Her er kaffens verdenshistorie

Okay, børnlil. Nu er det tid til en smule kaffehistorie. I modsætning til din tørre onkel har Hipsterkaffe dog ikke hele dagen. Her får I den koncentrerede dosis. Ikke meget længere end et par tweets.

Tænd for den episke musik, og læn dig tilbage.

 

Kaffe stammer fra det område, vi i dag kender som Etiopien. Sjovt nok var det omkring samme sted, at menneskeheden først udviklede sig.

Kaffe af robusta-sorten stammer fra Vestafrika. Men det er en helt anden historie.

Nogle etiopiske slaver bragte arabica-kaffe med sig til Yemen på den anden side af det Røde Hav omkring år 1100.

Der blev kaffe big business. Yemeniterne sendte kaffebønner ud i hele verden fra en havneby ved navn Mokka.

 Når folk i dag blander chokolade i kaffen og kalder det ‘Mocca’, er det for at få den til at smage ‘rundt’ ligesom den originale fra al-Mukha, som byen hedder i dag.

LÆS OGSÅ: Den bedste kaffekværn under 1500 kroner

Andre ville selvfølgelig også have fingrene i en del af den lukrative kaffe-forretning, men der var dødsstraf for at føre fertil kaffe ud af Yemen.

Det lykkedes dog til sidst nogle hollandske spioner at få nogle stiklinge smuglet ud. De røg videre til Indonesien, som på det tidspunkt var en hollandsk koloni.

Kaffe havde fortrinlige vilkår på Java, og øen blev hurtigt verdens største eksportør. Java er stadig et navn, der klæber til kaffe i vores tid.

Skærmbillede 2016-02-16 kl. 15.34.05
Kaffe har gode vilkår på Java

Efter en fredsaftale gav Holland en enkelt kaffeplante til Frankrig.

Franskmændene vidste, at de havde fat i noget værdifuldt og opbevarede gaven i Europas første drivhus i et årti.  I 1720 lykkedes det kaptajnen Gabriel de Clieu at fragte den værdifulde afgrøde med sig over Atlanten og at plante den på øen Martinique. Den plante skulle blive forfader til stort set alt kaffe i Den Nye Verden. 

Og det er sådan set kaffens historie.

Men der er lidt mere…

Fordi størstedelen af verdens kaffe stammer fra nogle få planter, lider arten i dag af en genetisk flaskehals og er yderst disponibel over for sygdomme. Etiopierne har mellem 3000 og 5000 forskellige naturlige varianter af kaffe – resten af verden har kun omkring 30.

LÆS OGSÅ: Sandheden om bulletproof kaffe

Nu tænker den kloge og politisk korrekte læser måske, at pointen er noget med diversitet og mangfoldighed.

Måske…

Men det er næsten mere interessant at nærstudere, hvordan kaffe  har haft et nærmest symbiotisk forhold til Homo Sapiens og civilisationen. Koffein og kultur ser ud til at have gået hånd i hånd med hinanden.

Var jeg en ærgerrig studerende på Historie inde på KU, så var det helt sikkert en vinkel, der var blevet forfulgt i en bachelor-opgave.

Etiopierne har noget af verdens mest interessante kaffe. Desværre bliver den ikke altid behandlet efter fortjeneste. Ofte bliver bønnerne håndristet af amatører, så den nærmest bliver forkullet. Undertegnede hipster er selv blevet smidt ud af et risteri i Harar-provinsen efter en ophedet debat med den lokale riste-høvding. 

 

 

 

Skriv en kommentar

6 Shares
Share6
Tweet
+1
Share