Over halvdelen af alle kaffebønder kæmper med sult og fattigdom

Kaffebønder i Latinamerika og resten verden slås med elendig økonomi og må ofte leve med sult. Der er brug for regulering af markedet, lyder det fra branchen.

Hver morgen skyller mange danskere deres havregryn ned med en kop kaffe. Men det er de færreste, som tænker på, at bønderne, som har dyrket kaffen, ofte må sulte.

I både Guatemala, Mexico og Nicaragua må mere end halvdelen af alle kaffebønder leve med sult og mad-usikkerhed i løbet af året. Det afslører en rapport fra Specialty Coffee Association of America.

Danske Bo Blindkilde, var tidligere advokat, men har i dag en kaffefarm i Mexico. Han kan sagtens nikke genkendende til det dystre billede, rapporten tegner.

“I Mexico er det bedre at være opvasker end kaffebonde rent økonomisk. Det er desværre utroligt svært at se, hvor fremtidens kaffebønder skal komme fra,” siger han.

I Mexico er det lige over halvdelen af husstandene, der er involveret i kaffeproduktion, som i løbet af et år oplever mad-usikkerhed. I Nicaragua er tallet hele 86 procent. Selvom rapporten ikke beskæftiger sig direkte med situationen på andre kontinenter anslår den, at sult er endnu mere udbredt i kaffeproducerende lande i Afrika og Asien.

Brug for regulering

Kaffebønder bliver som regel betalt én gang om året. På grund af de lave og svingende priser på verdensmarkedet kan det være svært for bønderne at forudse, hvor stor den årlige indtjening bliver samt at få pengene til at række. Det er en af de væsentligste årsager til sult blandt kaffebønderne, konkluderer rapporten.

Klaus Thomsen, der er medejer af danske The Coffee Collective, mener, at verdensmarkedet er i krise. Der er brug for regulationer, der sikrer bønderne en minimumpris svarende til fair trade-taksten, hvis man skal komme sult blandt bønder til livs, lyder vurderingen.

“Det er et marked, som burde reguleres. For det fungerer ikke i dag,” udtaler han.

“International Coffee Organisation havde en handelsaftale frem til 1990. Og det var, da den brød sammen, og Vietnam samtidig begyndte at oversvømme markedet med billig robusta-kaffe, at priserne røg så langt ned, at man fik kaffekrisen, som i min optik slet ikke er ovre endnu. Bønderne lever jo stadig på sultegrænsen i dag,” siger Klaus Thomsen.

Frugt og honning mætter ikke

SCAA kommer i rapporten med en række forslag, som kan være med til at forebygge sult og fejlernæring. Blandt andet bør bønderne i højere grad begynde at dyrke frugt, som kan sælges som supplement til kaffen og spises i de magre måneder, lyder anbefalingen.

Bønderne skal også undervises i, hvordan fødevarer kan forarbejdes, så de opnår længere holdbarhed. Den amerikanske kaffeorganisation opfordrer desuden de latinamerikanske farmere til at opsætte bistader, så kaffeindtjeningen kan suppleres med honning.

Forslaget fra specialkaffeforbundet bliver dog ikke modtaget med begejstring fra alle kaffefarmere. Bo Blindkilde mener, at kaffeindustrien tager for let på problemet omkring sult og underbetaling og frygter, at det i fremtiden vil betyde, at mange kaffebønder siger farvel til jobbet.

“Det er selvfølgelig positivt, at der er ved at komme fokus på problemet med sult og fattigdom, men i min verden er det for kortsigtet at bede folk, som har svært ved at brødføde deres familie om bare at supplere med frugt. Det er næsten det samme som at sige, at der ikke er den store fremtid i at dyrke kaffe,” siger den danske bonde.

Bo Blindkilde påpeger, at mange mexicanske bønder allerede har vendt ryggen til kaffe som afgrøde. I disse år plages planten af sygdommen bladrust, som ødelægger op til 40 procent af kaffehøsten i Mellemamerika.

LÆS OGSÅ: Dansk kaffefarmer i Mexico vil lave verdens bedste kaffe

Skriv en kommentar

11 Shares
Share11
Tweet
+1
Share