Sådan finder du det bedste vand til kaffe

Hvordan finder man godt kaffevand? Og hvorfor kan postvand ikke bruges? Få svarene lige her.

More...

En god kop kaffe er simpel. Den består af to ingredienser: kaffebønner og vand.

Førstnævnte mangler ikke opmærksomhed. Der findes masser af brugbar viden om kaffebønner, hvordan de skal dyrkes, ristes, kværnes, brygges og så videre. 

Men hvad med vandet? Kaffevand bliver sjældent levnet spalteplads i mainstream medier. Men faktum er, at vand i hvert fald er den anden vigtigste ingrediens i en kop kaffe – og måske burde vi faktisk give vand en delt førsteplads. Det ville jo være helt umuligt at brygge kaffe uden vand.

Kan man bruge vandhanevand?

Så hvad skal man være opmærksom på, når det handler om vand til kaffe? ‘Er mit vand godt nok?’ spørger du.

Det korte svar er nej. Dit vand er højst sandsynligt helt og aldeles uegnet til kaffe.

Hvis du er ligesom 99 procent af alle andre danskere, så brygger du kaffe med vand fra din vandhane. Og det holder ikke.

Ja, det er noget hø, men postevand er desværre ikke en god løsning, hvis du vil brygge specialkaffe.

kaffevand

Vand er liv. Og vand er essentielt for god kaffe. 

Det kan godt være, at du lige nu tænker, at det smager helt fint, men tro mig, når først du har sammenlignet med kaffe brygget på ordentlig vand, så er du ikke i tvivl.

Det oplevede jeg selv, da jeg kom hjem efter en længere rejse i udlandet, hvor jeg kun havde brygget kaffe med en god flaskevand. Pludselig var den samme kaffe langt mindre aromatisk, da jeg bryggede derhjemme med vand fra hanen. Det var mildt ud sagt en halvtrist fornøjelse.

Det optimale kaffevand?

Men hvad er så det bedste kaffevand? Det er pludselig sværere at komme med et klart svar på. Den amerikanske organisation for specialkaffe, SCAA, har været så venlig at lave en oversigt, der fortæller præcis, hvilken komposition dit vand skal have. Her er den:

vand til kaffe

Det optimale kaffevand – i hvert fald ifølge SCAA 

Problemet opstår, hvis du ikke lige har et laboratorium hjemme i køkkenet. Hvordan får man ellers lavet vand, der passer til de standarder?

Det er blandt andet den udfordring, som startup-virksomheden Third Wave Water er gået i gang med at løse.

Third Wave Waters løsning er at levere en blanding af mineraler, som tilsættes destilleret vand. Men det virker måske også som en anelse overkill. Der må da være en bedre løsning?

Vand kan blive FOR avanceret

Selvom normale mennesker sjældent skænker deres kaffevand en tanke, så er det faktisk noget, der har optaget kaffenørder i mange år. Ja, der er ligefrem skrevet en hel bog udelukkende om emnet.

Men kaffevand er lidt på samme måde som konspirationsteorier. Der er sikkert noget om snakken, men jo mere man dykker ned i det, des mere uoverskueligt og upraktisk bliver det også at forene med en normal tilværelse.

Min approach til kaffevand er mere nede på jorden: Hvis det er godt nok, så er det godt nok. Det behøver faktisk ikke at være så kompliceret.

Disclaimer: Nu begynder vi at komme ind på kemiske forkortelser, så måske er det på plads med en lille tilståelse – undertegnede er ikke bare totalt analfabet, når det og kommer til kemi. Jeg dumpede rent faktisk eksamen i kemi i folkeskolen. Hvis du vil nørde naturvidenskab, er du altså kommet til den forkerte blog. Med det in mente, så lad os fortsætte.

Der er én ting, som de fleste, som beskæftiger sig med kaffe er enige om: Man bør bruge PH-neutralt vand med lavt kalkindhold. Men ikke bare en hvilken som helst type kalk – det er særligt bikarbonat også kendt som HCO3, som kan forpurre din kaffebrygning.

Samtidig bør man gå efter vand med et lavt indhold af mineraler – men det bør dig ikke være helt renset. 

Undgå kalk i kaffen

Dansk vand er kendt for at have ekstremt højt indhold af kalk. Det oplever de fleste, når de skal gøre deres elkedel eller badeværelser rene. For espressomaskine-ejere har det altid været lidt af en frygt at få tilstoppet deres maskine med kalk, og derfor er de i mange år blevet rådet til at bruge flaskevand til deres maskiner.

I og for sig er det et udmærket råd. Problemet opstår bare idet, at næsten alt dansk flaskevand er pumpet op fra den jyske undergrund i nærheden af Brande og dermed ikke har et specielt lavt kalkindhold.

Min tilgang til at finde det bedste vand til kaffe er derfor følgende tommelfingerregel:

Undgå mineralvand fra Danmark!

Hvis du alligevel køber eksempelvis Aqua d’Or fra Netto vil du opleve, at det stort set smager som hanevand og ikke har en afgørende, positiv indvirkning på din kaffe.

brita kaffe filter

Lettere end et hjemmelaboratorium?

Selvom der ikke findes meget udenlandsk flaskevand i de danske butikker er det dog muligt at opstøve med en smule flid.

Saskia fra Lidl er udmærket til kaffe. Man skal bare være opmærksom på at købe det i den grønne flaske, der er tappet i Tyskland. Firmaet har også en variant, der er tappet i Danmark, har en læser gjort mig opmærksom på. Og den er sjovt nok også fra Brande. Så kig lige på flasken en ekstra gang, inden den ryger i indkøbskurven. 

Det tyrkiske mærke Hayat er lidt dyrere, men det er faktisk endnu bedre. Man kan finde det hos mange etniske købmænd, og jeg er også stødt på det i supermarkeder. 

Hvis du ikke er sikker på, om vandet er optimalt, så prøv at cuppe den samme kaffe med postevand og flaskevand. Så har du svaret.

Andre metoder

Synes du, at det er noget mærkeligt noget at købe dyrt kildevand for at lave en ordentlig kop kaffe? Så er det fordi du ikke har smagt forskellen endnu. Prøv det, inden du dømmer det ude som galskab!

Kildevandsløsningen har dog et par udfordringer. I længden er det dyrt og en smule besværligt hele tiden at skulle købe en masse vand hjem. 

En noget lettere løsning er at bruge en kande, der kan filtrere vand. Der er nogle forskellige modeller på markedet, og jeg har fine erfaringer med Brita. En filtreringskande er billigere end mineralvand og meget lettere i længden. 

Man skal dog være opmærksom på, at selve filtreringsmekanismen i disse kander skal skiftes hver måned. 

Køber du gode bønner? Har du en dyr kværn? Brygger du med omhu? Hvis du kan svare ja til alle tre ting, så er vand lige den sidste faktor, der kan tage din kaffe fra god til guddommelig.

Udenlandsk flaskevand eller en filtreringskande er måske ikke den 100 procent korrekte løsning, som SCAA vil anbefale, men for alle der ikke har lyst til at lege laboranter hjemme i køkkenet, så er det en bundsolid genvej til bedre kaffe. 

Hvis du alligevel vælger at dykke ned i de utallige tråde på debatfora om gør-det-selv-vand tilsat natron, epson salte og citronsyre, så kom ikke og sig, at du ikke er blevet advaret!

Er din kaffe blevet bedre, efter du er skiftet væk fra postevand? Smid gerne en kommentar. 

Update 13/7-2017: Vi har bidt i det sure æble med gør-det-selv vand og skrevet en artikel om emnet. Du kan læse den lige her. Advarsel: Det er nørdet! 

8 Comments

  1. Kristian

    Super artikel. Jeg brev engang vand fra Lidl men opdagede at kalciumindholdet var betydeligt højere end Denice, som kan fås alle steder. Er det mig der er helt forkert på den?

    • Moustache

      Tak 🙂 Jeg har ikke lige de specifikke tal for begge brands, og samtidig fortæller kalcium heller ikke hele historien. Denice giver dog ikke et markant løft ift postevand, men det burde den fra Lidl at gøre. Prøv evt. cuppe dem ved siden af hinanden.

  2. Mogensen

    Jeg har også været i Lidl idag, for at tjekke deres mærke. Indholdet af bikarbonat er betydelig højere i deres end fra denice kilde i brande. Over 3 gange så meget faktisk ! Så det lyder lidt underligt at det skulle være bedre. Også kalk niveauet er forhøjet i Lidl’s, mener det var 96 mg/L i forhold til brande kildens 22 mg/L. Så ville da umiddelbart mene at det var bedst

    • Moustache

      Hej Mogensen, har du prøvet at cuppe med begge mærker ved siden af hinanden? Personligt går jeg ikke så meget op i tal på etiketten længere. Efter at have læst Jim Schulman’s ‘Insanely long water FAQ’ er jeg kommet til konklusionen, at det meste flaskevand er udmærket – pånær det fra Brande. Men det er er bare min erfaring. Jeg synes man skal prøve sig frem og stole på egne smagsløg 🙂

      • Mogensen

        Nej det har jeg godt nok ikke 🙂 Men der er nok noget om det du siger.
        Der står jo også i SCAA’s anbefalinger, at hårdheden er perfekt ved 68 mg/L. Der er denice jo noget tæt på grænseværdien 17 mg/L med dets 22 mg/L. Må prøve og se om jeg kan finde noget Hayat vand, og så sammenligne med det fra brande 🙂

  3. Mogensen

    Det er ikke nødvendigvis rigtigt. Lidl sælger en Saskie kildevand i klar flaske, den er fra denice boringen. Men de sælger også en grøn og blå. De er ikke fra Danmark, og er med eller uden brus 🙂

    • Thor Hedegaard

      Jeg har også testet Saskia. Den grønne er tappet i Leissling i Tyskland, og jeg synes den gav et rigtig godt resultat! Jeg ser ingen grund til at fjerne den fra indlægget!

      Super læsning i øvrigt.

      • Moustache

        Godt at høre. Jeg var ikke klar over, at der var flere varianter. Opdaterer indlægget, så folk er opmærksomme på, at det er den grønne man bør gå efter.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *