Sådan laver du japansk iskaffe

japansk barista laver iskaffe

Japansk iskaffe er den mest seriøse kaffe, du kan kaste dig over, når termometeret viser sommertid. Få vores vinder-opskrift lige her.

Her på bloggen er vi kendte for at have et næsten dogmatisk forhold til, hvad vi putter i vores kaffe, og hvordan den indtages.

Det har igennem tiden medført ikke så få hånlige kommentarer om latte og dens endnu mere corny fætter, iskaffen.

Vi er stadig modstandere af mælk i kaffen. Men der findes faktisk en måde, du kan brygge iskaffe på, som ikke går på kompromis med hipster-idealerne.

Japansk iskaffe hedder fænomenet.

Som vi tidligere har været inde på, så kan japanerne næsten ikke sætte en fod forkert, når det handler om at brygge kaffe. De har udstyret os med både Hario og Kalita Wave og har generelt været primus motor i, hvad der inden for kaffe betegnes som ‘den tredje bølge’ (det vi slet og ret kalder ‘hipsterkaffe’).

ice coffee

Opskriften er ganske simpel. Hiv dit sædvanlige filter frem og bryg ortodokst – dog med en lille undtagelse: Halvdelen af vandmængden skifter du ud med is. Brug eventuelt en vægt, hvis du er usikker.

Teorien er, at denne metode i modsætningen til traditionel koldbrygget kaffe kan trække flere af de ‘rigtige’ smagsstoffer ud af kaffen. Isklumperne i dit glas køler kaffen øjeblikkeligt ned og fastlåser dermed smag og aroma.

Det lyder egentlig ganske simpelt, men vi sværger på, at man kan lave nogle meget seriøse, nuancerede og spændende kopper med denne metode. Forskellige ristningsgrader giver nogle unikke smagsutryk. Den mørke bønne, der er taget til andet ‘crack’ er en farlig fætter med kant og anis-smag i den iskolde udgave. Lyse ristninger kan levere humanistiske smagsindtryk med frugt og højt til loftet. Selv den største kaffe-konservatist må bøje sig for kølig kaffe. 

Synes du ikke, det er cutting edge nok at putte is i din kaffe? Så tjek vores artikel om nitrogen kaffe ud, og bliv opdateret på den helt store kaffe-trend i Portland, Oregon lige nu.

Udstyr

Hario-filter (Kalita og andre japanske mærker kan selvfølgelig også bruges)

Hario Buono-kedel

Kvalitetsbønner – gerne fra Afrika eller Mesoamerika.

Seriøs kaffevægt

Iskaffe opskrift

27 gram kaffe

200 gram is

200 gram vand

Se bloggens gode hipster-ven og SCAA-notabilitet Peter Giuliano brygge japansk iskaffe lige her.

 

Skriv en kommentar

6 Shares
Share5
Tweet
+1
Share1