100% gennemsigtighed: Vi er finansieret gennem reklame-links. Når du køber et produkt ved hjælp af links her på siden, er du med til at støtte vores arbejde. Læs, hvordan det fungerer lige HER.

 

Interview med en kaffeindkøber: Sådan køber du 18 tons kaffe – uden at blive snydt

Jobbet som kaffeindkøber lyder romantisk, men i virkeligheden handler det om at holde tungen lige munden, når kaffen skal prøvesmages og kontrakterne skal forhandles på plads.

More...

Sam Choi er en koreansk kaffeindkøber, som har base i Chiang Mai i Thailand. Her har han en café, hvor han serverer rasende gode kaffer og afholder undervisning i forskellige kaffe-discipliner som ristning og cupping.

Det var til et af de kurser, jeg mødte Sam. Vi faldt i snak, og han fortalte om sit andet job; det som kaffeindkøber.

Der er noget lidt James Bond-agtigt over at rejse til andre lande, gå på auktioner og drikke kaffe. Så jeg blev selvfølgelig nødt til at høre mere om, hvad der egentlig foregår bag kulisserne, når verdens bedste kaffer skifter hænder.

Som med så mange andre jobs, så er det også en anelse mindre glamourøst i virkeligheden at være kaffeindkøber end det ser ud til på papiret. Men ikke desto mindre lyder det stadig som et federe job end sådan cirka 97 procent af de andre derude (de sidste tre procent er kaffeblogger, fodboldspiller og supermodel).

Læs med her, hvis du vil vide, hvordan man køber flere tons kaffe af en afrikansk mellemmand uden at blive snydt, hvor fremtidens superkaffer kommer fra og hvordan hjemmeristere skal købe grønne bønner. 







Hej Sam, først og fremmest tak fordi du vil være med til det her interview. Lad os starte ud med et let spørgsmål: Hvad er du mest til, espresso eller pour over?

Pour over. Der er en bestemt koncentration, hvor man bedst kan nyde smagen af kaffe, og for mig er det ikke som espresso.


Vasket eller naturals?


Naturals. Det er svært at finde den samme kompleksiteten og dybde i smagen, når det kommer til vaskede kaffer.


Sam er ude i marken og gøre det hårde arbejde

Hvilke forudsætninger skal man have for at blive kaffeindkøber?


Når man indkøber grøn kaffe handler det ikke kun om kaffe. Det er vigtigt, at man kender sin kaffe og kan evaluere de grønne bønner både visuelt og i koppen. Men man skal også have en god basisforståelse, når det kommer til import/eksport-procedurer og at have et godt tag på logistik.


Hvad kigger du efter, når du er på arbejde som kaffe-indkøber?


Hvis man skal indkøbe specialkaffe, så kan man måske godt bare gå efter en bønne, der er ‘interessant’, men for mig er det en sjælden situation. Jeg plejer at arbejde for firmaer, som skal indkøbe en stor mængde kaffe i den korte periode omkring høstsæsonen, og derfor leder jeg efter det, som mine kunder efterspørger.


Når jeg tager til producent-landene og møder bønder og eksportører, vil de som regel præsentere mig for op til 30 forskellige kaffer, som jeg skal ‘cuppe’. Så hvordan skal man overhovedet vælge? Hvis ikke man har et bestemt mål, så ender man med at være helt fortabt.

Som kaffeindkøber er det en del af jobbet at drikke kaffe

Så hvad er det dine kunder typisk leder efter?

Lad os sige, at jeg har en kunde som primært sælger til gode caféer, men ikke specialkaffe-steder. I den situation handler det om at finde en kop, der er sød og ren. Det er hovedfokus. Hvis der er noget, som har den mindste smag af defekter, bliver det sorteret fra og det samme med kaffe, som mangler sødme. Men jeg fokuserer ikke på frugtige noter eller den slags. Kunderne går op i smag, men ikke på det niveau.

Hvilke lande er bedst, når det handler om at finde kaffer med sødme og renhed?

Centralamerika og Sydamerika klarer sig generelt godt – sikkert på grund af deres historie som kaffeproducenter og på grund af de store amerikanske investeringer, der er lavet i de lande. Farmerne og eksportørerne i de lande ved som regel meget om kaffe. De har en god forståelse for, hvad indkøberne efterspørger.

Faktisk sker der der det, at de tilbyder dig at prøve kaffe på det niveau, som de mener, at du befinder dig på. Ofte vil eksportørerne også smage kaffen med dig, så de kan lære din smag at kende. På den måde kan de præsentere kaffe der passer bedre til dig næste gang.

Sam er certificeret Q-grader, hvilket er den fineste titel inden for kaffe

Hvordan sikrer du dig god kvalitet, når du tager til Afrika for eksempel?

I lande som Tanzania og Etiopien, bliver du nødt til at kende nogle gode eksportører. Hvis du kun arbejder med specialkaffe, kan du måske klare dig med direct trade, men de fleste er afhængige af at arbejde med eksportører. Det gælder også mig selv, fordi jeg også har en kommerciel vinkel og skal have adgang til mange forskellige typer kaffe.

Det handler ikke kun om at få lov til at cuppe forskellig kaffe og købe det til en god pris; du skal også have hjælp med forsendelse, papirarbejde og eksport. Det er umuligt bare at tage til et land uden at vide noget om systemet og forsøge at købe kaffe for ens kunder.

Så det handler måske også meget om personlige relationer, når man skal købe kaffe?

Ja, helt sikkert. Tillid er en afgørende faktor, når du skal indkøbe kaffe. Hvis du skal købe en container med kaffe, så er det i alt 18 ton. Hvis vi taler specialkaffe, så er det mere end 700.000 kroner. Så du kan potentielt set spilde en masse penge, hvis eksportøren sender dig noget andet kaffe end den, du har samplet. Og det sker faktisk en gang imellem i branchen. Det er ikke nok bare at have styr på sin kaffe – du skal også have forståelse for betaling, vilkår og jura, hvis du ikke er tilfreds med kvaliteten.

Sam afholder en del undervisning i cupping – her ses en gruppe på besøg i hans café

Hvordan sikrer du dig, at du ikke bliver snydt?

Når du kontakter eksportøren, så har han som regel ikke årets høst klar. I stedet vil du få en sample fra sidste år. Men det er en type-sample. Det vil sige, at det er noget lignende, du kan ende med at købe.

Når først den nye høst er tørret og møllet, får du en anden sample fra eksportøren, som er repræsentativ. Det betyder, at prøven er taget fra det parti, som du skal købe. Det er på den baggrund, du laver en aftale. I kontrakten kan du indføre, at du vil have en såkaldt ‘pre-shipment’ sample, som du skal godkende. Det er som regel en tredjepart som et shippingfirma, som står for det. Hvis du ikke mener, at denne sample stemmer overens med det, du har købt, kan du afvise den.

Hvordan er atmosfæren på auktionerne og origin omkring høsttid? Jeg forestiller mig, at der er mange folk samlet fra kaffeindustrien i eksempelvis Addis Ababa på samme tid.

Kaffeindkøbere er ikke til stede under hele købsprocessen. Generelt så arbejder man ud fra tilsendte samples eller ved at cuppe hos eksportørerne på deres kontorer. Ved auktionerne er mange kaffeindkøbere faktisk bare turister. Det er et meget rigidt system, hvor man skal have en speciel licens for at deltage. Men når man møder andre kaffeindkøbere plejer de som regel altid at være meget venlige og åbne. Ofte deler vi cupping-noter og idéer, når vi mødes.

Cupping handler om at evaluere positive og negative aspekter ved kaffe

Hvad er dit råd til hjemmeristeren, der gerne vil have bedre grønne bønner? Hvordan får man gode bønner til lave priser og undgår lav kvalitet?

Hjemmeristere vil sjældent have mulighed for at købe direkte, så de bliver nødt til at finde nogle gode importører. I Vesten er der heldigvis mange steder man købe fra. I USA er der firmaer som Sweet Maria’s og Café Imports og på samme måde i Europa, hvor man har Mercanta og flere andre. Med hensyn til, hvordan man finder den bedste kaffe, så er det altid en god tommelfingerregel, at jo flere detaljer importøren kan give dig, des bedre er kaffen. Det viser, at de har gjort deres research og kender deres kaffe.

Hvad er de mest spændende lande for dig at besøge i forbindelse med dit job?

Det er nok Afrika, ikke kun på grund af kaffen, men også fordi der er en helt anderledes kultur og livsstil der. Men det er også svært at handle i Afrika. I ny og næ hører man om fantastisk kaffer fra eksempelvis Congo, men på grund af manglende stabilitet er det ikke altid, man kan få adgang til dem. Jeg elsker at rejse til Etiopien, fordi det er kaffens oprindelsesland. Et andet interessant sted er Laos, hvor der lige nu bliver lavet massive investeringer i kaffe. I fremtiden vil det helt sikkert blive et godt kaffeland.

Sam er i gang med at inspicere en ristning

Det seneste år har vi snakket en hel del om de forskellige kaffesorter og -varianter. Er det noget, du har i baghovedet, når du arbejder?

Kaffesort spiller en stor rolle, når det kommer til koppens potentiale. Catimor bliver dyrket til kommercielle kaffer i stor stil, og selvom sorten kan have en virkelig god kop-profil, så bliver den aldrig helt så god som andre sorter som med højere sukkerindhold. En catimor kommer aldrig til at score over 90 (på SCAA’s kaffe-scala, red.)

Hvad er det bedste og det værste ved dit arbejde?

Det bedste er at rejse og møde forskellige mennesker, drikke en masse forskellige kaffe, og virkelig forstå, hvad der foregår i producentlandene.

Det værste er når man møde bondemænd fra de mindre landbrug, og det går op for én, at kaffeindustrien ikke altid kan give dem en fair betaling for deres indsats.

Følg Sam og hans cafe på Facebook






































Skriv en kommentar

14 Shares
Share14
Tweet
Share