Den ene ting, du SKAL have styr på, hvis du kalder dig selv kaffe-elsker

Mange faktorer har betydning for den endelige smag af kaffe. Men nogle af de mest væsentlige forskelle afgøres ved forarbejdningen.

Det er sjældent, at denne blog ligefrem clickbaiter. Og selvom det kan lyde som, at vi gør det i dag er det ikke helt tilfældet. Det, vi vil dele med jer, er nemlig ikke bare lidt vigtigt, men ekstremt vigtigt. I hvert fald i vores lille nørdede kaffeunivers.

De fleste hipstere – fra Vesterbro til Aarhus Midtby – har en idé om, at de kan smage nuancer i deres kaffe. Når diskussionen bliver rigtigt vild hos selverklærede kaffe-elskere, så kan det endda komme så vidt, at det bliver diskuteret, hvorvidt kaffen er lys-, mellem- eller mørkristet, og hvor den kommer fra. Og ja, det spiller en vigtig rolle, hvor kaffen er fra, og hvordan den er ristet.

Men noget andet er mindst lige så vigtigt. Og det er, hvordan kaffen er forarbejdet. Her taler man typisk om ‘washed’ eller ‘dry-processed’ kaffe. Våd eller naturlig kan man også kalde de samme processer. 

vasket kaffe
Guldkornene i venstre hjørne er honey processed, højre hjørne tørret og nederst den våde variant. 

Washed og dry process – en forklaring


Ser du, der foregår faktisk et ret omfattende stykke arbejde, inden kaffen ankommer til risteren og caféen.

Traditionelt set har afrikansk kaffe benyttet sig af den naturlige proces. Det betyder, at kaffen får lov til at tørre i dens frugtskal, inden stenen fjernes.

Husk lige på, at kaffe jo er et dejligt rødt bær med en sød smag, når det er modent. Det er stenen, vi rister, kværner og drikker!

Den våde metode er mere ‘ny’ i kaffesammenhænge. Den blev opfundet, da kaffe blev importeret til Latinamerika. Her havde man problemer med at benytte den tørre metode, som stiller visse krav til klimaet. Løsningen var i stedet at vaske kaffebærrene for derefter at fjerne frugtkødet. Når det sker, er der en slimet hinde, som stadig bliver siddende på stenen. Lidt ligesom, når du spiser en fersken. For at fjerne hinden kræves det, at kaffebønnerne undergår en gæringsproces i vand, ofte i omkring 24 timer. Derefter kan de lettere skylles helt rene.

(I parentes skal det bemærkes, at vasket kaffe kræver en hel del vandressourcer og kan medføre en hel del spild, hvis det ikke gøres ansvarligt. Det er en anden grund til, at vasket kaffe er en udfordring i Afrika).

Hvorfor er det vigtigt?

Hvis der er én ting, der virkelig har kæmpe betydning, når det handler om bønnens smag, så er det, om den er vasket eller forarbejdet naturligt. Selvfølgelig spiller region, bønnesort og ristning også store roller, men min erfaring er, at det aller-aller første, jeg lægger mærke til, når jeg smager en kaffe er, om den er vasket eller naturlig.

Den vaskede variant har klare og tydelige nuancer, mens den naturlige smager mere nedtonet, mere af bær, (kaffebær eller sågar jordbær) og fermentering. Det er en meget karakteristisk smag, men den er alligevel svær at forklare. Det er bedre, at du selv smager dig frem.

 

coffee washed
Kaffen bliver ført rundt i forskellige ‘kar’ i vaskeprocessen.


Den vaskede variant er i dag langt mere udbredt. Det giver sig selv, da den meste arabica-kaffe kommer fra Latinamerika. Når du tænker på en dejlig kaffe, er der gode chancer for, at du tænker på en vasket én af slagsen. Men er du til kaffe fra Kenya eller Etiopien er der bestemt gode muligheder for at støde på
dry-processed.

Hold fast – nu bliver det kompliceret

Da vi talte med Søren Stiller fra Great Coffee i Aarhus for nylig, kom vi også ind på forarbejdning. En ny tendens er nemlig begyndt at sprede sig i kaffeverden. Og det er at kaffe skal være ‘honey processed’. Faktisk viser det sig, at det er Sørens yndlingsproces.

Den giver typisk en sød, mild og balanceret kop. De frugtagtige nuancer er typisk mere afdæmpede, og noterne er sødere,” forklarede han dengang.

Honey processed kaffe er en slags mellemting mellem vasket og naturlig kaffe. Honey process bevarer frugtslimet på bønnen under tørring, og det giver en mere frugtagtig smag i sidste ende.  

LÆS OGSÅ: Sandheden om bulletproof kaffe

Hvor det er let at placere vasket og naturlig, så er honning ofte en anelse mere udfordrende. Sødme og en mild fermentering er gode pejlemærker.

Her på redaktionen elsker vi den klassiske vaskede kaffe, men får vi mulighed for at eksperimentere med dry-processed, så tager vi bestemt ikke nej-hatten på. Der er ganske enkelt, så meget fantastisk og forskelligartet kaffe derude.

Nu vil vi sende stafetten videre til jer læsere og høre om I kan smage forskel. 

Efter vores mening, er Kaffeteriet en af Danmarks bedste bønnepushere og for tiden har de en gennemført lækker dry processed etiopier på lager. Skynd dig!

Tag lige et smut til Burundi med vores kaffe-soulmate Tom fra Sweet Maria’s, og hør hvilke udfordringer, der er i den tørre metode

Har alt den snak om kaffe gjort dig tørstig? Tjek lige vores nye test ud, hvis du vil have fingrene i en fuldautomatisk espressomaskine og lave kaffe som en stjernebarista.

Skriv en kommentar

26 Shares
Share10
Tweet
+1
Share16