Din kafferejse starter her

God kaffe er den bedste gave, du kan give dig selv. Det smager godt, gør din hjerne skarpere, og så er det endda sundt. Det er de færreste substanser, der kan prale af alt det.

Men det kan være overvældende at starte sin kafferejse.

Der findes så meget information og udstyr, at det kan være svært at vide, hvor man skal begynde.

Med denne side forsøger vi at rydde op i misforståelserne, så du kan vælge det rette udstyr og en bryggemetode, der passer til dine behov.

Her har du en infographic, som hurtigt kan give dig et overblik over markedet for kaffeudstyr. Som du kan se behøver det ikke koste meget at nørde igennem. Du kan sagtens holde dig tæt på nørdeaksen uden at gå for langt ud af pris-aksen.

Har du fået nærstuderet grafikken? Hvis du er nybegynder og vil i gang med specialkaffe uden den helt store udskrivning, så anbefaler vi, at du starter med pour over (også kendt som filterkaffe).

Som du kan se, placerer bryggemetoden sig lunt med et godt forhold mellem nørderi og pris. Du kan komme meget billig i gang, og samtidig er der rum til en hel del nørderi.

Disclaimer: Jeg vil ikke anbefale dig at bruge ‘cupping’-metoden, før du har lavet seriøs kaffe i et stykke tid!)

Filterkaffe: Sådan kommer du i gang

En solid base af godt kaffe-udstyr er det vigtigste, når du starter din kaffe-rejse. Vi kan alle gå forbi en hipstercafé og få en udsøgt kop i ny og næ, men med al sandsynlighed vil du drikke det meste af din kaffe derhjemme.

Særligt om morgenen, når de fleste af os har brug for omkring 150 mg koffein for at kunne tænke en nogenlunde fornuftig tanke.

VI ANBEFALER FØLGENDE UDSTYR

Hario V60 filter eller Kalita Wave filter

Wilfa kaffekværn og/eller Hario håndkværn.

Hario range server

Buono kedel

Gode bønner – eksempelvis disse.

Læsestof:

Hvis du vil vide mere om basal filterkaffe, så læs denne artikel, hvor vi forklarer om historien bag Hario, Melitta og Kalita, de vigtigste aktører på markedet for sort kaffe. Læs også vores brygge-guide til Hario V60 filter.

Skal du investere i en kaffekværn, så tjek vores anmeldelser af henholdsvis Wilfa-kværnenog Hario håndkværnen. Måske kan du nøjes med en af dem. Der er dog altid rart at have en håndkværn som supplement, hvis man skal rejse og stadig gerne vil have god kaffe.

Espresso: Sådan kommer du i gang

Hvis filterkaffe er en god solid familiebil, så er espresso mere en farlig sportsvogn, der virkelig sluger benzin.

Som du kan se på grafen, så er espresso generelt en dyrere hobby. Samtidig er det en brygningsform, som stiller krav til hjemmebaristaen.

Udstyret er meget mere avanceret og kræver mere teknik at bruge korrekt. Vælger du alligevel at investere i en espressomaskine, så er det vigtigt, at du vælger den rette, da der virkelig kan være stor forskel på maskiner, der på overfladen virker ens. Vi anbefaler disse maskiner til den seriøse hjemmebarista.

Vi har skrevet et indlæg, der går mere i dybden med Rancilio Silvia. Det er en kvalitets-maskine, som kan følge dig et langt stykke ad vejen. Der er lidt af en indlæringskurve, men til gengæld får du et professionelt stykke udstyr, som du vil kunne udtrykke dig på i mange år.

Tjek også dette indlæg, hvor vi beskriver de forskellige maskiner fra Rocket Espresso, som er noget af det bedste du kan få fingrene i.

Vælger du at gå espressovejen, bør du også investere i en kværn, som er egnet til espresso. Her anbefaler vi to modeller: Anfim K2 og Mazzer Mini.

Synes du det hele er lidt svært at overskue? Så kan du overveje at gå efter en automatisk espressomaskine.

Som du kan se på grafikken øverst på siden, så er disse maskine ikke særligt høje på nørdefaktor, og det tager lidt det sjove ud af dem. Men sørger du for at bruge friske kvalitetsbønner, så er det stadig en bedre løsning end eksempelvis Nespresso.

Rist selv: Sådan gør du!

Nu har vi kigget lidt på udstyr. Man kommer dog ingen vegne uden god kaffe.

Én af de bedste måder at sikre sig god kaffe er ved at riste selv. Man sparer typisk 50 procent ved at riste selv, og kan riste en smule ad gangen, så kaffen altid er helt frisk. Samtidig får du en meget bedre forståelse for kaffe ved at kende risteprocessen.

Læs denne guide til, hvordan du rister i ovnen her, hvis du aldrig vil løbe tør for helt frisk kaffe.

Du kan finde gode grønne bønner her.

7 Comments

  1. John Nielsen

    Hej
    Super indlæg i har, skal til at starte op med at riste kaffe, har købt en espresso maskine fra Sage.
    Mvh. John

  2. Mikkel Jensen

    Jeg har dårlige erfaringer med Rocky. Selvom det er en kapabel maskine er den ikke er trinløs, hvilket kan gøre det svært, at ramme en ordentlig gennemløbshastighed. Skærene kan også have tildens til at kunne rokke lidt frem og tilbage, hvis den ikke modificeres.
    Tror jeg ville vælge en trinløs Anfim K2 eller en Mahlkönig Vario i det prisleje.

  3. Xenia

    Hej med jer. Jeg har problemer med min nye bialetti venus mokka kande. Jeg hælder varmt vand op til ventilen og sætter kanden på medium varme med filter kaffe grind. Den sprøjter og sprøjter og der kommer en 1/2 dl kaffe ud imens vandkammeret stadig er 3/4 fyldt. What’s wrong?

    • Moustache

      Hm, der er flere ting, der kan være i vejen her. Prøv først at give kanden en god rengøring og tjek at den ikke er stoppet på nogen måde. Dernæst så prøv med kaffe, der er kværnet tilstrækkeligt fint – altså omkring espressograd – man faktisk godt kan komme til at kværne for groft, og det kan være en mulighed. Ved ældre kander kan der opstå en række problemer, men hvis din er helt ny, så burde det ikke være kanden i sig selv. Held og lykke!

  4. Stefan

    Hey Hipsterkaffe!

    Har for en uge siden bidt mærke i jeres side og er blevet kæmpe nørd herinde, super fedt arbejde.

    – Kan det passe, at Hario V60 blot kan brygge 2 kopper? Jeg synes ikke det lyder af super meget, hvis man er kaffeelsker og/eller hvis man f.eks. har besøg? 🙂

    MVH

    • Moustache

      Hej Stefan,

      Tak for de rare ord. V60 findes i tre forskellige størrelser – 01, 02 og 03. Man ser dog mest de to førstnævnte i butikkerne.

      Man skal dog ikke lade sig snyde af navnene – mange bruger 02 med vand-mængder på en halv liter – eksempelvis 33 gram kaffe til 500 gr vand.

      Men det er klart, at hvis vi taler et større selskab, så er det nok en god idé at opgradere til 03. Plastikmodellen er i øvrigt så billig, at man sagtens kan retfærdiggøre at have flere størrelser 🙂

      Hario V60 03 hos Kaffeteriet

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *