Danmarks bedste kaffebarer: Prolog i Kødbyen

prolog jonas sebastian

Kødbyen er på få år gået fra natteliv til gourmet. Nu har bydelen også fået sin egen kaffebar. 

More...

  HIPSTERKAFFES GUIDE TIL DANSK SPECIALKAFFE - I SAMME SERIE:

Forloren Espresso 

Coffee First​


Det virker efterhånden som en helt anden tidsalder, men det er ikke så forfærdeligt mange år siden, at Kødbyen i København sådan rigtigt åbnede.


Det var vist engang i 07, at folk begyndte at hviske om et uhørt stilet sted ved navn ‘Karriere Bar’. Ikke længe efter flyttede Jolene ind et par pakhuse længere nede. Og da Bakken åbnede lidt senere, var Kødbyen blevet en ting. Nu var det slut med pompøse natklubber som Vega, og hvad de ellers hed. I stedet skulle alle københavnere med et A2-portfolio og minimalistiske svenske jeans drikke dåseøl i en overfyldt baggård.


prolog copenhagen

Jeg boede selv på Nørrebro og var derfor en lille smule irriteret over udviklingen, men ingen kunne tage fra de nye steder, at der var hyggeligt, man kunne få en billig brandert, og så føltes det også, i hvert fald de første to-tre år, som om at den kreative klasse havde fået sit eget sted; en slags oase. Man kunne møde Jonas fra Mew den ene aften og Bjarke Ingels den næste.


Kødbyens deroute og genopbygning

I 2011 begyndte luften at sive ud af ballonen. De fleste stamgæster var rykket videre til kreative praktikforløb i Barcelona og Berlin. Kødbyen blev som så mange andre geniale ting offer for sin egen succes og begyndte at minde faretruende meget om Gothersgade by night. Der blev stadig solgt absurd mange dåseøl og cowboy toasts på Bakken, men nok med en lidt ringere smag i munden.


For et par år siden lukkede Karriere Bar, og det kunne have været slutningen på en æra. Men i stedet skete der noget helt andet. Restauranter begyndte at rykke ind i stor stil, alle med stramme koncepter og mundrette navne. Kødbyen var genopstået i en 2.0 udgave og mange af dem, som tidligere havde været der for nattelivet, kom nu tilbage for at spise surdejspizza på Mother eller grise-tapas på Nose-2-Tail.

I dag er der madmarkeder, events, kreative kontorfællesskaber og glade, hele mennesker i Kødbyen. Det, der manglede for at løfte området helt op i europæisk topklasse, var egentlig bare en seriøs kaffebar.


Prolog har branchens flotteste skjorter

Prolog slog dørene op i marts 2016, og den lille kaffebar har hurtigt skabt sig selv et navn, både herhjemme og i udlandet. Blandt andet har vores gode kollegaer fra Monocle ved flere lejligheder fremhævet stedet.


Prolog har hjemme i et af de typiske gamle slagterhuse, som bydelen er kendt for. Hvid facade, stort vinduesparti, blåmalede karme.


Indenfor er der dog mere nydeligt end industrielt. Lokalet er smalt og aflangt, bagvæggen stikker ud med sin mørkegrønne farve og mange små hylder med alt fra nipsagtige bonsai-planter til kaffeposer. Det er sådan et sted man føler sig godt tilpas, men måske på en lidt andægtig måde.

prolog coffee

Slå dig ned med et magasin på Prolog


Det er en søndag eftermiddag, da jeg kommer forbi. Jonas Gehl og Sebastian Quistorff, de to unge ejermænd, brygger på livet løs og har samtaler med engagerede kunder. De har begge en slags uniform på; stribede blålige skjorter, designet af Silas Adler, også kendt som Soulland, samt grønne, teksturerede forklæder fra Kvadrat. Det vidner om et vist overskud at få et af de mest feterede nye, danske modenavne til at designe sit outfit. 


Jeg bestiller en kaffe fra Nicaragua brygget på V60. Den er behagelig, har en fin syre og en balanceret krop, men kunne måske godt savne en anelse bid i topnoterne. Det er dog alligevel tydeligt, at drengene går op i deres filterkaffe, som bliver brygget efter alle kunstens regler.


Kaffe med noter af chokolade og appelsin


Prolog rister selv sin kaffe, og man har to i rotation den dag, jeg er forbi. Jeg prøver også den anden; en nydelig bønne fra Burundi med det mundrette navn Buziraguhindwa. Den har den klassiske Burundi-smag af chokolade og appelsin, og ristningen sidder lige i skabet. Bestemt ikke for mørk, men på sikker afstand af ‘underdevelopment’ – en følgesygdom til de lyse ristninger, som mange third wave steder praktiserer.


Prolog kaffe

Drengene rister glimrende kaffe – her en bønne fra Burundi

Jeg er så begejstret, at jeg snupper en pose med hjem. 250 gram for 95 kroner. Ikke just billigt, men dog en ganske normal og passende pris for en seriøs pose kaffe (man skal huske på, at det kræver mere end halvanden kilo kaffebær fra bondemanden i Afrika at producere sådan en enkelt lille pose, som også skal fortoldes, fragtes op til vores nordlige halvkugle, ristes og pakkes).


Transparent og nordisk


Prolog kører den transparente stil, som kendetegner en del nyere nordiske risterier. Man kan både se, hvilken sort bønnerne er af og navnet på bondemanden. I min bog er det et plus. En solid tommelfingerregel er, at jo mere caféen kan oplyse om kaffen, desto større chance er der for, at den er god.


Noget af det som tiltaler mig ved Prolog er, hvor meget Jonas og Sebastian tegner caféen. Hvis der er noget, vi godt kan bruge mere på den danske kaffescene, så er det steder, hvor ejerne også selv er baristaer. Det giver bare et mere konsistent niveau og en helt anden betjening, at det er nogen, som lever og ånder for deres kaffe, der står bag disken.

prolog kødbyen

Skarp latte art mestrer de også


Prolog er ikke sådan en café, hvor man hænger ud med sin laptop og en latte hele dagen. Det er mere en form for kaffe-showroom: Et sted en kaffenørd kan glæde sig til at besøge, hvor man går ind og får en espresso og kommer ud femten minutter senere, høj og en smule transformeret af den unikke blanding, som god kaffe og skarp service udgør.

Placeringen i den revitaliserede kødby er på en måde med til at understøtte det udtryk. Det er lidt afsondret og på sin vis en anden verden, ikke et sted man kommer forbi på vej til arbejde.


For ti år siden kom folk til Kødbyen for at drikke dåseøl, men spørger I mig, så er det kaffen og maden, der er trækplastret i 2017.

Hvis I skal beskrive Prolog med tre ord, hvad falder jer så ind?


(J) Man bliver nødt til at prøve vores espresso

prolog jonas sebastian

Hvad er jeres yndlings kaffeland eller -region?

(S) Jeg har siden mit besøg i Mexico holdt meget øje med, hvad der sker i Vera Cruz, men nu er det forår, og der frisk kaffe fra Etiopien og Kenya, så det er super lækkert.


(J) Etiopien – gammel kærlighed ruster aldrig

Hvordan blev I hver især hooked på kaffe i sin tid? 

(S) Meget af min fascination af kaffe stammer fra Italien. Det handler ikke så meget om kaffen, men mere om en stemning og det at være et lokalt mødested.


(J) jeg blev introduceret af en ven til et firma der hed Kaffe & Co. Kaffebar i Aarhus, hvor jeg fik serveret en cortado på natural Yirgacheffe. Den åbnede mine øjne for, at kaffe kunne noget andet og meget mere.

Og hvordan fandt i sammen og bestemte jer for at lave en seriøs kaffebar?

(S) Vi har begge en fortid sammen i branchen, så vi har lært hinanden at kende gennem arbejde. Men jeg vil gerne tilføje, at vi har et rigtig godt kammeratskab sammen nu. Det er nøglen til succes

I holder til i Kødbyen lige overfor Mother. Hvorfor lige der? Og hvordan er det at drive café i den bydel?

(S) Vi blev hooked op med to dygtige kokke fra I’m a Kombo, som havde et super fedt lokale, og så er Kødbyen en god location med en fantastisk dynamik. Det passede til det koncept, vi ønskede at skabe.​

Mange af vores kunder er lokale, der bor på Vesterbro, og derudover kommer der mange stamgæster fra kontorfællesskaberne SoHo og NoHo. 


I rister selv jeres kaffe – hvordan foregår det? Hvilken rister? Og har I en speciel ristefilosofi?

(S) Vi rister efter kaffens profil, og hvilken identitet kaffen besidder. Vi benytter software fra Cropster og rister på en Loring ude på en fantastisk location, The Factory på Refshaleøen.

Jeg synes ofte, man ser jer i ens skjorter og forklæder på billeder. Er der en speciel tanke bag den uniform?

(S) Udover at hive meget inspiration fra filminstruktøren Wes Anderson og hans arbejde med uniformer er vi så heldige at have et samarbejde med tøjmærket Soulland og har derfor altid uniform på. 

Det gør i vores øjne Prolog til et stærkere koncept og en mere helstøbt kaffebar.

Hvad vil I gerne bidrage med til det danske miljø for specialkaffe?

(S) Vi vil rigtig gerne dele vores viden (lomme filosofi), erfaringer med vores gæster og kollegaer. Vi sigter efter at kunne skabe en unik atmosfære for vores gæster.

(J) At man som gæst i kaffebaren kan få nogle gode sanselige oplevelser og en behagelig atmosfære.

Hvad har det mest overraskende været ved at åbne en café? Både positivt og negativt.

(S) Vi har været heldige med at have enormt meget medvind gennem hele forløbet indtil videre. Det fedeste har helt klart været den kæmpe opbakning, som er kommet gennem super gode kollegaer som for eksempel The Coffee Collective eller Democratic Coffee Bar. Her snakker jeg især om de har været gode til at anbefale vores kaffebar til turister i København. Kæmpe shoutout til dem. 

Har I et godt tilbud til Hipsterkaffes læsere?

(S) Man kan få 20 % på vores 250 grams pose, hvis man nævner, at man har læst interviewet.

​FACTS OM PROLOG

ÅBNINGSTIDER: Man-fre: 7-18, lør-søn: 9-18

PRIS: Espresso 20/25 kr, pour over 40 kr, Latte 35/40 kr

 ADRESSE: Høkerboderne 16, 1712 København

WEB: Prolog på Facebook

HIPSTERKAFFES GUIDE TIL DANSK SPECIALKAFFE - I SAMME SERIE:

Forloren Espresso 

Coffee First​





































Skriv en kommentar

12 Shares
Share12
Tweet
+1
Share