Iskaffe: Her er 7 drøn-cool opskrifter du skal prøve denne sommer

Iskaffe er en leg med disse opskrifter. Prøv dem! 

More...

Det er sommer! Ja, ikke nok med det - der er ligefrem så varmt, at vi kan brokke os over det. Men lad os se det fra den positive side. Det betyder, at det også er sæson for iskaffe! 

Iskaffe kan godt have et lidt blakket ry. Personligt tror jeg, at det er mommy-bloggerne, der har ødelagt det med deres evindelige skyr-produkter og citronskiver. Men det er bare gisninger. 

Iskaffe behøver ikke være særligt kompliceret. Med en smule baggrundsviden, solide bønner samt det rigtige udstyr, så burde du være i stand til at lave en seriøst bagdels-sparkende iskaffe uden nævneværdig slinger i valsen.

Iskaffe skal selvfølgelig smage godt. Men det skal også være sjovt at lave – noget man kan lege lidt med. Her er et par simple opskrifter med masser af plads til personlige indfald og fingerspitzgefühl. 

#1: Japansk iskaffe

Opfinder: Peter Giuliano / Japanske baristaer

Denne opskrift er muligvis vores favorit. Den er helt ekstremt simpel. Men resultatet er altid godt, så længe du bruger nyristede bønner med en god portion sødme og syrlighed. 

Kan du finde ud af at brygge på Hario V60? Ja, så gør du bare, som du plejer. I stedet udskifter du halvdelen af vandet med isterninger og brygger direkte på dem. Kan du ikke finde ud af at brygge en pour over, så læs med her eller se videoen nedenfor, hvor vores gode ven Peter Giuliano brygger og forklarer. 

Opskrift

  • 27 gram kaffe
  • ​200 gram kildevand
  • 200 gram is ​

Instruktion: Bryg kaffen normalt i et filter som Hario V60 eller Kalita Wa​ve i en range server. Lad den ekstra koncentrerede kaffe blande sig med isen og servér. 

Pro-tip: Det er en god idé at bruge en digital køkkenvægt, da isterninger er ekstremt svære at vurdere med øjemål. 

#2: Espresso bomb

Opfinder: Ukendt / amerikanske fraternity brødre

En espresso-bomb er et sjovt og moderne take på den ret så fraternity-agtige cocktail jäger-bomb. Men selvom ophavet er en anelse Johnny-agtigt, så er kaffeversionen faktisk pænt hipster. 

​Lav et koncentreret espressoshot i et shotglas. Fyld et highball-glas 2/3-del op med iskold danskvand. 

​Sænk langsomt shotglasset med espressoen ned i det store glas og slip. Vent og se bomben gå af med brag! 

Det er sjovt, det er enkelt, og det gør sig godt på Instragram. Genial iskaffe med andre ord. 

Opskrift

  • Espresso-shot
  • 2/3-del fyldt glas med danskvand. 
  • Evt. et par isterninger, en citronskive samt et skævt sukkersirup, hvis du er til den slags.  

It's Saturday. Time for some espresso bombs ☕💣

Et opslag delt af H I P S T E R K ∀ F F E (@hipsterkaffe) den

TIPS TIL DEN PERFEKTE ISKAFFE

  • Eksperimentér med forskellige ristegrader: Lysristet kaffe være rigtig lækkert som japansk iskaffe, mens meget mørke ristninger går godt sammen med danskvand og tonics. 
  • "Natural processed" kaffe smager som regel fantastisk som cirka halvdelen af et espresso-blend i en ice americano eller i en japansk iskaffe. 
  • Lav ekstra koncentrerede shots med din Aeropress, som kan fortyndes med is.
  • Eksperimentér med krydrede sirupper. Bland 1 del vand og 1 del sukker sammen og kog til væsken er reduceret. Tilsæt krydderier som citronskal, agurk, mynte, ingefær, rosmarin. Kun fantasien sætter grænser. Gem i steril beholder og opbevar på køl i 2-4 uger. Giver et pift til alle kolde drikkevarer. 

#3: Hipsterkaffes Coldbrew

Opfinder: Hipsterkaffe (og sikkert en masse andre med for meget fritid)

Okay, måske er det lidt selvfedt at tage sin egen opskrift med på listen over de 5 bedste overhovedet. Men hvis der er noget, der kendetegner millennial hipster-selvfedme, så er det jo netop at trodse negativ jante-karma og slå vingerne bagud (eller hvad det nu hedder.) 

Coldbrew er efter min mening ikke den bedste form for iskaffe. Langt fra. Men skal du lave det – og det skal de fleste jo før eller siden – så er denne opskrift ikke bare den mest velsmagende; det er også med afstand den, der er lettest at eksekvere. 

Du behøver ikke at købe specielt udstyr eller få grå hår af at vente. Du kan nøjes med en Aeropress og en ren plastikflaske. 

Læs evt. hele artiklen, hvor vi forklarer om baggrunden for opskriften. ​

Opskrift

  • 66 gram kaffe til en liter vand (eller 33 gram til en halv liter), kværnegrad: mellemfin
  • Fyld i ren plastiskflaske, ryst et par gange. Lad flasken står på køkkenbordet natten over. Ryst evt. yderligere et par gange. 
  • Efter trækketid på 8-12 timer filtrerer du kaffen i en Aeropress. Fortynd med is, hvis det er nødvendigt.

    Det vinder ikke nogen baristapriser for opfindsomhed, men det er ekstremt let at lave. 

#4: Ispresso (eller slet og ret koldbrygget espresso) 

Opfinder: Cafflanos community manager

Espresso kender vi alle sammen. Ingen grund til at køre mere rundt i det. 

Men har du nogensinde prøvet en koldbrygget espresso? Nej, det tænkte jeg nok. 

Det er egentlig ikke særligt svært at lave en koldbrygget espresso, men man bliver nødt til at have en manuel espressobrygger for at kunne eksekvere den. I øjeblikket er der kun tre nogenlunde udbredte modeller: ROK, Flair Espresso – og vores favorit Cafflano Kompresso

Du gør sådan set bare som du plejer. Men i stedet for at bruge 92 grader varmt vand bruger du køligt vand. 

Resultatet: Espresso perfektion! Aldrig har dine bønner smagt så blidt, intenst og aromatisk på én gang! 

Opskrift

  • Brug en manuel espressomaskine
  • 14 gram fintkværnet kaffe. Tampet ekstra hårdt! 
  • 70 gram koldt vand 
  • Pre-infusion: 1 minut 
  • Pres stemplet i bund

#5: Frozen Espresso Latte

Opfinder: Amerikanske mommy bloggers

Her kommer en simpel opskrift til de handlekraftige typer. 

Lav en ordentlig omgang espresso shots. Lad dem køle lidt ned og smid dem i en isbakke. Frys. 

Næste gang du får gæster, så smider du de stærke isterninger i et glas, hiver en karton kølig mælk frem og hælder den oven på dine kaffeisterninger. Rør rundt indtil mælken begynder at få noget kaffefarve. 

Smager godt og en sikker like-magnet på de sociale medier! 

Opskrift

  • Frys en masse espressoshots i en isbakke eller -pose – evt. kan en rigtig stærk gang moka-kaffe også bruges. 
  • Fortynd med mælk og en anelse rørsukker i et højt glas. 

#6: Ice tonic med et twist

​Opfinder: Ukendt

​Som du nok kan fornemme er vi pænt puritanske, når det kommer til, hvad vi blander i vores kaffe. Men denne opskrift stikker dog en smule ud.

Det er et frækt twist på den klassiske kaffe tonic, som de seneste år har vundet fans i gentrificerede bydele verden over. 

Opskrift

  • Fyld et mindre tumblerglas med is. Hæld en god tonic water på, så glasset er 3/4-dele fyldt. 
  • Bryg en dobbeltkoncentreret kop kaffe i din Aeropress (filter kan også gå). Vælg meget gerne en lysristet bønne med masser af frugt – måske en Yirgacheffe?
  • Hæld nænsomt kaffen på toppen af glasset med is og tonic. Nyd det smukke syn, når kaffen blander sig med de to væsker. Osmose når det er bedst. 
  • Kør en citrusskal hen over glaskanten på klassisk bartender-manér. Pynt evt. med en fræk kvist af rosmarin.

Servér og føl dig som kaffens svar på James Bond. 

#7: Matt Pergers Normcore iskaffe

Opfinder: Matt Perger​

​Matt Perger er et af de mest indflydelsesrige kaffehoveder overhovedet. Matt er manden, der nærmest på egen hånd har gjort kaffekværnen Mahlköhnig EK43 til en de facto industristandard gennem sine nørdede ekstraktions-eksperimenter. Han driver også sitet Barista Hustle, som er en af kaffebranchens mere respekterede blogs. 

Der er altså en del gode grunde til at spidse øre, når Matt Perger udtaler sig om iskaffe. Det gjorde han for nylig i den anbefalelsesværdige podcast Coffee Awesome. Her fortalte Matt, at han faktisk er modstander af japansk iskaffe. For når man kun lader halvdelen af bryggevandet passere gennem kaffen, så spilder man reelt set nogle af de kaffepartikler, som kunne være blevet ekstraheret ved normal brygning. 

Et opslag delt af Matt Perger (@mattperger) den

Det, som Matt og hans baristaer gør i deres Melbourne-kaffebar, er i stedet at lave helt normal kaffe i en batchbrewer. Når kaffen ikke længere er helt frisk, så smider de den på køl i nogle timer til den er nede i nærheden af 5-6 grader. Så blander de en lille smule af den aromatiske muscovado-sukker i, og vupti, så er der iskaffe. 

Det lyder måske en anelse normcore, og det er det også. Men når en af verdens bedste baristaer siger, at det er sådan, iskaffe giver mest mening, så skal man måske tage det seriøst.

Det er nok også værd at huske på, at Matts nedkølede kaffe med stor sandsynlighed er af en anden kaliber, end hvad du ellers finder derude. Men hvis bare kaffen er god nok, skulle der ikke være noget i vejen for at lave iskaffe på denne måde. 

Opskrift

  • Lav en god kande kaffe. Stil den i køleskabet og lade den køle helt ned. 
  • Smag til med muscovado-sukker og server.

Skriv en kommentar

31 Shares
Share31
Tweet
+1
Share