Hvad er koldbrygget espresso? Og hvorfor smager det genialt?

Ispresso er en lille revolution, der potentielt kan ændre måden, vi anskuer espresso på.

More...

Det hører til sjældenheder, at jeg prøver nye kaffeformer, som slår benene væk under mig, men vi skulle kun nogle få dage ind i 2018, før det skete. 

Jeg havde fået den sjove manuelle espresso-brygger Cafflano Kompresso i julegave ugen forinden og leget en smule med den med udmærkede resultater til følge. 

Manuel espresso-brygning er de seneste år blevet lidt af en ting, og der er efterhånden en håndfuld af muligheder på markedet.

Kompressoen bryster sig af at være den mindste og mest transportable af dem alle, og dermed perfekt til en vandretur. 

Som kaffe-blogger er det selvfølgelig en del af jobbet at teste udstyret under de mest udfordrende forhold, så den lille espressobrygger fik lov at komme med i tasken. 

Skal vandet virkelig være varmt? 

Når man laver kaffe på landevejen er den allerstørste udfordring som regel at finde kogende vand.

Jeg havde nogle dage tidligere set noget opsigtsvækkende på Cafflanos officielle Instagram-profil, som blev ved med at spøge i min erindring; tilsyneladende opfordrede firmaet til at eksperimentere med koldt bryggevand i stedet for den typiske 93 grader varme version.  

Umiddelbart virker det ret tosset, når man tænker på alle de andre former for koldbrygning derude. Som regel tager det flere timer at brygge koldt.

I både kaffekredse og den almene befolkning har der i en menneskealder hersket en forestilling om, at kaffe skal brygges ved omkring 90-96 grader – det er kun sådan, at man får ekstraheret de rigtige smagsstoffer. Det har i hvert fald været den gængse teori. 

Heldigvis var jeg en en anelse doven og tilsidesatte alle vanddogmerne, da jeg stod på siden af bjerget.

Jeg indstillede den lille Hario håndkværn til den allerfineste formalingsgrad og gik i gang med at kværne. Det tager pænt lang tid at kværne til espresso i hånden, men overraskende nok, fungerer det fint med en simpel håndkværn som Hario Slim

Kold espresso med Cafflano Kompresso

Men hvordan smagte det så? Mine forventninger var som sagt ret langt nede. Men drikken, der mødte mine smagsløg var noget helt andet, end man kunne have frygtet.

Det var en ÆGTE espresso... men på en måde bedre. Den havde styrken og den delikate bitterhed samt de mange noter, som kendertegner en third wave espresso. Ja, der var endda en tynd form for crema. Men der var også en fantastisk sødme og krop. 

Jeg lod mine kammerat smage, og han kiggede vantro på mig og udbrød, at det smagte bedre end normal espresso. 

Jeg har siden brygget en hel del ispresso, (som jeg nu har døbt drikken), og alle de kaffenørder, jeg har delt den med, er lige forbløffede og begejstrede. 

Sådan gør du: En slags opskrift

Er der en bestemt opskrift, man skal følge, når man laver ispresso? Umiddelbart, virker det som om, at en længere pre-infusion end normalt er den eneste måde, hvorpå denne metode adskiller sig fra den ortodoks barista-tilgang. Cafflano anbefaler 60 sekunders pre-infusion. 

Jeg har haft de bedste resultater, når jeg har tampet relativt hårdt og kværnet virkelig fint. Men ellers virker det som om, at ispresso kan tilgive det meste. 

I forhold til almindelig espresso kan man med fordel prøve lysere ristegrader. Det virker som om, at det kolde vand fungerer rigtig godt med kaffer, der allerede har en del syre. 

Skal man bruge en Cafflano Kompresso? Ikke nødvendigvis. Andre manuelle bryggere, som ROK eller Flair burde virke mindst lige så godt. Hvis man er lidt af en hackertype, kan man måske også finde et trick, så ens elektriske espressomaskine pumper koldt vand gennem portafiltret ved de nødvendige 9 bar. 

Udover at smage gennemført genialt, så rejser ispresso nogle spørgsmål, som vi slet ikke har styr på i kaffeverdenen:

Hvordan kan kaffe brygget med koldt vand smage SÅ godt og aromatisk?

Har vi overvurderet temperatur og undervurderet tryk?

Har vi altid lavet espresso forkert? 

Som altid så halser videnskaben og teorien efter de praktiske forsøg, men indtil vi får nogle fornuftige forklaringer, så vil jeg anbefale dig bare at kaste dig ud i en masse ispresso. 

Skriv en kommentar

31 Shares
Share31
Tweet
+1
Share