Stempelkande: Den revolutionerende opskrift fra James Hoffmann

Efter flere år i skammekrogen er stempelkanden på vej til at gøre comeback inden for specialkaffe. Denne opskrift fra den britiske verdensmester gør stempelkaffe til en leg.

Her på bloggen har vi i lang tid haft et lidt anstrengt forhold til stempelkanden. Den er på samme tid sådan lidt 90’er/tidlig 00’er-agtigt og alligevel lidt for mondæn til en hipster.

Men det er ikke det største problem. Den helt store udfordring er, at man sjældent får virkelig god kaffe ud af metoden.

Altså indtil nu. For et af de helt store navne i kaffeverdenen, den britiske tidligere barista-verdensmester James Hoffmann, har udviklet en stempelkande-opskrift og måske endda -filosofi, som virkelig gør en forskel.

Sådan laver du stempelkaffe med nuancer

espro stempelkande
Stempelkaffe står måske overfor et comeback

James Hoffman havde igennem et stykke tid spekuleret over, hvorfor meget kaffe smager nuanceret og fantastisk, når man cupper det – altså når man laver det som dødelige kalder kaffesmagning – men mere kedeligt i en regulær stempelkande.

Svaret ligger som så meget andet i kaffeverdenen i de forskellige små detaljer. I mange år har stempel-konsensus været nogenlunde sådan her: Kværn groft, lad kaffen trække i fire minutter og stempel igennem. Sjældent med gode resultater til følge.

Cupping-protokollen derimod kalder på en mellemfin kværnegrad, der som regel ender med en trækketid på mere end 10 minutter. Der er altså en verden til forskel i ekstraktion. Du kan læse meget mere i detaljer om kaffesmagning og cupping her.

Løsningen er selvfølgelig at bruge stempelkanden på samme måde, som man ville bruge en cupping-kop.

Se videoen her og find ud af nøjagtigt, hvordan James gør.

Det er helt vildt! Lige pludselig smager stempelkande-kaffe af noget. Der er nuancer, der er behagelig syrlighed, og kroppen er noget mere markant end ved en filterkaffe.

Og så er det bedst af alt en ret let metode at benytte sig af på en travl morgen. Lad kaffen stå og trække, mens du tager et bad eller laver morgengymnastik. Lettere kan det næsten ikke blive.

Stempelkande Opskrift:

Forvarm stempelkande med kogende vand.
33 gram kaffe / 500 gram vand (1:15 ratio)
Kværnegrad: Mellemfin
Hæld vand i kanden – vent 4 fire minutter
Rør derefter let i overfladen – lad grumset synke til bunds – rens overfladen for urenheder og skum med en ske
Vent fem minutter, hvor du intet gør
Placér filter-delen øverst i kanden, men lad være med at stemple i bund. Filteret skal kun sidde i toppen.
Hæld nænsomt op.

Vi har haft succes med vores sædvanlige 1:15 ratio. Det vil altså sige 66 gram kaffe til 1000 gram vand, men prøv dig frem! Jeg er ret sikker på, at du lige pludselig kan få fornyet liv i din gamle stempelkande med denne opskrift.

Læs også vores store step-by-step guide til stempelkaffe, hvis du vil lave den helt perfekte kop.  

Summary
recipe image
Recipe Name
Stempelkande: Verdens bedste opskrift
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 5 Review(s)

4 kommentarer til “Stempelkande: Den revolutionerende opskrift fra James Hoffmann”

    • Selvom Hoffmans metode er god, så er Espro lige en anelse renere i smagen – og en hel del mere praktisk at brygge. Men begge dele har sin berettigelse 🙂

Skriv en kommentar

28 Shares
Share28
Tweet
+1
Share