Video: Hipsterkaffe giver en guidet rundvisning på en kaffefarm

Har du nogensinde besøgt en kaffefarm? Nå ikke. Så kig med her, hvor vi tager dig med bag kulisserne på en lille kaffefarm i Thailand. 

More...

Der er nogle få skelsættende øjeblikke i en rigtig kaffeelskers liv. Og et af dem, er det første besøg på en kaffefarm. 

Det er én ting at drikke kaffe på en smart café i Aarhus Midtby eller på Vesterbro i København, men noget helt andet at stå ansigt til ansigt med kaffebærret i dets naturlige habitat. 

At besøge en kaffefarm er slags pilgrimsrejse. En måde at vise sin respekt over for både kaffen og naturen. 

Jeg har efterhånden været forbi en god håndfuld kaffefarme, og alligevel er det noget jeg bliver ved med at se frem til. 

Egentlig siger landbrug mig slet ikke det store. I folkeskolen var jeg altid ret ligeglad med den årlige obligatoriske tur ud til en landmand. 

Men der er bare noget, som er helt anderledes ved kaffe. Måske er det fordi, de fleste kaffefarme ligger minimum 1000 meter over havets overflade, i frodige områder tæt på Ækvator. Det er ligesom noget andet end fabriksagtig gård i en gold udkant af Midtjylland (No offense midtjyder – jeg er selv fra udkantsdanmark). 

Tredje generation af kaffefarmere 

For ikke så lang tid siden fik jeg gennem en aftale med nogle bekendte chancen for at besøge en lille kaffefarm tæt på Chiang Mai i Nordthailand. Kaffen i Thailand og nabolandene Laos og Myanmar er generelt på vej op kvalitetsmæssigt. De fleste bønder i regionen dyrker dog varianten catimor, som er sygdomsresistent, men ikke så velsmagende. På denne farm, dyrker man derimod bourbon og typica, som er nogle af de ægte 'arabica-varianter'. 

Farmen er drevet af et ægtepar, som er tredje generations kaffebønder. Eller rettere sagt; faktisk havde de begge gang i hver sin karriere som ingeniør og revisor, men da forældrene ville drosle ned med landbruget, fik de for nogle år siden mulighed for at tage over. 

De har indført en række mere moderne metoder på farmen. Særligt når det kommer til forarbejdning efter høsten – på engelsk 'processing' – er de langt fremme. 

Jeg var helt ​i den syvende kaffehimmel efter at have smagt deres kaffe og set de smukke omgivelser. Som noget nyt besluttede jeg mig for at optage det hele på video. Så du slipper for at læse noget så old school som en journalistisk reportage denne gang. 

Kommer du tilfældigvis forbi Nordthailand på din ferie, som så mange danskere gør? Har du lyst til at besøge en kaffefarm? Så giv mig lige et prik på skulderen, så kan jeg muligvis arrangere en kaffe-udflugt for dig til en fornuftig pris. 

Skriv til admin@hipsterkaffe.dk for flere oplysninger om kaffetours. 

​LÆS OGSÅ: Dansk kaffefarmer i Mexico trodser tyveknægte: Vil lave verdens bedste kaffe

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *