Bliv kafferister: Sådan rister du selv i ovn eller popcorn-maskine

kafferistning rister pande

Det er omgærdet af mystik at være kafferister. Men det behøver ikke være så svært. Sådan kommer du hurtigt i gang.

More...

Det er New Cool at være kafferister. Og efter vores mening er det, det eneste rigtige sted at starte sin kafferejse. Friskristede bønner er en af de absolut vigtigste komponenter i en god kop kaffe, og du får et unikt indblik i bønnetyper, smagsprofiler og alle de små ting, der kan tweakes i en kop, når du selv rister bønnen.

Jeg har efterhånden ristet kaffe i tæt på et årti, og her får du mine bedste tips til, hvordan man hjemmerister.

Lad være med at lytte til kaffefolk, der prøver at skræmme dig fra at riste selv. Det er helt bestemt muligt at opnå fine resultater med en ovn eller popcorn-maskine – men som med så meget andet, så kræver det noget øvelse. 

For den kaffeinteresserede, der bare har lyst til at eksperimentere, er det et oplagt projekt at kaste sig ud i. 

Grønne bønner koster en fjerdedel

Det første skridt er at få fat i nogle grønne bønner af god kvalitet. Du kan finde grønne bønner i kaffebutikker – særligt Risteriet i Studiestræde i København plejer at have et godt udvalg.

grøn kaffe

Er du uden for landets største byer, kan det være en udfordring at finde grønne bønner. Men heldigvis er nettet din ven. Som regel ender det også med at være en del billigere end at købe i en fysisk butik. Jeg plejer at købe 5 til 6 kilo ad gangen, da holdbarheden er så god. 

Grønne kaffebønner kan som regel holde sig i op til halvandet år uden de store tab i kvalitet, hvis bare man opbevarer dem mørkt og tørt. Men man bør dog være opmærksom på ændringer i bønnen. Hvis farven i rå tilstand går fra blå-grøn til gul, og din ristede kaffe pludselig begynder at smage mærkeligt, så er det tegn på, at kaffen er ved at blive for gammel. 

En anden genial ting ved grønne bønner er, at det koster langt mindre i forhold til ristet kaffe. Køber du bønner af fin kvalitet vil de koste mellem 85 og 120 kroner kiloet. Det er cirka samme pris som 250 gram fra dit lokale hipster-risteri. 

Så skal du selvfølgelig brug lidt håndøre på elektricitet til dit risteapparat samt afsætte noget tid. Alligevel er det dog et regnestykke, som falder heldigt ud for hjemmeristeren.

Sådan rister du kaffe i ovnen derhjemme

Mange hjemmeristere bruger en bradepande, når de rister i ovnen. Personligt foretrækker jeg dog en pommes frites-bradepande. Den har huller, som gør, at varmen bliver mere jævnt fordelt.

Du vil ikke have for mange bønner, men heller ikke for få i din bradepande. Jeg plejer at riste omkring 200-250 gram per batch i ovnen. Brug en vægt, så du kan riste den samme mængde hver gang. Øjemål er upålideligt!

Forvarm ovnen til 220 grader. Jeg rister altid på varmluft. Når du læser på nettet, vil flere fraråde det af hensyn til ovnen, men jeg har aldrig haft problemer med avn (lille hinde på bønnen) som sætter sig fast i ovnens ventilator.

LÆS OGSÅ: 5 tricks til at brygge bedre kaffe

Hav en grydeske af en passende størrelse parat og rod rundt i bønnerne cirka hvert fjerde minut – måske mere, måske mindre; det afhænger selvfølgelig af din ovns evne til at fordele varme. Lad farven på bønnerne være din guide. Er de ikke ensartede nok må du røre.

Bønnens udvikling under ristning

(/)​ (/)​ (/)​

(/)​ (/)​ (/)​

(/)​ (/)​ (/)​

Kafferistning kan inddeles i tre faser: den første er tørring af den grønne bønne. Dernæst starter ristningen og bønnen brunes. I tredje fase begynder bønnen at poppe og man stopper ristningen her er sted afhængig af, hvor mørk man ønsker bønnen

Efter omkring 7-8 minutter vil du høre første ‘crack’. Det lyder en smule, som når popcorn popper. Første ‘crack’ tager som regel 1-3 minutter før alle bønner har poppet. Hvis du stopper ristningen, mens bønnerne stadig popper får du en lysristet kaffe.

Rister du en kaffe fra Etiopien eller Kenya, kan det være en fin idé at stoppe her. Men har du fat i en latinamerikansk bønne, kan det være en god idé at fortsætte lidt endnu. 

Er det din plan at riste mørkt? Så må du fortsætte. Efter 10-13 minutter kommer andet ‘crack’. Det er karakteriseret ved at være en anelse mere voldsomt i sin lyd, og man kan en gang i mellem se bønner ligefrem eksplodere. Der er folk, som rister videre efter andet crack, men det anbefaler jeg dog ikke. Hvis du har købt bønner af god kvalitet, er de fleste unikke særpræg ved at forsvinde på det her tidspunkt af ristningen. 

En god tommelfingerregel er at tage bønnerne ud, når tre til ti bønner har poppet for anden gang. En ovn rister en smule ujævnt, så de første pops giver dig en indikation på, hvor langt resten er i processen. Hvis du fortsætter gennem andet crack får du kaffe, som kun er egnet til espresso.

Den unge hipster i videoen her har hjertet på rette sted bortset fra et par enkelte afvigelser fra vores opskrift. 

Fasen fra første til andet crack bestemmer om kaffen skal være sublim eller forkullet. En tommelfingerregel er, at kaffen passer sig selv forholdsvist fint indtil første crack. I takt med at varmen overføres til bønnerne, skal du være mere påpasselig. Fra det ottende til det tolvte minut bør du nærmest være klinet til ovnen. Brug alle dine sanser!

Nu skal dine bønner køles ned hurtigst muligt. Hæld dem i et par keramikfade og tag dem eventuelt med ud i haven eller på altanen og giv dem en rystetur.

Bønnerne er klar til at drikke 12 timer senere, de peaker efter 2-3 dage, og formkurven går støt nedad efter en uge. Frisk kaffe er aldrig mere end 14 dage gammelt. Alle ovne rister lidt forskelligt, men prøv dig frem, så skal du nok lande et fornuftigt sted!

Ristning i popcorn-maskine

En anden populær løsning er at riste i en popcorn-maskine. Der er flere fordele ved den metode. Blandt andet kan man riste meget mere jævnt end i en ovn, da den varme luft konstant cirkulerer bønnerne rundt.

Det er vigtigt at få fat på en model af typen, der cirkulerer bønnerne med varmluft i modsætning til en mekanisk arm (som de mest udbredte modeller på det danske marked – eksempelvis OBH). Gå efter en model som denne i stedet.

Er man ikke så begejstret for lugt og røg kan man også let riste på altanen eller i garagen med en forlængerledning. Ulempen ved popcorn-risteren er, at du for det meste kun kan riste 100 gram af gangen.

En anden udfordring med popcorn-maskiner er at få ristningen til at strække sig over længere tid end bare et par minutter. De fleste modeller varmer meget hurtigt op, og rister derfor alt for hurtigt i forhold til, hvad der er ideelt. Her har temperaturen, alt afhængig af hvor du rister, dog også en del at sige. 

Bønnerne opfører sig ellers på samme måde som i ovnen. Farven bliver langsomt mørkere henimod første crack. Derefter skal du være meget opmærksom, så bønnen ikke bliver forkullet.

Her er en lille video, hvor vi demonstrerer popcorn-ristning:

Kræver nogle små justeringer

​Man kan få virkeligt godt resultater med en popcornrister, men skal være indstillet på en hel del nørderi.  

På min egen popper har jeg lavet nogle små justeringer, der gør livet en hel del lettere: Jeg har boret et hul i siden og sat et digitalt termometer i – det gør, at jeg kan genskabe de samme ristninger igen og igen, fordi jeg kan følge med i temperaturudsving. 

De fleste popcornristere har en sikring, der slukker strømmen, når varmen bliver for høj. Typisk vil maskinen køre et par minutter og derefter, tænde-slukke-tænde-slukke. Man kan godt riste på den måde, men der er ikke optimalt. 

Derfor har jeg pillet sikringen ud af min popcornrister. Det giver sig selv, at det er på eget ansvar, når man laver den slags justeringer! Men derudover er det forholdsvist enkelt og kræver ikke den store tekniske snilde at udføre. 

Prøv dig frem med risteprofiler

Som sagt rister popcornmaskiner meget hurtigt. For at løse det problem, gør jeg noget ret uortodokst – med små mellemrum slukker jeg simpelthen maskinen og rører rundt med en ske, så bønnerne ikke bliver brændte. Mit pejlemærke er min risteprofil, hvor jeg ved, hvilken temperatur, jeg gerne vil ramme hvert minut. 

Det er en meget lavteknologisk løsning, men det virker.

Jeg har forsøgt mig frem med en række forskellige risteprofiler, som typisk kan se ud som figuren nedenfor, alt afhængig af bønnetype og formål. Det her er profilen for en catimor-bønne, som jeg gerne vil give udvikling og riste til City +. En lille etiopisk bønne vil jeg typisk riste helt anderledes og tage ud et par minutter før. 

Risteprofil: Popcornmaskine

Minutter/Luft-temperatur i celsius

Start-temperatur: 170 (drop)

1: 178

2: 184

3: 198

4: 200

5: 209

6: 225

First crack 6:40

7: 250

8: 250

Færdig 9:25

Rist efter din personlige smag

Jeg kan som regel lide mine bønner et sted mellem city+ og full city+ (alt afhængig af type og formål).

Nogle kafferistere vil sige, at det et mål i sig selv, at resultatet er så jævnt som muligt. Men faktisk mener jeg, at man får en rigere kop ved at have en smule ujævnheder. Det giver god mening, da kaffen har forskellig karakteristika i riste-forløbet.

Kaffebønner indeholder forskellige typer 'organic acid' på samme måde som frugt, og indholdet og kompositionen svinger alt efter ristegraden. Hvis du gerne vil have en vindrue-agtig bitterhed kan der for eksempel være kæmpe forskel på kaffen fra det sjette og det ottende minut i ristningen. 

Men nu er vi ikke videnskabsmænd, men derimod kafferistere. Så bare prøv dig frem og efter nogle gange, har du nok fundet din præference! 

Skal du vide mere om mørke og lyse ristninger, så tjek lige denne artikel ud, hvor vi kommer med vores bud på de bedste risteprofiler. 

Held og lykke!

Husk at smide en kommentar nedenfor og fortæl om dine riste-eksperimenter. ​

popcornmaskine kafferistning

14 kommentarer til “Bliv kafferister: Sådan rister du selv i ovn eller popcorn-maskine

    • Hey Peter. Great to hear from an experienced coffee roaster like yourself. As for now the site is just in Danish but the hipster-team might change that when we launch ‘The International Expansion’.

  1. Jeg har altid undret mig over at “kaffenørderne” har rynket på næsen af ovnristning og så købt en vildt dyr og avanceret kafferister.
    Jeg lærte at riste i ovn af min oldemor og det er noget vi altid har gjort i min familie. Vores kaffe har altid vakt begejstring selv hos kaffesnobber, der troede at kaffen kom fra et posh lille special risteri el.lign.
    Så det glæder mig at metoden er ved at komme til ære, hvad den klart fortjener.

    • Godt indspark! Der er desværre en del ‘professionelle’ som har en afvisende attitude over for hjemmeristning. Heldigvis er der også dem, som har en åben indstilling – ikke bare over for ristning, men alle former for kaffeeksperimenter. Kun på den måde rykker branchen sig!

  2. problemet ved at riste i varmluftsovn er at bønnerne ikke bliver ensartet ristet. det kan dog hjælpe noget at få lavet en perforeret plade til at ligge bønnerne på istedet for normal ovnplade, da luften derved kan få mere frit løb (ventilere) omkring bønnerne.

  3. Hej
    Jeg har prøvet at riste lidt forskellige metoder nu, prøvet i popcornmaskine fra Severin synes det tager lang tid at riste En expressobønne der hedder Pure Panther helt op til 15- 17 minutter problemet er der ikke kan være så mange bønner i ad gangen. Har også prøvet i ovnen virker fint men bliver lidt uens i ristningen, og oser en del indenfor. Mit bedste resultat er i min Webergrill på et rottesseri med en finmasket kurv, rister meget jævnt ved 330 grader i ca. 8-10 minutter første knæk kommer omkring de 4 minutter andet knæk ca 8 minutter så bestemmer man selv hvor mørk man vil riste dem.

    Mvh. John ( Nystartet kafferister og kaffe drikker )

    • Hvis du rister udenfor med popcornmaskine har vejret stor betydning.. Det kan være en forklaring. Du skulle gerne nå første crack ret hurtigt – max 5-7 minutter. Prøv at riste lidt flere bønner ad gangen og se om det løser problemet – 100 gram plejer at være en god dosis.
      Jeg har aldrig prøvet grill, men det lyder spændende 😀

    • Jeg gav lige min weber gasgrill et skud med rotisseri og finmasket kurv. Det fungerer super godt. Jeg startede med en kold grill og med fuld gas tog det ca. 12 minutter til første crack.

      John, jeg går ud fra, du forvarmer din grill?

  4. Er det din egen popcorn-maskine på sidst billede? Jeg er selv startet i ovnen og tænker nemlig selv at gå videre til en popcornmaskine pga det mere ensartede resultat og øget kontrol

    • Ja, den blå på det sidste billede er min egen Det kan bestemt anbefales at bore et hul i siden så der er plads til et digitalt termometer, så har du mulighed for at time første crack meget præcist.

  5. Severin popcorn maskinen er ren lort. Den smeltede toppen på fem minutter. Kaffe bønnen nagede lige den rette farve. Den kunne heller ikke modificeres da den ikke havde nogen synlig termostat. Det var et allertiders dårligt råd at købe den. Tak for det ( ironisk ment)
    Hr barista karl.

    • Er det plastiktoppen, der er smeltet eller hele maskinen? De fleste ristere tager toppen af og laver deres egen ’skorsten’ i stedet – evt. af en konservesdåse hvor både bund og top er skåret ud. På den måde slipper man også for at bønnerne hopper ud. Du kan se min egen løsning på det sidste billede.

      Mht termostat så kan den også se ud som beskrevet her: https://sites.google.com/site/garybt3/thepopcornpumper

Skriv en kommentar

14 Shares
Share14
Tweet
+1
Share