Test: Kalita Wave

Kalita Wave har taget caféer verden over med storm. Vi kigger på, om det er hype, eller om Hario V60 har fået en reel konkurrent.

Kalita Wave. Hvad kan den egentlig? Det blev vi nødt til at finde ud af. 

Her på bloggen forsøger vi ikke at skjule vores forkærlighed for Hario V60-filtret. Men ville det være en rigtig kaffeblog, hvis ikke vi også nærstuderede en af de hårdeste konkurrenter til tronen som filterkonge? Nej, vel.

Det var med disse tanker, at bloggens chef-anmelder indkøbte Kalita Wave. Filtret findes i to forskellige størrelser; en 1-kops model med navnet 155 og en større til to-tre kopper ved navn 185. Vi brygger mest små portioner kaffe og indkøbte den lille version.

Kalita Wave kommer i en del forskellige materialer. Der er en i keramik, en metalversion (som er den vi oftest støder på ude på caféerne) og en nydelig én af glas, som er beskyttet af en form for plastik-kyse.

Denne anmelder kan være ret kluntet, særligt om morgenen inden nerverne er dulmet med 100 mg koffein, og derfor var metalfilteret i høj kurs. Men butikken havde kun glasversionen af det lille filter, og så måtte vi nøjes. 

kalita wave-metal

Kalita Wave – rense eller ej?

I en brugssituation er der flere ting, som er markant anderledes ved Kalita Wave i forhold til V60. På grund af den flade bund, har filtertragten en langt bedre balance på koppen eller din range server. Samtidig har filtret tre mindre huller i forhold til Harios ene, større hul. Argumentet er, at det skaber en mere jævn ekstraktion og minimerer risikoen for fejl. Med andre ord: Du kan bare pøse vand på, og det skal såmænd nok blive ok.

De bølgede papirfiltre, der har givet ‘wave’ navnet, er også vidt forskellige fra Harios spidse papirfiltre. Hvor man på Hario gerne lige skal folde papirfilter for at få det til at passe perfekt i, så skal der også en smule håndakrobatik til for at få Kalitas version til at sidde perfekt i tragten.

Med moderne filterkaffe er der efterhånden gået religion i, om man skal rense eller ikke rense. Jeg har altid været en renser med V60 – også selvom det blegede papirfilter er ekstremt rent og har meget lidt lugt. Men hvad med Wave? Skylle eller ej? Læser man online er der delte meninger – dog virker det som om, at lejren, der ikke skyller, er større. Blandt andet mesterbarista Erin McCarthy, der vandt World Brewers Cup i 2013 med en Kalita Wave, mener ikke, at det er nødvendigt at rense.

Når man stikker næsen ned i filtrene, er det dog helt åbenlyst, at de har en form for lugt. Jeg mener uden tvivl, at den bismag finder vej til den endelige kaffekop, hvis ikke man skyller. Og selvom man skyller, er der stadig en mikroskopisk unaturlig bitterhed som følge af filtersmag. 

Av, av. Lugt-gener i gourmetkaffe trækker ned på den endelige karakter. 

Men hvordan brygger filtret ellers? Ganske udmærket. Det er ikke for sjov, at kaffekapaciteter som Coffee Collective er gået over til Kalita Wave.

Koppen har en ren, ensartet smag. Det virker som om, at Wave formår at undgå over-ekstraktion. Personligt synes jeg dog, at koppen mangler lidt spræl i forhold til Hario V60. Forestil dig, at du er pladeproducer; så vil du gerne have et par højtalere, der ikke farver musikken på nogen som helst måde. Men er du musikelsker, vil du måske gerne have højtalere med en dyb bas eller en fremtrædende diskant. Jeg ser Wave som det lidt neutrale, anonyme instrument.

kalita wave-filter

Kalita Wave: Dom

Kalita Wave vinder mere og mere indpas i kaffeverden. Og jeg tror efterhånden, at den sidder på næsten lige så store dele af hipstermarkedet som Hario V60. Særligt caféer har været gode til at tage imod bryggeren. Deres argument er, at det er lettere at få et ensartet resultat sammenlignet med Hario V60, der kræver mere opmærksomhed fra baristaens side.

Det giver god mening, at baristaer gerne vil have ensartede resultater, når det skal gå hurtigt, og der er pres. Men for os derhjemme er det knap så nødvendigt. Vi har netop tid og ro til at fordybe os, og laver vi ikke en perfekt kop hver gang, så er det ikke jordens undergang. 

Personligt får jeg en mere spændende kop ud af at brygge på Hario V60, og så kan det godt være, at Kalita Wave giver et godt resultat hver gang – men når resultater er mere middelmådigt, så er det mindre interessant. En anden faktor, jeg på længere sigt vil have det svært med, er smagen af papirfiltrene: I min verden er der ingen tvivl om, at de efterlader en bismag i koppen. At de så ovenikøbet – i hvert fald hos de danske forhandlere – er næsten dobbelt så dyre som Hario-filtrene er yderligere en bet, man må sluge. 

Summa summarum: Er du barista og skal lave læssevis af kopper dagligt, giver Wave måske god mening. Er du kaffenørd, som pinedød vil være opdateret med alle nye trends, kan du heller ikke komme uden om at anskaffe dig en Wave. Er du bare en mening kaffehipster, der behøver en enkelt funktionel filter-brygger, så ville jeg gå efter en Hario V60 uden yderligere betænkningstid.

Se flere forskellige modeller af Kalita Wave her hos den solide danske kaffebutik Kaffeteriet.

PS: Er du interesseret i Hario og Kalita? Så læs denne artikel, der udforsker historien for de to japanske brands.

Se denne superskarpe video, hvor barista Nicholas Cho viser, hvordan en Wave skal behandles. 

 

[schema type=”review” rev_name=”Kalita Wave 155 / 185″ author=”Hipsterkaffe” user_review=”4.2″ min_review=”1″ max_review=”5″]

 

2 kommentarer til “Test: Kalita Wave”

  1. Lidt late to the party, I know, men det er sørme vigtigt at pointere at I aldrig kan sammenligne kalita wave med de brune, ublegede filtre, med en V60 med blegede filtre.. Det er jo klart, at der vil være en alt for stor forskel der.

    • Helt enig – de ublegede filtre er jeg heller ikke tilhænger af. Har oplevet, at de hvide Wave-filtre både kan have lugt og være neutrale fra pakke til pakke.

Skriv en kommentar

9 Shares
Share6
Tweet
+1
Share3