Iskaffe: Her er 5 sublime opskrifter fra verdens dygtigste baristaer

Iskaffe er en leg med disse opskrifter. Prøv dem! 

More...

Det er sommer! Og selvom vi godt ved, at det danske sommervejr øjensynligt bliver lige så halvsløjt, som det plejer, så kan vi glæde os over i hvert fald én ting: Det er sæson for iskaffe! 

Iskaffe kan godt have et lidt blakket ry. Personligt tror jeg, at det er mommy-bloggerne, der har ødelagt det med deres evindelige skyr-produkter og citronskiver. Men det er bare gisninger. 

Iskaffe behøver ikke være særligt kompliceret. Med en smule baggrundsviden, solide bønner samt det rigtige udstyr, så burde du være i stand til at lave en seriøst bagdels-sparkende iskaffe uden nævneværdig slinger i valsen.

Iskaffe skal selvfølgelig smage godt. Men det skal også være sjovt at lave – noget man kan lege lidt med. Her er et par simple opskrifter med masser af plads til personlige indfald og fingerspitzgefühl. 

iskaffe

Hov, det her er godt nok en ice americano, men det er nu heller ikke helt tosset.

Japansk iskaffe

Opfinder: Peter Giuliano / Japanske baristaer

Denne opskrift er muligvis vores favorit. Den er helt ekstremt simpel. Men resultatet er altid godt, så længe du bruger kvalitetsbønner. ​

Kan du finde ud af at brygge på Hario V60? Ja, så gør du bare, som du plejer. I stedet udskifter du halvdelen af vandet med isterninger og brygger direkte på dem. Kan du ikke finde ud af at brygge en pour over, så læs med her eller se videoen nedenfor, hvor vores gode ven Peter Giuliano brygger og forklarer. 

Opskrift

27 gram kaffe

​200 gram kildevand

200 gram is ​

Instruktion: Bryg kaffen normalt i et filter som Hario V60 eller Kalita Wa​ve i en range server. Lad den ekstra koncentrerede kaffe blande sig med isen og servér. 

Espresso bomb

Opfinder: Ukendt / amerikanske fraternity brødre

En espresso-bomb er et sjovt og moderne take på den ret så fraternity-agtige cocktail jäger-bomb. Men selvom ophavet er en anelse Johnny-agtigt, så er kaffeversionen faktisk pænt hipster. 

​Lav et koncentreret espressoshot i et shotglas. Fyld et highball-glas 2/3-del op med iskold danskvand. 

​Sænk langsomt shotglasset med espressoen ned i det store glas og slip. Vent og se bomben gå af med brag! 

Det er sjovt, det er enkelt, det smager godt. Genial iskaffe med andre ord. ​

Opskrift

Espresso-shot

2/3-del fyldt glas med danskvand. 

Evt. et par isterninger samt et skævt sukkersirup, hvis du er til den slags.  

It's Saturday. Time for some espresso bombs ☕💣

Et opslag delt af H I P S T E R K ∀ F F E (@hipsterkaffe) den

TIPS TIL DEN PERFEKTE ISKAFFE

  • Eksperimentér med forskellige ristegrader: Lysristet kaffe være rigtig lækkert som japansk iskaffe, mens meget mørke ristninger går godt sammen med danskvand og tonics. 
  • "Natural processed" kaffe smager som regel fantastisk som cirka halvdelen af et espresso-blend i en ice americano eller i en japansk iskaffe. 
  • Lav ekstra koncentrerede shots med din Aeropress, som kan fortyndes med is.
  • Eksperimenter med krydrede sirupper. Bland 1 del vand og 1 del sukker sammen og kog til væsken er reduceret. Tilsæt krydderier som citronskal, agurk, mynte, ingefær, rosmarin. Kun fantasien sætter grænser. Gem i steril beholder og opbevar på køl i 2-4 uger. Giver et pift til alle kolde drikkevarer. 

Hipsterkaffes Coldbrew

Opfinder: Hipsterkaffe​ og sikkert en masse andre 

​Okay, måske er det lidt selvfedt at tage sin egen opskrift med på listen over de 5 bedste overhovedet. Men med fare for at blive ramt af negativ jante-karma gør vi det alligevel. 

Coldbrew er faktisk ikke den bedste iskaffe. Langt fra. Men skal du lave det – og det skal de fleste jo før eller siden – så er denne opskrift ikke bare den mest velsmagende; det er også med afstand den, der er lettest at eksekvere. 

Du behøver ikke at købe specielt udstyr eller få grå hår af at vente. Du kan nøjes med en Aeropress og en ren plastikflaske. 

Læs evt. hele artiklen, hvor vi forklarer om baggrunden for opskriften. ​

Opskrift

66 gram kaffe til en liter vand (eller 33 gram til en halv liter), kværnegrad: mellemfin

Fyld i ren plastiskflaske, ryst et par gange. Lad flasken står på køkkenbordet natten over. Ryst evt. yderligere et par gange. 

Efter trækketid på 8-12 timer filtrerer du kaffen i en Aeropress. Fortynd med is, hvis det er nødvendigt.

Ice tonic med et twist

​Opfinder: Ukendt

​Som du nok kan fornemme er vi pænt puritanske, når det kommer til, hvad vi blander i vores kaffe. Men denne opskrift stikker dog en smule ud.

Det er et frækt twist på den klassiske kaffe tonic, som de seneste år har vundet fans i gentrificerede bydele verden over. 

Opskrift

Fyld et mindre tumblerglas med is. Hæld en god tonic water på, så glasset er 3/4-dele fyldt. 

Bryg en dobbeltkoncentreret kop kaffe i din Aeropress (filter kan også gå). Vælg meget gerne en lysristet bønne med masser af frugt – måske en Yirgacheffe?

Hæld nænsomt kaffen på toppen af glasset med is og tonic. Nyd det smukke syn, når kaffen blander sig med de to væsker. Osmose når det er bedst. 

Kør en citrusskal hen over glaskanten på klassisk bartender-manér. Pynt evt. med en fræk kvist af rosmarin. 

Servér og føl dig som kaffens svar på James Bond. 

Matt Pergers Normcore iskaffe

Opfinder: Matt Perger​

​Matt Perger er et af de mest indflydelsesrige kaffehoveder overhovedet. Matt er manden, der nærmest på egen hånd har gjort kaffekværnen Mahlköhnig EK43 til en de facto industristandard gennem sine nørdede ekstraktions-eksperimenter. Han driver også sitet Barista Hustle, som er en af kaffebranchens mere respekterede blogs. 

Der er altså en del gode grunde til at spidse øre, når Matt Perger udtaler sig om iskaffe. Det gjorde han for nylig i den anbefalelsesværdige podcast Coffee Awesome. Her fortalte Matt, at han faktisk er modstander af japansk iskaffe. For når man kun lader halvdelen af bryggevandet passere gennem kaffen, så spilder man reelt set nogle af de kaffepartikler, som kunne være blevet ekstraheret ved normal brygning. 

Et opslag delt af Matt Perger (@mattperger) den

Det, som Matt og hans baristaer gør i deres Melbourne-kaffebar, er i stedet at lave helt normal kaffe i en batchbrewer. Når kaffen ikke længere er helt frisk, så smider de den på køl i nogle timer til den er nede i nærheden af 5-6 grader. Så blander de en lille smule af den aromatiske muscovado-sukker i, og vupti, så er der iskaffe. 

Det lyder måske en anelse normcore, og det er det også. Men når en af verdens bedste baristaer siger, at det er sådan, iskaffe giver mest mening, så skal man måske tage det seriøst.

Det er nok også værd at huske på, at Matts nedkølede kaffe med stor sandsynlighed er af en anden kaliber, end hvad du ellers finder derude. Men hvis bare kaffen er god nok, skulle der ikke være noget i vejen for at lave iskaffe på denne måde. 

Opskrift

– Lav en god kande kaffe. Stil den i køleskabet og lade den køle helt ned. 

– Smag til med muscovado-sukker og server. 

Kan du lide, hvad du læser? Så hjælp Hipsterkaffe ved at dele artiklen med dine kaffegale venner. Det er en virkelig stor hjælp for os! 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *