghi Magnifica S og den er ganske god, men mælkeskummeren er længe om at varme mælken op og kaffen er ikke så stærk. Kan du anbefale en fuldautomatisk med kværn? Jeg kan se Sage oracle er god men den er lige i overkanten med prisen.
    På forhånd tak

  10. Sage Barista Express bliver høvlet ned af kaffeelskere men jeg vil prøve Jura – og satser på god, varm og stærk kaffe. Tak for hjælpen.

  11. Hej
    Kender I til mærket Nivona. Jeg tænker at købe en Nivona CafeRomatica 788, er der nogle der har erfaringer med den!!!

  12. Hej
    Tak for fin gennemgang af maskinerne.
    Jeg overvejer køb af maskine og er ved at undersøge markedet for maskiner med direkte vandtilførelse. Ved du om nogle af de omtalte maskiner har den mulighed.
    Mvh,
    Mikkel

    • Hej, tak for de rare ord.

      Det er som regel kun de halv-pro maskiner, der har den mulighed. For eksempel har Rocket Giotto det ikke selvom den er oppe i det leje – nogle af dens søstermodeller har dog. Alle Jura’er der er lavet til mere end 30 kopper om dagen kan installeres, men det kræver et ekstra kit. Jeg vil umiddelbart melde pas på de andre – uden at jeg dog lige har researchet dem.

  13. Hej,
    Jeg leder efter en fuldautomatisk maskine med steamer (altså ikke noget med mælkebeholder og tynde slanger, der skal renses). DeLonghi har en; men jeg ønsker at prøve et andet mærke.

Skriv en kommentar

0 Shares
Share
Tweet
+1
Share