Test: Wilfa kaffekværn

wilfa kaffekværn

Vi tester den nye udgave af den særdeles populære Wilfa-kaffekværn. Der er godt nyt for fans af den norske kværn. Den er nemlig blevet endnu bedre. 

More...

Anmeldelse af: Wilfa Svart Aroma

(2017 model)

Brug: Filterkaffe, stempelkande, Aeropress

Pris

Billigere end mange andre kværne. 

Ydeevne

Kværner godt til alt andet end espresso. 

Brugervenlighed

Let at bruge, godt design, minimal rengøring. 

Vi kan lide: 

– Bevarer aroma og smag

– Ingen klumper

– Holdbar og solid

Minusser: 

– Nogle brugere brokker sig over at meget små bønner sætter sig fast

– Stadig en smule mikrostøv

Referat: Wilfa Svart Aroma har i flere år været en af de mest roste kaffekværne til sort kaffe. Nu er kværnen tilbage i en nyere udgave med små forbedringer i design og ydeevne. Den var allerede en god kværn før. Nu er den blevet en anelse bedre. Men passer kværnen også til dit behov? Det kigger vi nærmere på i denne anmeldelse. 

 Bedste pris: 739 kroner

(7/2-2017: Denne artikel er blevet opdateret – vi har tidligere anmeldt den 'gamle' model på denne side) 

Noget af det første de fleste, der gerne vil lave bedre kaffe derhjemme, kommer til at høre, er, at de har brug for en kværn. Og det er såmænd også rigtigt nok. En god kværn er et essentielt stykke værktøj, når det kommer til at brygge god kaffe. 

​Kaffe er ikke anderledes end de fleste andre fødevarer eller krydderier. Frisk er bare bedre. Ligesom friskkværnet peber er bedre end den stødte, så forholder det sig på samme måde med kaffe. 

Men kaffe er (desværre) bare endnu mere kompliceret end krydderier. Vi hælder det jo ikke på maden, men drikker det ved hjælp af forskellige bryggemetoder. 

Derfor er det nødvendigt at have kaffe, der er kværnet ensartet for at få jævn ekstraktion, når det kommer i kontakt med vand. Underekstraheret kaffe smager tyndt og surt, og overekstraheret kaffe er besk og fladt. Hvis de fleste partikler er inden for nogenlunde samme størrelse, så kan du meget lettere få et godt resultat. 

Disclaimer: Mange tror, at de er i mål, når de har en god kværn. En kværn er kun én del af ligningen, når du skal lave kaffe i baristaklasse. Du har også brug for nyristede bønner, godt vand med lavt kalkindhold og en præcis opskrift. 

Der er rigtig mange kaffekværne på markedet – særligt i prisklassen 400-900 kroner, og det kan være lidt af en jungle at finde ud af, hvilke der er gode og hvilke der er mindre solide. Wilfas kaffekværn har igennem nogle år været én af de mest populære i den prisklasse. Nu er de på markedet med en opdateret version – vi har kigget nærmere på, hvordan den præsterer. 

Hvem henvender kværnen sig til? 

Denne kværn er skabt til dem som fortrinsvist drikker filter-, stempelkaffe, Aeropress og mokapot. Kværnen er IKKE tiltænkt espresso. Der er der brug for andre funktionaliteter og finere indstillingsgrad. 

Wilfa er i løbet af de sidste fem år blevet ekstremt populære inden for specialkaffe. Og hvis der er ét produkt, som særligt kendetegner det norske mærke, så er det deres kaffekværn. Nu er Wilfa så klar med tredje generation af kværnen.

Kværnen har fået en ny mat-sort farve, som er et kæmpe plus og derudover er den blevet udstyret med en stærkere motor, så den kan kværne ved færre omdrejninger per minut. 

Til dem der ikke allerede kender Wilfa-kværnen skal det siges, at den tidligere er blevet anmeldt (og rost) af denne blog. Flere af de største kaffenavne i Skandinavien har desuden anbefalet den – blandt andet Tim Wendelboe og Søren Stiller Markussen. 

Design og brug

Designmæssigt er de mest essentielle elementer bibeholdt ved kværnen. I hverdagen udmærker den sig ved et godt brugsdesign. Kammeret som opsamler den kværnede kaffe er nemlig placeret smartere end på mange af rivalerne, så de allermindste kaffepartikler (altså en form for støv) ikke sætter sig alle mulige steder og kan forårsage problemer.

Kammeret er desuden let at tage ud og sætte på plads. Det virker som en lille ting, men hvis du skal bruge en kaffekværn, hver eneste dag i flere år, så gør det i hvert fald dit liv en promille lettere.

Formalingsgraden er let at styre ved at skrue på toppen af bønnehopperen, og påfyldning kunne ikke være mere simpel.

Wilfa-kværnen har også en timer. En lidt overflødig funktion, hvis du spørger mig, men den trækker ikke direkte ned på resultatet.

Ligeledes er det utroligt let at gøre kværnen ren. Du skruer bare hovedet af (der hvor du hælder bønnerne i), og så er det let at tilgå selve kværnebladene. Det er dog generelt en kværn, der kræver minimal vedligeholdelse takket være det gode brugsdesign.

De to første generationer af kværnen havde en sølvgrå farve. Den var ikke direkte grim før, men den er væsentligt pænere i den nye mat-sorte farve. Den ville passe godt ind i de fleste køkkener. 

Test: Wilfa Svart Aroma kaffekværn CGWS-130B

Men hvordan kværner den nye udgave af Wilfa-kværnen så? Som du kan se på billederne så er resultatet meget ensartet. 

Lige fra den grove indstilling til stempelkande over filter og hele vejen til mokapot er resultatet ensartet. 

På selve hopperen kan man vælge de forskellige brygningsmetoder. Det er forholdsvist præcist og man kan let finjustere kværnegraden, hvis man ikke er helt tilfreds med Wilfas præ-indstilling. For eksempel ville jeg nok tage et eller to 'klik' mere i forhold til filter-indstillingen og dermed få et anelse finere resultat. 

På sidste version af Wilfa-kværnen var der også en indstilling til 'espresso', men den er nu skrottet til fordel for indstillingen 'mocca' – det som vi på dansk kalder for mokapot eller espressokande. Selvom​ kaffekværnen faktisk kan male utroligt fint, vil Wilfa altså ikke længere officielt kalde det en espressokværn. Det er et mere beskedent valg, men nok også ganske realistisk.

Klik  her for forstørrelse

Jeg er tidligere stødt på folk, som har beklaget sig over, at mindre og meget lysristede ​bønner satte sig fast i Wilfa-kværnen. Men som man kan se på billedet har den nye model ingen problemer med at kværne disse små city+-ristede bønner. (Det har jeg i øvrigt heller ikke haft med den 'gamle' model, selvom jeg drikker en del lysristet kaffe). 

Wilfa bryster sig selv af, at den nye kværn har fået en stærkere motor, og den virkede ganske rigtigt til at kunne kværne alle de forskellige bønner, der blev kastet ned i den, uden de store anstrengelser. 

Wilfa test: Sammenligning

For at få et bedre indtryk af Wilfa-kværnen satte jeg den op i mod to andre kværne: Nemlig den meget roste håndkværn Lido 3, som af mange kaffesnobber anses for noget af det ypperste og den ganske udbredte, men noget ringeagtede blender-kværn fra Exido og et hav af andre mærker, som man typisk ser til 150 kroner i Føtex og Kvickly. 

Ikke overraskende var blender-kværnen ude af stand til at producere et ensartet resultat. Lido 3 og Wilfa Svart Aroma producerede derimod begge meget pæne og jævne kaffepartikler. 

wilfa kværnegrad

Klik her for forstørrelse

For at lave en smagsmæssig sammenligning bryggede jeg tre kopper efter SCAA's cupping protokol: 8:25 gram kaffe til 150 gram vand med en vasket etiopisk kaffe med klare citrus-noter. 

Igen var det tydeligt, at blenderkværnen (yderst til højre) var kommet i et overlegent selskab. Smagen var på én gang under- og overekstraheret. Tynd, bitter og ubehagelig på samme tid. ​

Lido 3 (til venstre) og Wilfa (i midten) derimod var forholdsvist ensartede i deres udtryk. Jeg kunne ikke udnævne en vinder her. I aroma, altså duft, men også smag var de helt lige, og den etiopiske kaffe præsenterede sig nydeligt og helt som forventet.

Som en sjov sidebemærkning skal det noteres, at blenderkværnens kop nærmest var kollapset og sunket til bunds efter de fire minutters trækketid. Det tager jeg som et tegn på, at distributionen i størrelsen på kaffepartikler er meget ujævn – enten er kornene meget små eller store. De to andre kopper bevarede deres 'skorpe' indtil de blev brudt med cupping-skeen. 

Med blenderkværnens ringe indsats i første testrunde in mente satte jeg den på bænken og tog i stedet Lido 3 og Wilfa'en videre til næste runde: Der skulle brygges på V60. Jeg brugte en fornem 'natural' fra Panama med noter af tørret frugt og mørk chokolade til denne test. 

Ved brygning var der ikke noterbare forskelle. Begge filtertragte ekstraherede relativt ens og havde lignende gennemløbstider. 

​Smagen var også ens. Meget fornem i begge kopper. Først i takt med, at temperaturen faldt blev det tydeligt, at Lido'en er en bedre kværn. Omkring de 50 grader var forskellen ret lille, men omkring 30 grader var det tydeligt, at noterne blev ramt mere rent og konsistent med den dyre håndkværn. Eftersmagen var også længere. 

Ved inspektion af de to V60-filtre kunne man se en smule forskel på kaffegrumset. Lidoen i det røde filter til venstre har en overflade med mellemstore partikler, mens filtret til højre har et lag af ultra-fint grums på toppen. Det viser, at selvom Wilfa-kværnen er meget ensartet, så producerer den stadig noget støv, som giver smag til den endelige kop. 

Se evt. denne anmeldelse, hvor den tidligere britiske barista-verdensmester James Hoffmann tester Wilfa-kværnen. 

Wilfa Test: Konklusion

Wilfas nye topkværn sætter uden at anstrenge sig kværnen af blender-typen til vægs. I cupping er det dødt løb mellem Lido 3 og Wilfa. Det resultat vil højst sandsynligt være det samme, når det kommer til stempelkande, der som bryggemetode har meget til fælles med cupping. 

Først når det kommer til en bryggemetode som V60, der generelt er meget sensitiv med hensyn til kværnegrad,  bliver forskellen mere tydelig mellem de to kværne. 

​Alternativer?

Det er meget svært at finde alternativer til Wilfa Svart Aroma blandt de elektriske kværne i samme prisklasse. Vi skal helt op til den noget dyrere Baratza Encore for at finde en el-kværn med samme formåen. 

Når vi skeler til håndkværne, så får man lige så gode resultater med modellerne fra Hario og Porlex, men man skal også arbejde for sagen. Og kværner du til mere end en enkelt person er det en lidt anstrengende løsning i længden.

Lido 3, der er næsten dobbelt så dyr, er en mere præcis kværn, men vi taler om små promiller. Hvis du bruger postevand til din kaffe vil du nok alligevel ikke kunne smage forskel på de to kværne – du skal bruge filtreret vand med lavt kalkindhold for rigtig at opleve forskellen. Så vi taler altså professionelt kaffeniveau. 

​Lido 3 koster i omegnen af 1500 kroner og bliver generelt fremhævet som en af de bedste kværne til filterkaffe overhovedet – også sammenlignet med elektriske kværne til 3000-5000 kroner. Så at Wilfa-kværnen til omkring 750 kroner kan følge med så langt er noget af en præstation. 

​Læg dertil at Wilfa er en elektrisk kværn. Der er altså noget komfort, som du overhovedet ikke får med en håndkværn. Skal du lave meget kaffe eller brygge til flere personer, så er der ingen tvivl om, at en elektrisk kværn er at foretrække. 

Overordnet set får man med Wilfa Svart Aroma altså en kaffekværn, der langt hen ad vejen kan følge med de bedste modeller. Samtidig er det til en yderst fornuftig pris

Vi har tidligere rost den gamle model af Wilfa-kværnen, og den nye kan alt det samme – bare lidt bedre. Den er en hel del pænere med den nye mat-sorte farve og qua den nye motor, kværner den mere nænsomt. Derfor er de omkring 140 kroner ekstra for den nye efter min mening givet ret godt ud. Det er jo trods alt en kværn, man vil komme til at bruge næsten hver morgen de i nogle år. 

Er du ny indenfor kaffe eller vil du opgradere din gamle blender-kværn? Så kan vi kun anbefale Wilfas nye model. 

Se flere anmeldelser og info her

Wilfa Svart Nymalt - CGWS - 130B

 

Summary
Review Date
Reviewed Item
Wilfa Kaffekværn
Author Rating
51star1star1star1star1star

17 kommentarer til “Test: Wilfa kaffekværn

  1. Jeg har netop købt sådan en her kværn. Den kværner fint – væsentligt bedre end min Bodum maskine jeg havde før. Jeg vejer en kaffedose af før jeg putter det i kværnen. Jeg oplever dog at der ikke kommer samme mængde ud igen efter kværning. Det er som om der sætter sig noget fast i systemet som ikke kommer med ud. Jeg har forsøgt at banke lidt på kværnen for at få det sidste ud, men det er som det hele ikke vil ud.

    Har i oplevet det samme? Hvad gør i?

    Det er ikke så fedt at have malet kaffe siddende inde i maskinen og forurene de næste kværninger.

    • Hej Mads, som jeg forstår det så vejer du bønnerne inden og efter? Hvis forskellen er større end 0,5 g ved en kop på 12 g, så er der noget i vejen med din kværn – prøv at tage en snak med forhandleren. Der opstår altid en smule mikrostøv, der er statisk og sætter sig på plastikdelene. Burde dog kun være meget lidt. Hvis du maler på fineste indstilling, vil der opstå mere. Pas på øjemål, det snyder – særligt med meget mørkristede bønner.

  2. Hvordan mener du at denne kværn præstere i forhold til bodum bistro kværnen?
    Jeg har selv bistroen, men overvejer at skifte den ud med wilfaen. bruger den til sort kaffe – aeropress, v60 og clever.
    mvh.

    • Hej Mikkel, jeg har ikke selv hands-on erfaring med Bodum Bistro, men det virker som en udmærket kværn til dine formål. Jeg vil skyde på, at wilfa kværnen er en tand bedre (Søren fra Great Coffee og Tim Wendelboe anbefaler den fx), men om det også er grund nok til at opgradere er sværere at sige. Jeg ville nok først og fremmest kigge på bønner og vandkvalitet – og hvis jeg derefter stadig ikke var tilfreds gå efter en ny kværn.

  3. Jeg har lige kørt første maling på min nye Wilfa wscg-2. det gik fint, men da jeg så kørte anden maling med en anden bønne (Guatamala, lys ristet) gik det galt. Maskinen kan ikke kværne bønnerne og de koniske blade låser sig helt fast…så meget at jeg måtte have “værktøj” frem for at løsne de bønner der sad fast, inden jeg kunne løfte selve kværnehovedet fri. Først troede jeg der var en sten iblandt bønnerne, men nej.
    Jeg puttede bønnerne i igen, same resultat, så fyldte jeg dem over i min hånd grinder – no problem. Min gamle Krups kører også denne bønne uden at kny.
    Wilfaen har åbenbart problemer med de små (og måske hårdere end andre) bønner fra Guatamala. En lysere ristning giver også en mindre sprød bønne, MEN det burde ikke være et problem for en så højt anprist kværn …og jeg endda købt to af dem =:o((

    • Hej Ole, det lyder mærkværdigt. Drikker også selv en del lyse kaffer og har aldrig haft den slags problemer med kværnen. Har du fået samme resultat med din anden Wilfa kværn? Jeg ville nok tage fat i forhandleren og brokke mig lidt.

      • Et lidt sent svar her fra – Beklager.

        Nu har Jeg har tidligere købt den første model af kværnen (WSCG-1) men den knækkede de små vinger der holder øverste del af kværnehovedet på plads.
        Jeg troede det var noget en af mine gæster var skyld i, men den nye model (købt via denne reklamerede ordre) er måske ved at gentage problemet. Den vil ikke kværne bønnerne. Samtidigt larmede den meget. Jeg har adskilt, renset kværnen og det virkede en kort tid. Problemet genopstår og kværnen virker kun få sekunder, efter en rensning.
        Jeg kan jo ikke rigtig teste det, da maskine strejker, men det virker som om, at det især er de lyse ristninger og små bønner som f.eks. Sumatra Mandheling den har problemer med.
        Jeg har endnu ikke taget det tredje maskine i brug og har på ingen måde lyst til at gøre det, da jeg formentlig bare havner i samme situation igen. Mit ønske er at Wilfa refunderer pengene for alle 3 maskiner….og det har jeg skrevet til butikken hvor jeg har købt kværnene – Nu er jeg så spændt på resultatet.

        • Hej Ole, har selv drukket og kværnet en del meget lystristede etiopiere – som jo også er kendt for at have en lille bønnestørrelse, så det undrer mig en lille smule, at maskinen giver dig problemer. Hvis ikke forhandleren kan hjælpe med returnering, så ville jeg nok prøve at tage fat i Wilfa på Facebook og høre, om de kan hjælpe.

  4. Har netop fået denne fine kværn. Lige et spørgsmål. Min gamle kværn måtte ikke løbe tør for bønner og dermed kværne uden. Må Wilfa’en dette? Altså arbejde indtil alle bønner er kværnet?

      • Hej, undskyld det sløve svar. Jeg prøver på at undgå dansk vand med højt kalkindhold. Det kan klares med filter eller kildevand fra udlandet. Hayat er en udmærket løsning, men en filterkande er billigere på længere sigt 🙂

  5. Har lige opgraderet til denne kværn 😊 Hvilken indstilling vil du sige passer til v60 ? Synes jeg skal helt om til det første “r” i aeropress, før end jeg får en ordentlig gennemløbstid og en sød og fyldig kop

    • Det er lidt smag og behag, men du kan sagtens bevæge dig et godt stykke ind i Aeropress-indstillingerne. Afhænger også af bryggeratio, vand, ristegrad af bønner og hældeteknik/opskrift. Med en 1:15 ratio kan jeg dog som regel bedst lide det en anelse til den grovere side.

Skriv en kommentar

44 Shares
Share44
Tweet
+1
Share