Din kafferejse starter her

God kaffe er den bedste gave, du kan give dig selv. Det smager godt, gør din hjerne skarpere, og så er det endda sundt. Det er de færreste substanser, der kan prale af alt det.

Men det kan være overvældende at starte sin kafferejse.

Der findes så meget information og udstyr, at det kan være svært at vide, hvor man skal begynde.

Jeg bliver ofte spurgt, hvad mit favoritudstyr er, så her har jeg samlet det i en enkelt liste fordelt på forskellige kategorier. 

Filterkaffe: Sådan kommer du i gang

Filterkaffe har de seneste år haft en massiv revival. Hvor det tidligere mest var husmødre som brugte kaffetragt, så er det i dag en af de mest udbredte og interessante bryggemetoder overhovedet.

Der er flere gode grunde til, at du skal anskaffe dig et seriøst kaffefilter. For det første så smager kaffen fremragende, hvis du har de rette bønner samt teknik. Men derudover er det nok også en af de billigste bryggemetoder overhovedet. 

VI ANBEFALER FØLGENDE UDSTYR

Hario V60 filter eller Kalita Wave filter

Wilfa kaffekværn og/eller Hario håndkværn.

Hario range server

Buono kedel

Gode bønner – eksempelvis disse.

Læsestof:

Hvis du vil vide mere om basal filterkaffe, så læs denne artikel, hvor vi forklarer om historien bag Hario, Melitta og Kalita, de vigtigste aktører på markedet for sort kaffe. Læs også vores brygge-guide til Hario V60 filter.

Skal du investere i en kaffekværn, så tjek vores anmeldelser af henholdsvis Wilfa-kværnen og Hario håndkværnen. Måske kan du nøjes med en af dem. Der er dog altid rart at have en håndkværn som supplement, hvis man skal rejse og stadig gerne vil have god kaffe.

Espresso: Sådan kommer du i gang

Hvis filterkaffe er en god solid familiebil, så er espresso mere en farlig sportsvogn, der virkelig sluger benzin.

Espresso er generelt en dyrere hobby både, hvad angår udstyr samt kaffeforbrug.

Samtidig er det en brygningsform, som stiller større krav til hjemmebaristaen, hvad angår teknisk kunnen-

Vælger du alligevel at investere i en espressomaskine, så er det vigtigt, at du vælger den rette, da der virkelig kan være stor forskel på maskiner, der på overfladen virker ens. Vi anbefaler disse maskiner til den seriøse hjemmebarista: 

VI ANBEFALER FØLGENDE UDSTYR

Espressomaskiner: 

Rancilio Silvia

Sage Duo Temp

Rocket Cellini

Kværne: 

Anfim K2

Baratza Sette

Mazzer Mini

.

Vi har skrevet et indlæg, der giver et hurtigt overblik over en række forskellige espressomaskiner, som du kan studere nærmere.

Tjek også dette indlæg, hvor vi beskriver de forskellige maskiner fra det vilde mærke Rocket Espresso. Det er noget af det bedste grej, du kan få fingrene i.

Vælger du at gå espressovejen, bør du også investere i en kværn, som er særligt tiltænkt bryggeformen. Her anbefaler vi særligt modeller som: Anfim K2 og Mazzer Mini.

Rist selv: Sådan gør du!

Nu har vi kigget lidt på udstyr. Man kommer dog ingen vegne uden god kaffe.

Én af de bedste måder at sikre sig god kaffe er ved at riste selv. Man sparer typisk 50 procent ved at riste selv, og kan riste en portion ad gangen, så man altid har helt frisk kaffe derhjemme. Samtidig får du generelt en meget bedre forståelse for kaffe ved at kende risteprocessen.

Læs denne guide til, hvordan du rister i ovnen her, hvis du aldrig vil løbe tør for helt frisk kaffe.

Du kan finde gode grønne bønner her.

7 Comments

 1. John Nielsen

  Hej
  Super indlæg i har, skal til at starte op med at riste kaffe, har købt en espresso maskine fra Sage.
  Mvh. John

 2. Mikkel Jensen

  Jeg har dårlige erfaringer med Rocky. Selvom det er en kapabel maskine er den ikke er trinløs, hvilket kan gøre det svært, at ramme en ordentlig gennemløbshastighed. Skærene kan også have tildens til at kunne rokke lidt frem og tilbage, hvis den ikke modificeres.
  Tror jeg ville vælge en trinløs Anfim K2 eller en Mahlkönig Vario i det prisleje.

 3. Xenia

  Hej med jer. Jeg har problemer med min nye bialetti venus mokka kande. Jeg hælder varmt vand op til ventilen og sætter kanden på medium varme med filter kaffe grind. Den sprøjter og sprøjter og der kommer en 1/2 dl kaffe ud imens vandkammeret stadig er 3/4 fyldt. What’s wrong?

  • Moustache

   Hm, der er flere ting, der kan være i vejen her. Prøv først at give kanden en god rengøring og tjek at den ikke er stoppet på nogen måde. Dernæst så prøv med kaffe, der er kværnet tilstrækkeligt fint – altså omkring espressograd – man faktisk godt kan komme til at kværne for groft, og det kan være en mulighed. Ved ældre kander kan der opstå en række problemer, men hvis din er helt ny, så burde det ikke være kanden i sig selv. Held og lykke!

 4. Stefan

  Hey Hipsterkaffe!

  Har for en uge siden bidt mærke i jeres side og er blevet kæmpe nørd herinde, super fedt arbejde.

  – Kan det passe, at Hario V60 blot kan brygge 2 kopper? Jeg synes ikke det lyder af super meget, hvis man er kaffeelsker og/eller hvis man f.eks. har besøg? 🙂

  MVH

  • Moustache

   Hej Stefan,

   Tak for de rare ord. V60 findes i tre forskellige størrelser – 01, 02 og 03. Man ser dog mest de to førstnævnte i butikkerne.

   Man skal dog ikke lade sig snyde af navnene – mange bruger 02 med vand-mængder på en halv liter – eksempelvis 33 gram kaffe til 500 gr vand.

   Men det er klart, at hvis vi taler et større selskab, så er det nok en god idé at opgradere til 03. Plastikmodellen er i øvrigt så billig, at man sagtens kan retfærdiggøre at have flere størrelser 🙂

   Hario V60 03 hos Kaffeteriet

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *